5 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodIncrengaturi in lumea politica din Cluj

Increngaturi in lumea politica din Cluj

» Lumea politica din Cluj a ajuns sa fie o afacere de familie. Nasi, soti si cumetri isi impart spatiul public. Exista politicieni care arata cu degetul paiul din ochii contracandidatilor, fara sa vada barnele din ochii propriului partid.

» Dincolo de legaturile de rudenie sau de afinitate asumate public, exista si cazuri in care politicienii au incercat sa puna in surdina toate relatarile de presa despre aceste cazuri.

Cel mai cunoscut caz de relatii stranse intre doi politicieni este cel al presedintelui PD-L, primarul din Cluj, Emil Boc, care este finul fostului prefect de Cluj, Alin Tise. Acum, Alin Tise, in prezent prim-vicepresedinte al PD-L Cluj-Napoca, a intrat in cursa pentru sefia Consiliului Judetean Cluj. "Daca ma gandesc bine, relatia noastra a fost mai degraba un dezavantaj pentru Alin Tise. Oricum, el a fost promovat in posturi de raspundere publica numai pe baza meritelor personale", a declarat recent Emil Boc. Atat Emil Boc, cat si Alin Tise si-au inceput cariera politica in PD. Alin Tise, ajuns consilier local in anul 2004 si prefect in anul 2005, a demisionat din partid dupa intrarea in vigoare a noii legi referitoare la administratia publica, pentru a-si putea pastra postul de prefect.

Ulterior insa, el a fost "promovat" drept inspector guvernamental, dupa iesirea PD de la guvernare. Alin Tise a demisionat din noua sa functie. O vreme a fost manager general al echipei de fotbal Universitatea Cluj, apoi a preluat postul de prim-vicepresedinte al PD-L Cluj-Napoca. In final, el a fost desemnat drept candidat la sefia Consiliului Judetean. Relatia sa cu Emil Boc a devenit din nou un motiv de atacuri politice. Emil Boc a dispus demontarea unor panouri publicitare amplasate ilegal, dupa ce pe acestea au aparut afise care il promovau pe rivalul lui Alin Tise, actualul presedinte PNL al Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara. Nicoara a emis mai multe comunicate de presa in care afirma ca, brusc, dupa cativa ani, Emil Boc a observat doar acum faptul ca panourile cu pricina nu au autorizatii si insinua ca trezirea primarului ar fi fost rodul sugestiilor lui Alin Tise. In comunicatele cu pricina, Marius Nicoara se referea la Emil Boc cu apelativul "Nasul".

Functii publice pentru rude
Dincolo de ironiile lui Marius Nicoara, situatiile de acest gen sunt si mai flagrante in PNL. Recent, relatia dintre Emil Boc si Alin Tise era criticata de deputatul PNL Horia Uioreanu, presedintele interimar al filialei municipale a Partidului National Liberal. Numai ca deputatul Horia Uioreanu este sotul consilierului judetean Elena Ceusan, consilier personal al premierului Calin Popescu Tariceanu. Surse din interiorul PNL au declarat ca, la alegerile parlamentare, Horia Uioreanu va candida pentru un loc de deputat, iar Elena Ceusan pentru unul de senator.

O alta relatie de familie in interiorul PNL este cea in care este implicata vicepresedinta organizatiei judetene, Steluta Cataniciu, fosta sefa a Organizatiei de Femei a PD-L Cluj, care a trecut la liberali in urma cu o luna. Steluta Cataniciu a fost aleasa in postul de consilier judetean pe listele Aliantei Dreptate si Adevar. Dupa ce Alianta a castigat alegerile locale, sotul Stelutei Cataniciu, Marius Cataniciu, a fost instalat ca director al Regiei Autonome a Domeniului Public. Cu putina vreme inainte ca Steluta Cataniciu sa treaca la PNL, liberalii clujeani i-au oferit lui Marius Cataniciu postul de director tehnic al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri, institutie din subordinea Ministerului Transporturilor.

