9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFirmele mici platesc salariile si facturile din credit

Firmele mici platesc salariile si facturile din credit

» Peste doua treimi din creditele acordate de bancile comerciale companiilor merg catre firmele mici si mijlocii.

» Datoria externa a IMM totaliza, la sfarsitul lunii martie a anului 2008, cinci miliarde de euro.

» Afacerile imobiliare atrag majoritatea  imprumuturilor finantate de bancile romanesti prin externalizarea portofoliului.

Tot mai multe firme mici si mijlocii (IMM-uri) apeleaza la credite bancare, insa acestea  se imprumuta la banci mai mult pentru plata facturilor curente sau a salariilor si mai putin pentru investitii, spune Ion Dragulin, directorul Directiei Stabilitate Financiara de la Banca Nationala a Romaniei (BNR). "IMM-urile se finanteaza tot mai mult de la banci, in special pentru nevoi de trezorerie si mai putin pentru investitii", a declarat acesta.
Dragulin spune ca acest gen de comportament financiar al firmelor mici sugereaza mai degraba o nevoie imediata pentru salarii sau facturi si mai putin pentru finantarea de investitii. Majoritatea firmelor mici care se imprumuta de la banci activeaza in domeniul comertului si serviciilor.
In opinia  lui Dragulin, lichiditatea intreprinderilor mici s-a deteriorat usor in iunie 2007, iar indicele de rentabilitate a capitalurilor a coborat, in aceeasi perioada, de la 26,9% la 17,5%.

Firmele mici au atras anul trecut mai mult de doua treimi (69%) din totalul imprumuturilor acordate de banci companiilor. In primul trimestru al anului 2008 creditele acordate de banci intreprinderilor mici si mijlocii au crescut cu 13%. Totusi, numarul firmelor mici  care decid sa se finanteze prin imprumuturi bancare  este scazut, spune Dragulin, deoarece bancile sunt prudente in evaluarea afacerilor, iar costurile imprumuturilor sunt considerabile. Imprumuturile externe pentru IMM-uri pe termen mediu si lung totalizau la sfarsitul lunii martie a anului 2008 cinci miliarde de euro. Cea mai mare pondere a datoriei externe a companiilor revine firmelor din sectorul imobiliar.
Cu toate acestea, expertii bancii centrale sustin ca intreprinderile mici si mijlocii (IMM) au potential ridicat pentru creditare, fara a induce riscuri majore asupra stabilitatii financiare, insa pe termen lung ar putea avea o influenta negativa asupra echilibrului balantei de plati.

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, avertizeaza ca, desi in cazul IMM-urilor nu exista riscuri pe termen scurt si mediu, pe termen lung ar putea sa apara un conflict intre interesele microeconomice si rezultatele macroeconomice. "Acumularea in timp a problemelor microeconomiei poate genera alte probleme. Atat timp cat IMM-urile nu au forta financiara de a iesi pe pietele externe, iar aproape 70% din creditul bancar acordat companiilor se duce catre IMM-uri, rezulta un tablou macroeconomic problematic in ce priveste puterea Romaniei de a-si echilibra balanta de plati", a explicat Lazea.

Cele mai citite

Ce materiale de construcție sunt necesare pentru un sistem de conducte fiabil

Pentru a construi un sistem de conducte fiabil, alegerea materialelor depinde de aplicație (transport apă, gaze, lichide industriale, canalizare etc.), condițiile de operare (presiune,...

De ce să incluzi nucile braziliene în dieta ta zilnică: beneficii, valori nutritive și rețete delicioase

Nucile braziliene sunt adesea privite ca o gustare premium, însă puțini cunosc adevăratul potențial pe care aceste mici comori naturale îl aduc în alimentația...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă