0.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialStatul de drept a fost ingropat in Parlament

Statul de drept a fost ingropat in Parlament

Cu exceptia Romaniei, Grecia este singura tara europeana care a acordat puteri abuzive parlamentului in cazul unor anchete asupra unor deputati sau fosti ministri. La Bucuresti, premiera are loc astazi, cand orice senator sau deputat poate avea acces la dosarele penale ale fostilor ministri trimise de DNA la Parlament, in urma hotararii Curtii Constitutionale. Gheorghe Piperea, conferentiar la Facultatea de Drept avertizeaza ca situatia dosarelor penale ajunse in Parlament depaseste cu mult limitele legale: "Legea spune ca cercetarea penala are caracter secret, iar actele pot fi vazute doar de aparatorul inculpatului, de judecator si de procuror". Deputatii PSD, Adrian Nastase, Miron Mitrea si senatorii Codrut seres, fost ministru conservator al Economiei, si actualul ministru liberal al Muncii, Paul Pacuraru, vor trage astfel de timp si vor putea invoca la un eventual proces "incalcarea dreptului la aparare", dupa cum ne-au declarat mai multi experti in justitie, in vreme ce presedintele Traian Basescu a numit aceasta procedura "imunitate artificiala".

 

Inregistrarile telefonice, marturiile unor martori importanti si alte probe stranse cu greu de procurorii anticoruptie vor fi puse la dispozitia parlamentarilor prin incalcarea Codului de procedura penala. Comisia juridica din Senat si subcomisia speciala din Camera Deputatilor vor studia dosarele de la DNA incepand de astazi. In statele UE exista in general proceduri speciale pentru cercetarea demnitarilor, fara a da insa puteri exagerate parlamentelor. Doar in doua tari, Marea Britanie si Danemarca, infractiunile comise de un ministru in timpul mandatului sau sunt judecate conform dreptului penal. La polul opus se afla Italia si Grecia.

Decizia curtii constitutionale (CC) prin care s-a hotarat ca pentru actualii sau fostii ministri, daca sunt si parlamentari, sa se ceara avizul Camerei din care fac parte pentru inceperea urmaririi penale este catalogata de avocatul Catalin Dancu drept "idoata". In viziunea sa, parlamentarii interpreteaza regulamentul Camerei dupa cum ii taie capul, inventandu-si propriile norme: "Ce inteleg 300 de politicieni din dosarul lui Mitrea? Urmaresc pierderea timpului, eventual o prescriptie. Nu sunt de acord ca dosarele sa fie vazute de toata plebea politica a Parlamentului". Gheorghe Piperea, conferentiar la Facultatea de Drept, subliniaza ca situatia dosarelor penale ajunse in Parlament depaseste cu mult limitele legale: "Legea spune ca cercetarea penala are caracter secret, iar actele pot fi vazute doar de aparatorul inculpatului, de judecator si de procuror". Piperea socoteste ca parlamentarii din Comisiile juridice s-au transformat peste noapte in judecatori, ceea ce incalca principiul constitutional al separarii puterilor in stat. Decizia CCR a permis Parlamentului sa isi dea avizul pentru inceperea urmaririi penale a unor parlamentari ministri, dar aceasta nu trebuie sa fie o judecata, ci o chestiune procedurala. si Laura stefan, expert anticoruptie al Societatii Academice Romane, sustine ca situatia este "complet aberanta": parlamentarii au ajuns sa ceara SRI mandate de interceptare a telefoanelor, lucru care intra in atributiile unui judecator.