Surorile Abrudan, inima PSD Cluj
In PSD Cluj, la capitolul relatii de familie pot fi mentionate cele dintre surorile Ancuta si Adina Abrudan. Este vorba de doua tinere care s-au sustinut reciproc in cariera politica si care au parcurs treptele functiilor de jos in sus. Ancuta Abrudan. In prezent, ea este consilier judetean si purtator de cuvant al PSD Cluj.
Ancuta Abrudan, protejata lui Ioan Rus, a mai fost purtator de cuvant al Prefecturii Cluj, in perioada in care aceasta institutie era condusa de actualul deputat Vasile Soporan, si a lucrat alaturi de senatorul Vasile Dancu in cadrul Departamentului de Strategie al PSD Cluj. Adina Abrudan a fost aleasa, cu majoritatea covarsitoare a voturilor, in functia de presedinte al Organizatiei Judetene a Tineret a PSD.

Finul Calin, soldatul credincios al nasului Calian
O alta relatie nas-fin din politica clujeana este cea intre deputatul Petru Calian si fostul secretar de stat Ovidiu Calin. Cei doi au facut politica impreuna in PRM. La alegerile locale din 2004, Petru Calian a fost ales consilier local, iar Ovidiu Calin a devenit consilier judetean. Ulterior, Petru Calian a devenit deputat. Impreuna cu Ovidiu Calin si cu un grup numeros de consilieri, Petru Calian a trecut in PC. Ajuns la guvernare, el l-a promovat pe Ovidiu Calin in postul de secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Mandatul sau nu a durat decat cateva luni, pentru ca PC a iesit de la guvernare. In prezent, Petru Calian si Ovidiu Calin activeaza in PD-L.

Sprijin reciproc in familia Funar
O relatie aparte, care a avut efecte importante in trecut, este cea din cadrul familiei Funar. Perioada in care actualul secretar general al PRM, senatorul Gheorghe Funar, era primar al Clujului a fost una de prosperitate pentru firmele fiului sau, Sabin Funar. Acestea au castigat o serie de contracte mai marunte, cum ar fi, de pilda, instalarea aerului conditionat in primarie ori montarea de butoni reflectorizanti pe trecerile de pietoni din Cluj. Afacerea care a adus sume importante de bani in conturile companiilor lui Sabin Funar a fost concesionarea Pietei Grigorescu catre firma sa, Investicon.
Ulterior, Investicon a fost preluata de lantul de magazine Profi, care a decis construirea unui supermarket pe o buna parte a fostei piete clujene.

PCM, o afacere de familie
O alta familie care s-a implicat serios in politica este Tokes. Episcopul reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes, a devenit, in anul 1989, unul dintre simbolurile Revolutiei de la Timisoara.
Laszlo Tokes a capitalizat politic simpatia de care se bucura. De la inceput, el a promovat un set de revendicari politice maximale ale maghiarilor ardeleni. Tenacitatea sa l-a promovat in postul de episcop de Piatra Craiului, post electiv in cadrul Bisericii Reformate, apoi in pozitia de presedinte de onoare al UDMR. In urma unui conflict cu actualul presedinte al UDMR, Marko Bela, postul de presedinte de onoare al UDMR a fost desfiintat. Din anul 2007, Laszlo Tokes a devenit europarlamentar. In campania electorala el a fost sustinut de o serie de organizatii radicale ale maghiarilor ardeleni, care au pus bazele actualului Partid Civic Maghiar. In prezent, fratele lui Laszlo Tokes, Andras Tokes, candideaza pentru sefia Consiliului Judetean Mures. Nepotul de sora al episcopului reformat, Gergely Balazs, candideaza pentru postul de consilier local din partea PCM.

Cele mai citite

Bucureștiul ar putea deveni o singură primărie prin unificarea sectoarelor – propunerea discutată înaintea referendumului local

Referendumul convocat de primarul Nicușor Dan propune unificarea administrativă a Capitalei pentru o mai bună gestionare a bugetului și dezvoltarea urbanistică unitară Un referendum local...

Obezitatea și riscul de polipi endometriali – Ce trebuie să știi?

Obezitatea este una dintre principalele probleme ale lumii actuale și poate reduce șansele de a concepe un copil. Astăzi, aproximativ 30% din întreaga populație...

Noul Cod Silvic: Acces liber în orice pădure din țară și măsuri stricte pentru protecția naturii

Noua lege prevede obligativitatea centurilor verzi la nivel național, o măsură esențială pentru protejarea mediului Proiectul de lege privind noul Cod Silvic a fost pus...
Ultima oră
Pe aceeași temă