Un medic dentist roman a brevetat in Franta o metoda inedita de tratament impotriva parodontopatiei, o boala larg raspandita si cu impact negativ asupra sanatatii dentare. Metoda se bazeaza pe un amestec de pietre pretioase care au capacitatea de a regenera gingia.
"Fenomenul de regenerare depinde in primul rand de capacitatea de a atrage spre zona afectata celulele regeneratoare care exista din abundenta in fiecare organ, dar se deplaseaza in mod fiziologic cu viteza foarte mica spre zona distrusa. Prin aceasta metoda am reusit sa atragem la nivelul gingiei celule progenitoare care sa ajunga in zona afectata inaintea plonjarii tesutului epitelial. Astfel, vindecarea se face corect", a explicat dr. Bogdan Vladila, medic specialist stomatologie generala cu competenta in implantologie orala. Acesta a descoperit, in urma unor cercetari realizate in Franta si Malta pe culturi celulare, efectul pozitiv al unui amestec de pietre pretioase la nivelul tesuturilor peridentare. "Ideea mi-a venit dupa inserarea unui numar mare de implante dentare in zirconiu", a povestit dr. Bogdan Vladila.
Pacientii cu parodontopatie trebuie sa poarte o gutiera foarte subtire pe care s-a inserat o substanta ce contine un amestec de pietre pretioase. "Am obtinut o reducere a mobilitatii dintilor de 30%, chiar pana la 50%. Cu cat pacientul o utilizeaza mai mult, cu atat simptomele parondontopatice (sangerare, mobilitate dentara) se reduc mai mult. In cazul in care mobilitatea este foarte mare, este nevoie sa devitalizam dintele (scoaterea nervului) si sa se introduca substanta la fel ca in cazul introducerii pivotului radicular. Astfel, nu va exista contact direct cu tesuturile peridentare. Celulele regeneratoare vor veni in numar foarte mare intr-un timp relativ scurt pe suprafata radacinii incluse in os, determinand scaderea mobilitatii", a mai explicat dr. Bogdan Vladila. Totusi, la pacientii cu parodontopatie foarte avansata (daca dintele mai sta in os doar 10 la suta) se recomanda implantul dentar. Farmacologia prin semnale la distanta reprezinta viitorul medicinii, reusindu-se evitarea contactului intre tesuturile vii si o substanta straina organismului, care ar putea genera efecte nedorite.
Specialistul
Dr. Bogdan Vladila, inventatorul metodei
» Semne
Parodontopatia apare din cauza microbilor. Primele semne ale bolii sunt sangerarea, durerea gingivala, mobilitatea dintilor (trei stadii).
» Prevalenta
Prevalenta bolii este foarte mare – 20%. In prezent se desfasoara un studiu multicentric pentru folosirea clinica a noii metode.