17.7 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialBasescu-Voronin, un nou conflict pe tema Transnistriei

Basescu-Voronin, un nou conflict pe tema Transnistriei

» Relatiile dintre Romania si Republica Moldova continua sa se raceasca pe fondul ultimelor declaratii facute de presedintele Vladimir Voronin, care acuza Romania ca in 1992 l-ar fi obligat pe Mircea Snegur, pe atunci seful statului moldovean, sa inceapa razboiul transnistrean.

Vladimir Voronin raspunde de fapt declaratiilor facute de Traian Basescu atunci cand spune ca "amestecul presedintelui Romaniei" in treburile Republicii Moldova si ale Ucrainei ar fi  "o imensa piedica in solutionarea" conflictului din Transnistria. Acum doua saptamani, presedintele Basescu a spus ca "daca cei de la Kiev isi fac planuri de alipire a Transnistriei la Ucraina, ei trebuie sa aiba in vedere si necesitatea retrocedarii Moldovei a teritoriilor Basarabiei de Sud si Bucovinei de Nord". Mai mult, seful statului roman a declarat ca "in Ucraina sunt destule persoane care vorbesc, desi nu la nivel oficial, de revenirea Transnistriei in componenta Ucrainei, dar ele uita sa spuna de sudul Ucrainei, care trebuie sa revina in componenta Moldovei". Potrivit Rador,  Voronin considera ca "din clipa in care se reuseste realizarea unei etape pozitive in solutionarea problemei transnistrene, Romania incepe sa ridice piedici artificiale".  Presedintele Republicii Moldova a subliniat, intr-o emisiune televizata, ca in 1992 Bucurestiul a obligat Chisinaul sa inceapa conflictul de pe Nistru. Mircea Snegur, presedintele de atunci al Republicii Moldova, a calificat drept aberatii declaratiile lui Voronin, in schimb asa-zisul ministru al securitatii de stat din Transnistria, Vladimir Antiufeev, citat marti de influentul cotidian rus Nezavisimaia Gazeta, nu exclude implicarea Romaniei in debutul razboiului. Potrivit acestei publicatii, neasteptata declaratie a presedintelui moldovean, facuta vineri seara in cadrul unei emisiuni televizate, a intarit argumentele liderilor de la Tiraspol, care intotdeauna faceau referire la "factorul romanesc" atunci cand refuzau sa se impace cu Chisinaul. Este adevarat ca ei se refereau nu la trecutul conflictului, ci la perspectivele acestuia, si anume la o eventuala unire a Republicii Moldova cu Romania. In acest context, ziarul rus evoca declaratii ale presedintelui roman, Traian Basescu, in opinia caruia "cele doua Romanii" se vor uni in cadrul Uniunii Europene.
Potrivit Nezavisimaia Gazeta, citat de Rompres in acest fel, Voronin reabiliteaza Rusia, fata de care anterior existau aceleasi acuzatii. Pe parcursul a 17 ani, Chisinaul a acuzat ca ceea ce s-a intamplat in 1992 este "mana Moscovei". Aceeasi opinie o avea si anturajul presedintelui Voronin in perioada anilor 2003-2007, cand era certat cu Kremlinul.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Liga Națiunilor: Germania-Ungaria 5-0 Olanda-Bosnia-Herțegovina 5-2

Selecţionatele Germaniei şi Olandei au obţinut victorii la scor, sâmbătă, în primele lor meciuri din noua ediţie a Ligii Naţiunilor la fotbal. Germania a surclasat...
Ultima oră
Pe aceeași temă