 

"Cred ca este o foarte buna metoda de a face din aceste dosare o gluma proasta si de a ridica mingea la fileu unor domni precum Nastase sau Mitrea", spune avocatul Georghe Piperea, care arata cum acestia se vor putea folosi in viitor de aceasta situatie in favoarea lor: "Vor putea invoca incalcarea dreptului la aparare. Daca celor din Comisia juridica li s-a permis sa vada dosarul, de ce nu s-a permis asta si inculpatului sau avocatului sau? De asemenea, vor putea apela la dreptul la imagine, acuzand ca informatii din dosare au ajuns in presa".
Pe de alta parte, avocatul Remus Borza sustine ca infiintarea subcomisiei de ancheta care ar urma sa transeze in cazul fostilor ministri pentru care DNA cere urmarirea penala va conduce, inevitabil, la ingroparea dosarelor. Borza crede ca parlamentarii se tem de crearea unui precedent prin anchetarea colegilor si inventeaza, pe langa lege, tot felul de mecanisme prin care sa impiedice actul de justitie. "In ipoteza ca dosarele ar ajunge pe masa politicienilor, nici un senator si nici un deputat nu se vor uita peste ele. Daca ar arunca totusi o privire, s-ar uita ca boul la poarta noua", sustine Borza.

Pentru Dancu, ideea infiintarii unei subcomisii parlamentare pentru verificarea dosarelor penale ale demnitarilor cercetati de procurorii anticoruptie este doar o forma de autoaparare a celor "care se simt cu musca pe caciula". La aceasta se adauga spiritul de casta si dorinta de imunitate totala a demnitarilor. "Daca esti cercetat penal, mergi ca fiecare cetatean in instanta, ia-ti avocat si lupta-te! Nevinovat fiind, cere ca dosarul sa ajunga mai repede in instanta sa fie verificat… Daca totusi trebuie sa respectam o decizie idioata a Curtii Constitutionale, dosarele trebuiau sa ajunga exclusiv la Comisia juridica de specialitate, care formula un raport spre aprobare in plen", mai crede aparatorul.
Remus Borza pledeaza pentru interpretarea deciziei CC in sensul acordarii, sau nu, a unui aviz administrativ, o formalitate care nu presupune ca politicienii sa faca ancheta: "Urmarirea penala este secreta si la ea are acces doar procurorul de caz. In acest caz, nu stiu de ce nu sunt aduse dosarele pe stadion si de ce nu facem judecata in public si sa dam la toata lumea dosarele la citit".

Subcomisia de raportori pentru cercetarea si elaborarea raportului privind avizarea urmaririi penale a deputatilor Miron Mitrea si Adrian Nastase a decis sa nu faca nici un fel de declaratii pana la finalizarea lucrarilor, presedintele acesteia, Sergiu Andon, sustinand ca raportorii incearca sa completeze prevederile legale privind procedura "cu cutume".

 

SANTAJ
» Efect de bumerang
Experta Laura stefan scoate la iveala incercarea politicienilor suspecti de coruptie de a se proteja, punand tot mai multe obstacole in calea urmaririi lor penale, s-ar putea intoarce acum impotriva lor: "Daca as fi in locul lui Nastase sau Mitrea, as prefera ca dosarul meu sa ajunga in instanta, nu in Parlament. Asistam la efectul pervers al deciziei Curtii Constitutionale. S-a deschis o cutie a Pandorei, pentru ca este foarte periculos ca dosare penale sa ajunga la judecata oamenilor politici". Experta considera ca principalul pericol, pe langa scurgerea de informatii catre marele public sau intimidarea martorilor care au dat declaratii procurorilor, ii vizeaza exact pe cei acuzati: "Riscul cel mai mare este santajul.

 

Este o naivitate sa ne inchipuim ca nu va exista santaj politic. Acei raportori ai Comisiei juridice nu sunt procurori, nici judecatori, sunt politicieni. Ei vor actiona conform regulilor profesiei lor. Oare daca seful de partid le va cere date din dosar, il vor refuza?". Laura stefan crede ca lotul de ministri penali a pierdut mai mult ajungand sub protectia Parlamentului, decat daca ajungea in fata judecatorilor: "Prejudicierea lor mi se pare fabuloasa pentru ca informatiile compromitatoare pot ajunge la mana adversarilor lor politici".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă