Desi a castigat bani buni din arta, criticii se indoiesc de viitorul artistic al Alexandrei Nechita.
Au trecut doisprezece ani de la momentul in care americanii au declarat-o pe Alexandra Nechita un copil-minune, alintand-o cu apelativul "micuta Picasso" si purtand-o prin studiourile celebre ale lui Oprah sau David Letterman. Artista in varsta de 22 de ani este, astazi, studenta la University of California, Los Angeles. Tablourile sale pot fi cumparate pentru sume cuprinse intre cateva mii si chiar sute de mii de dolari din diverse galerii de arta, de pe cele mai importante platforme de comert online. Pe de alta parte, Alexandra nu se afla in gratiile criticilor de arta, care par sa o ignore, considerand-o un alt artist epuizat de industria de divertisment de peste Ocean.
» Alexandra Nechita era considerata – in urma cu zece ani – un artist precoce, presa alintand-o cu apelativul "micuta Picasso" pentru tablourile pictate la o varsta foarte frageda.
» Presa de specialitate si criticii de arta "au uitat-o" insa destul de rapid, astazi fiind privita ca un alt caz de copil-minune epuizat rapid de industria de divertisment occidentala.
» Picturile Alexandrei, aflate in diverse galerii de arta, pe "ebay" sau "amazon", se vand, astazi, cu preturi cuprinse intre cateva mii si zeci de mii de dolari. Tanara este studenta la Universitatea din Los Angeles (UCLA).
Nascuta la vaslui, in 1985, Alexandra Nechita a emigrat in SUA la varsta de numai 2 ani, urmandu-si tatal care reusise sa fuga din tara. La 3 ani a invatat sa foloseasca penita si cerneala. La 5 ani a descoperit acuarelele, iar la 8 ani i s-a organizat prima expozitie personala de pictura la Los Angeles. A fost momentul in care America a luat-o in brate. A alintat-o cu apelativul "micuta Picasso" datorita manierei sale de a picta apropiata de cea a celebrului artist. A aparut in show-urile cele mai de succes ale Americii, de la Oprah la David Letterman. Oameni celebri, precum Bill Clinton sau vedete de la Hollywood, i-au achizitionat tablourile pentru care au platit zeci, uneori sute de mii de dolari. Lucrarile sale se gaseau expuse in galerii de arta si in colectiile private din toate colturile lumii. Nechita a devenit un copil-minune la varsta de numai 10 ani.
Victima a senzationalismului
In acelasi timp, primii sceptici nu isi puteau reprima indoiala: "Se vorbeste mult despre biografia sa, despre faptul ca este un copil-minune si aproape deloc despre calitatile artistice ale panzelor sale", spuneau specialistii. In 1997, "The New York Times" ii consacra un articol foarte critic. Autorul i-a imputat faptul ca in loc sa-si imbunatateasca stilul apare la numeroase talk-show-uri si isi pierde vremea lucrand la postere pentru premiile muzicale: "Nu putem sti ce ii rezerva viitorul de artista, dar combinatia de lustru tehnic si sensibilitatea ei infantila nu reprezinta un semn bun".
A fost printre ultimele aparitii ale Alexandrei Nechita in paginile unor reviste de arta prestigioase sau in ziare de mare tiraj care au suplimente de cultura. Timp de aproape un deceniu, criticii aproape ca au ignorat prezenta ei artistica.
Lucru confirmat de catre criticul de arta Aurelia Mocanu: "Am gasit mentionat numele Alexandrei Nechita in marele volum de sinteza, «Aventura artei in secolul XX», aparut sub coordonarea lui Jean Louis-Ferrie, in 1999. Se amintea ca, alaturi de Madeleine Albright, printesa Diana si Celine Dion, fusese desemnata, la 12 ani, femeia anului 1997. De atunci nu mai stiu si nu am mai citit nimic despre cariera si evolutia ei in pictura. Copiii precoce se epuizeaza nervos si emotional foarte rapid. Sunt angrenati intr-un sistem de antrenament similar cu acela la care sunt supusi gimnastii. Creativitatea artistica insa nu poate fi antrenata competitional pentru a produce evenimente mediatice. Cred ca Alexandra Nechita a fost un caz de supradotare epuizat de industria senzationalismului american".
"Am ajuns apreciata pentru ca am exersat"
Artista pare constienta ca trebuie sa se desprinda de numele sub care a cunoscut celebritatea. A incercat acest lucru intr-o emisiune de cinci minute la CNN, unde a fost invitata in noiembrie anul trecut. Criteriul dupa care sunt alesi invitatii nu este unul magulitor. Moderatoarea invita in studio, la sugestia telespectatorilor, oameni "care fac lucruri uimitoare". Mai degraba "curiozitatea" telespectatorilor fata de destinul unui copil considerat candva precoce a adus-o pe Alexandra in lumina reflectoarelor decat talentul ei artistic.
