2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialInternetul,cel mai mare cinematograf

Internetul,cel mai mare cinematograf

» Anul trecut industria cinematografica a inregistrat o scadere a profitului de aproximativ 40 miliarde de dolari, acuzand nivelul crescut al pirateriei, mai ales pe pietele din Asia si Europa.

Tribeca film institute din New York incearca sa aduca in atentia publicului o serie de filme, majoritatea productii independente si cu buget limitat, care au fost difuzate de cateva ori in anumite sali de cinema si apoi date uitarii, stand acum in diverse arhive. Prin site-ul reframecollection.com institutul newyorkez spera sa aduca noi spectatori pentru o serie din aceste productii, oferind doritorilor posibilitatea de a le inchiria, prin descarcarea pe calculator sau pentru dispozitivul TiVo. Fisierele vor putea fi vizionate timp de 60 de zile din momentul in care descarcatul s-a incheiat. Dupa aceasta ele nu mai pot fi accesate. Site-ul ofera si servicii pentru producatorii de filme: convertirea unor videoclipuri deja existente in formatul digital pentru distributie online – serviciu gratuit. Insa trecerea unui film de pe o pelicula in format digital costa 672 de dolari.

Pretul contra caruia o pelicula poate fi descarcata este stabilit de producatorul filmului si sumele incasate se impart egal intre institut si producatori. "Internetul este metoda prin care putem sa scoatem anumite titluri din rafturi si sa le punem in mainile spectatorilor", a declarat Brian Newman intr-un interviu acordat ziarului New York Times. Cu toate ca spera ca pana la sfarsitul anului 2009 sa aiba peste 10.000 de titluri disponibile, Newman spune ca productiile nu vor putea fi accesate imediat si in Europa.

UE, codasa la distributia digitala
Daca in urma cu patru ani se punea problema distribuirii de muzica digitala prin iTunes in Uniunea Europeana, acum problema o reprezinta oferirea ultimelor productii cinematografice in format digital. Specialistii au explicat ca fiecare dintre cei 27 de membri ai UE are legile proprii in aceasta privinta. In unele tari, o noua productie nu poate aparea pe DVD decat dupa sase luni de la prima difuzare intr-un cinematograf. In altele, filmele americane nu pot rula in sali decat dupa cateva saptamani de la avanpremiera de peste ocean.
Daca in ceea ce priveste muzica Apple a reusit sa ajunga la niste acorduri cu anumite tari, pentru a putea vinde muzica prin iTunes, printre care Marea Britanie, Spania, Italia sau Grecia, in ceea ce priveste filmele un acord a fost negociat cu Marea Britanie. Fondatorii site-ului reframecollection.com sunt de parere ca mai devreme sau mai tarziu statele din Uniune vor trebui sa-si alinieze legislatia.

Romanii inchiriaza pe net de la anul
Pentru europeni a vedea un film nou echivaleaza cu urcatul in masina si mersul la un cinematograf. Pentru a beneficia de o calitate foarte buna pretul unui bilet este in medie 8 euro. Daca facem un calcul, o familie sau un grup de prieteni cu cel putin patru persoane platesc 24 de euro. In acest timp, iTunes propune o taxa de inchiriere a unui film de 9 dolari.
Viviane Reding, comisarul european pentru Societatea Informationala si Media, a explicat ca pana la sfarsitul lunii iulie va propune un proiect paneuropean prin care distribuitorii de muzica si filme in format digital sa poata ajunge mult mai usor pe piata de profil din cadrul celor 27 de state membre.
In acelasi timp, analistii americani considera ca autoritatile de la Bruxelles trebuie neaparat sa gaseasca o solutie pentru distributia continutului digital. In momentul de fata, magazine online precum Amazon.com, TiVo, Movielink, CinemaNow si MovieFlix asteapta cu interes reglementarile, pentru ca "Europa are potential". "Cea mai mare problema a noastra este structura pietei", spune Kevin Obi, director la NBC Universal Londra, unul dintre cei mai mari distribuitori de filme din Europa.

Cele mai citite

Serviciile de la Kremlin susțin că au dejucat comploturi ucrainene vizând ofițeri de rang înalt din Rusia

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a prevenit o serie de comploturi ale serviciilor de informații ucrainene care aveau...

Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii aleși în SUA

Elon Musk a sugerat introducerea testelor cognitive pentru oficialii aleși din Statele Unite, ca măsură pentru a garanta capacitatea acestora de a își îndeplini...

China dă startul celui mai mare baraj hidroenergetic din lume

China a aprobat construcția unui baraj hidroenergetic de proporții fără precedent, situat în estul platoului tibetan, pe râul Yarlung Zangpo. Proiectul, care va produce Chinei...
Ultima oră
Pe aceeași temă