In cele 240 de zile, cat a rezistat in functia de ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu a dat celor aproximativ 400 de angajati ai ministerului peste o mie de stimulente financiare. 600.000 de euro au fost impartiti unor functionari de la minister, acestia fiind rasplatiti pentru munca sustinuta pe care au depus-o.
Fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu s-a dovedit extrem de generos in cele opt luni de mandat, acordand subordonatilor din minister nu mai putin de 1.065 de stimulente financiare. Valoarea totala a recompenselor s-a ridicat la 2.174.043 de lei, adica aproape 600.000 de euro. Desi am cerut nominal lista celor care au fost recompensati de fostul ministru, purtatorul de cuvant al institutiei, George David, s-a incurcat in explicatii si ne-a sugerat sa revenim cu o noua adresa. "Daca nu sunteti multumit de raspuns, deocamdata asta este. Spuneti acest lucru si o sa vedem ce putem face".
Ministerul justifica primele date in perioada Chiuariu, sustinand ca "repartizarea veniturilor pe beneficiar se face in baza unor norme interne aprobate prin ordin al ministrului (…), principalele criterii de acordare a stimulentelor fiind complexitatea sarcinilor, volumul acestora, operativitatea". Directia de comunicare a MJ ne mai asigura ca acordarea de stimulente "este, in mod categoric, un act managerial perfect legal". In cazul secretarului general adjunct al MJ, Iulia Scantei, lucrurile sunt si mai ambiguu prezentate. Ministerul s-a aratat indiferent la sumele incasate de fostul consilier al lui Chiuariu si s-a multumit sa ne comunice ca "in legatura cu sumele incasate de doamna Iulia Scantei in perioada in care a lucrat in MJ, precizam ca domnia sa a facut deja o declaratie publica in acest sens".
Altfel spus, actualul notar public Scantei poate sa declare stimulente incasate in orice cuantum, fiindca ministerul pare dispus sa-si asume spusele fostei angajate. In replica, fostul secretar general adjunct sustine ca in cele opt luni in care a lucrat la minister a primit trei stimulente in valoare de 4.000 de euro, si nu de 30.000 de euro, cum s-a vehiculat in presa. Cu toate neregulile constatate, ministrul Predoiu nu a dispus nici o ancheta cu privire la stimulentele acordate in mandatele anterioare, "dar evalueaza aceasta posibilitate". In acest moment, primele pe banda rulanta de la MJ sunt suspendate.
» Dispret fata de lege
Iulia Scantei a plecat in decembrie anul trecut de la minister, dupa ce a devenit notar public, dar nu si-a depus declaratia de avere cand a parasit postul, desi legea o obliga: "in termen de cel 15 zile de la data incheierii mandatului sau a incetarii activitatii, persoanele prevazute de lege au obligatia sa depuna o noua declaratie de avere si declaratia de interese". In urma cu doua saptamani, Tudor Chiuariu contesta suma uriasa pe care a alocat-o pentru premieri, sustinand ca informatia este falsa. Actualul ministru a fost insa nevoit sa dezvaluie suma din banii publici astfel risipita: 600.000 de euro.