"O lunga perioada de timp am fost cunoscuta sub acest nume si asta este o onoare. Picasso este unul dintre pictorii moderni pe care ii iubesc. si pentru mine, ca pentru oricare alt artist, cel mai inalt tel este sa imi creez propria identitate artistica. Eu sunt Alexandra Nechita." Artista a incercat sa demonteze miturile legate de precocitatea sa: "Daca imi intrebi parintii, o sa iti spuna ca am fost un copil normal care desena. Pe de o parte, mama mea credea ca voi deveni prea izolata, deoarece ma vedea foarte implicata in ceea ce faceam. Tata spunea ca o astfel de preocupare ma va tine ocupata si nu le voi crea probleme. Iar eu eram interesata de ceva care imi facea mare placere. In cele din urma, am ajuns apreciata pentru ca am exersat foarte mult", a spus Alexandra Nechita in emisiune.
Studenta la UCLA
Cum isi explica Alexandra succesul? "Am investit mult in aceste picturi. Am stat ore si ore in studio. Am pus fiecare particica din mine in aceste panze. Atunci cand mi s-a spus ca as putea sa vand mi s-a parut un lucru ciudat. Ma gandeam ca aceste tablouri reprezinta cele mai intime parti din mine. Am decis sa imi vand panzele pentru a-mi gasi o continuitate, pentru a ramane motivata. Eu sunt foarte prolifica, pictez foarte mult. Am inceput sa sculptez sau sa creez in alte medii", le-a spus tanara pictorita telespectatorilor CNN.
Criticul de arta Cosmin Nasui nu pariaza pe calitatile tinerei: "Impunerea artistica a Alexandrei Nechita face parte din categoria stirilor senzationale de tip tabloid. Cunoscatorii de arta pot aprecia cu un zambet astfel de aparitii «fulgeratoare» pe scena artei. Astfel de «tunuri» au doar o miza financiara pe o piata conexa celei artistice, in care arta este un produs de consum sau o decoratiune interioara asortata mobilierului si nu presupune un pariu real cu timpul".
Nechita merge mai departe
Alexandra Nechita este in ultimul an la University of California, Los Angeles, si studiaza artele frumoase. Artista si-a propus sa urmeze cursurile de masterat ale aceleiasi universitati. Din biografia ei recenta aflam ca a realizat "Monumentul pacii", dezvelit in 2005 la Singapore. A fost solicitata sa realizeze o serie de picturi pentru Jocurile Olimpice Speciale. In cadrul "Lutheran High School of Orange County", California, functioneaza un "centru pentru arta" care ii poarta numele.
De cealalta parte, criticii sunt sceptici in legatura cu viitorul artistic al Alexandrei Nechita: "Aparitia Alexandrei ar trebui incadrata la rubrica fapt divers. Ea a fost un copil de al carui talent s-a profitat, dar apoi ea nu a mai putut confirma", sustine istoricul de arta Erwin Kessler.
Zeci de panze scoase la licitatie
Picturile Alexandrei se pot cumpara de pretutindeni: din galerii de arta, prin licitatii electronice sau pot fi comandate prin internet. Pentru suma de 7.500 de dolari, la care se adauga 300 de dolari taxe pentru expediere, galeria de arta ABI s-a angajat sa ne livreze panza numita "Dirijorul" semnata de Alexandra Nechita. Pe www.artbrokerage.com artista are scoase la vanzare aproape 40 de lucrari. Cea mai scumpa ajunge la un sfert de milion de dolari, dar majoritatea panzelor costa pana la 10.000 de dolari. Pe site-ul de licitatii ebay, Alexandra are 18 lucrari scoase la vanzare, fiecare avand un pret de pornire mai mic de 10 mii de dolari. Aproape 30 de carti "Outside the Line" despre "micuta Picasso" sunt scoase la vanzare, la pretul de 1,48$ pe www.amazon.com, cea mai mare platforma de comert online. O monografie aparuta acum patru ani se vinde la 30 de dolari.
Cosmin Nasui sustine ca pretul unei panze nu este intotdeauna proportional cu valoarea ei artistica. "Mereu in cautarea unui nou stimulent, galeriile de arta vor impinge preturile lucrarilor la cele mai inalte cote atata vreme cat stiu ca vor gasi snobi, consumatori-impostori interesati de ele. Fie si pentru a le expune alaturi de colectia de trofee de vanatoare."