Oricat de aproximative ar fi sondajele care privesc al doilea tur de scrutin din Capitala, este clar inca de pe acum ca rezultatul luptei dintre cei doi candidati, domnii Oprescu si Blaga, va fi strans. si tot atat de cert este ca aceste cifre nu oglindesc perfect rezultatul final si sunt doar un instantaneu al unei realitati in plina evolutie zilele acestea.
Avansul pe care pare sa-l pastreze pentru moment candidatul Sorin Oprescu pare datorat in primul rand unui tip de reactie "antisistem", de acelasi tip care l-a adus in turul doi al prezidentialelor din noiembrie 2000 pe Corneliu Vadim Tudor. Ca este asa o dovedeste avansul mai consistent al candidatului "independent" in sectoarele mai sarace, deci mai "contestatare", ale Bucurestilor, cu precumpanire in sectorul 5.
Dar tocmai acest element, de "independenta", atat de subliniat de catre domnul Oprescu, este si cel mai putin credibil. Intr-adevar, cum sa poata pretinde senatorul-doctor ales pe listele PSD ca este independent atunci cand inca din primul sfert de ora al anuntarii rezultatelor probabile, in seara zilei de 1 iunie, presedintele PSD, Mircea Geoana, anunta: "Il vom sprijini pe Oprescu"? Iar daca, asa cum a nuantat mai tarziu M. Geoana, "trebuie sa baram drumul dreptei", atunci cum putem sa acceptam ca dl Oprescu (sustinut de stanga) este cu adevarat independent?
Acceptam ideea ca dl Oprescu, asa cum nu osteneste sa afirme, nu este nici de stanga, nici de dreapta. De fapt, el este omul factiunii complotiste care a exercitat si continua sa exercite, direct si prin intermediari, cea mai mare influenta in afacerile Romaniei din 1989 incoace, in ciuda unor caderi electorale si unor esecuri circumstantiale in propriul partid: grupul Ion Iliescu. Acest grup marginalizat si totusi puternic a reusit, printr-o manevra cusuta cu ata alba, sa plaseze in alegeri un candidat propriu, pe Sorin Oprescu. Capacitatea de manipulare este cea mai mare calitate a dlui Ion Iliescu; de data aceasta el isi joaca ceea ce, in caz de esec, ar putea fi ultima sa carte. E un motiv in plus sa rivalizeze cu sine insusi in ce priveste ingeniozitatea, inventand aceasta gogorita a candidatului "independent" Oprescu. Este adevarat ca dr. Oprescu a intrat in politica in 1994-1995. Dar burgheziei rosii din Primaverii i-a apartinut din nastere. si toate reactiile, toate instinctele sale il duc spre apararea intereselor acestei categorii condamnate de istorie.
Electoratul bucurestean a dovedit pana acum marea sa independenta mintala. In zilele negre ale domniei PSD (de pilda, in 1992-2000, cand orizontul romanesc parea intunecat pentru urmatorii douazeci de ani), el a stiut sa se tina deoparte de sirenele iliesciene. In al doilea rand, alegatorul bucurestean tipic este indisciplinat, nu asculta de cuvintele de ordine ale partidelor pe care le simpatizeaza sau le voteaza. O mare calitate, un semn de maturitate! In acelasi timp, poate fi extrem de copilaros acest electorat, sa plece la iarba verde daca este frumos si cald afara si sa lase balta politica pentru mititei.
Dar nu credem ca, daca lucrurile chiar incep sa arate atat de urat, poate fi in stare sa lase sa se produca acest triumf al imposturii care ar fi prefacerea de la rangul de candidat la cel de primar general al Capitalei a unui lup iliescian rizibil costumat in miel independent!
Rezervorul extrem de mare al domnului Vasile Blaga este constituit tocmai din acei 70% de alegatori bucuresteni care nu au votat pe 1 iunie. Tocmai ei sunt cei mai reprezentativi, cei care fac sa se incline talgerul atunci cand gluma se ingroasa. Ei isi vor spune cuvantul.
Alegatorul bucurestean nu va tine seama de faptul ca dl Blaga este favoritul presedintelui Basescu, si aceasta, nici spre a-l sprijini pe dl Blaga, nici spre a-l baga la fund. Ceea ce trebuie in mod normal sa se intample este ca acest alegator sa-si dea seama ca a fost pacalit de un Ion Iliescu ajuns la capatul argumentelor, care incearca sa-i bage pe gat candidatul fals "independent". Ca sectorul 3 care se dovedeste cel mai fidel PD-L este cu Blaga nu ne mira. Dar chiar sectorul 1, unde liberalii sunt relativ puternici, da o preferinta candidatului Blaga. Iar dl Ontanu de la sectorul 2, totusi ales pe lista PSD, tot cu Blaga este.
Despre acesta din urma putem spune ca va fi votat fara entuziasm, dar cu o anumita garantie de seriozitate, fiindca are profilul unui administrator, spre deosebire de Oprescu, un pretendent fara nici un program sau cu o serie de proiecte aiuristice. In realitate, miza este cu bataie mult mai lunga. Grupul Iliescu isi cauta cu disperare un reprezentant, caci varsta incepe sa-si spuna cuvantul in cazul batranului veteran utecist. Daca Oprescu va reusi la Primaria Capitalei, el s-ar putea profila drept un candidat posibil pentru presedintia Romaniei in 2009. In cazul acesta, am intra intr-o zona absolut aventurista, caci dl Oprescu este imprevizibil.