» In Romania, 0,04% din populatie are o avere care depaseste un milion de dolari.
» Bogatia romaneasca are un model sud-american, polarizat, si nu unul european.
Romania are un club al milionarilor in dolari cu o mie de membri, la egalitate cu Peru, si se situa in 2007 pe locul 39 in lume, arata un studiu al Barclays Wealth, divizia specializata in gestiunea averilor a bancii britanice. Peste zece ani Romania va pierde pozitia din clasament, in vreme ce Ungaria, care are acum 14.000 de milionari in dolari, isi va multiplica numarul bogatilor de aproape cinci ori, pana la 67.000. Barclays nu a publicat estimarile pentru Romania anului 2017.
Analistii bancii britanice constata insa ca tarile emergente, cum este si Romania, sunt acelea in care numarul bogatilor a crescut rapid in valoare absoluta. Insa "proportia lor la numarul total al locuitorilor este neglijabila".
Intr-adevar, doar 0,04% din populatia Romaniei se poate lauda ca a intrat in clubul celor celor care au averi de peste un milion de dolari, in vreme ce in Ungaria 0,4% din locuitori sunt milionari. Campioana lumii la densitatea bogatiei este Hong Kong, unde exista 26 de milionari la 100 de cetateni. Peste zece ani, aproape 41 dintr-o suta de cetateni ai micutei tari asiatice vor fi milionari. In 2007, Marea Britanie avea 15,6% din populatie inscrisa in clubul milionarilor, in timp ce 11,7% din francezi sunt milionari in dolari.
"Romania a evoluat in stil sud-american, pe baza de furt. Desi e o tara europeana prin geografie, desi e membra a Uniunii Europene prin economie, Romania nu are un model european si nici nu se indreapta spre el. Noi avem un model latino-american, de polarizare a bogatiei", spune analistul economic Ilie Serbanescu.
Pe de alta parte, analistii suspecteaza ca estimarea britanicilor este modesta in comparatie cu realitatea, deoarece o mare parte din averi nu sunt declarate, dar si cele iesite la iveala sunt izvorate din banul public. "La noi, averile s-au facut prin furt din banul public, oamenii de afaceri corecti-corecti sunt foarte putini. Ei sunt clienti ai banului public si, ca atare, nu pot fi mai multi", spune serbanescu.
Statele Unite, care aveau anul trecut 16,6 milioane de familii a caror avere depaseste un milion de dolari, isi va mentine prima pozitie in lume in clasamentul bogatiei si peste zece ani. In 2017, una din patru familii americane va avea averi de peste un milion de dolari. "Perspectivele pe termen lung ale Statelor Unite sunt excelente, deoarece mediul de afaceri e foarte favorabil antreprenorilor, pietele de capital sunt bine instalate, infrastructura e de prima clasa, iar piata interna este enorma", spun analistii de la Barclays.
» 10 miliardari
Revista de specialitate Capital a identificat in Romania 300 de milionari a caror avere depaseste 12 milioane dolari si zece miliardari in dolari. Insumate, averile celor din Top 300 ating 33 miliarde dolari. Milionarii clasati pe primele zece locuri au impreuna averi de 18 miliarde dolari, suma care reprezinta mai mult de jumatate din banii Top 300. Primul clasat este Dinu Patriciu, cu o avere estimata intre 3,1 si 3,3 miliarde dolari, urmat de Gigi Becali (2,8-3 miliarde dolari) si Ion Tiriac, cu o avere evaluata de analistii de la Capital la 2,2-2,4 miliarde dolari.