6.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialSindicatele negociaza salariile pe voturi

Sindicatele negociaza salariile pe voturi

Ca in fiecare an electoral si in 2008 (an in care se organizeaza alegeri locale si parlamentare), protestele sindicale se multiplica si cresc in amploare, tendinta prognozata si pentru anul viitor cand vor avea loc alegeri prezidentiale. Majoritatea liderilor sindicali de confederatii considera ca perioadele premergatoare alegerilor sunt prolifice si propice solicitarilor de ordin social, guvernantii fiind mai deschisi in a acorda cu generozitate majorari salariale sau alte facilitati in special pentru lucratorii din sectorul bugetar. In schimb, reprezentantii patronatelor si asociatiilor oamenilor de afaceri considera ca masurile cu caracter populist adoptate cu mare graba in perioadele electorale, oferte acordate prioritar din bani publici, se rasfrang negativ si pe perioada indelungata asupra mediului de afaceri. Perioada dinaintea alegerilor a constituit pentru unii lideri sindicali si momentul obtinerii unor favoruri care nu mai au legatura cu activitatea sindicala, semnand acorduri politice cu partide precum PSD in schimbul unor functii in consiliile locale sau judetene, in Parlament etc.
Potrivit analistilor, si la nivel european se constata o intensificare a activitatilor organizatiilor sindicale care s-au reorientat si au adoptat o noua strategie pentru obtinerea de drepturi salariale.

 

Zeci de proteste ale lucratorilor atat din sectorul bugetar, cat si din domeniul privat au marcat primele luni ale anului electoral 2008. Functionarii publici, profesorii, cercetatorii, cadrele sanitare, dar si transportatorii rutieri, energeticienii si agricultorii au organizat mitinguri, proteste de strada sau au intrerupt lucrul, solicitand, in principal, salarii mai mari si diverse facilitati. Alegerile locale bat la usa si, in prezent, la Dacia Pitesti are loc o greva generala care se prelungeste de la sfarsitul lunii martie si care a fost declarata legala de justitie, iar pentru perioada urmatoare se pregatesc alte proteste ale angajatilor din sectorul bugetar, nemultumiti de decizia guvernantilor de a intrerupe acordarea tichetelor-cadou. Liderii sindicali, dar si analistii recunosc in parte ca exista o oarecare legatura intre intensificarea miscarilor de protest si faptul ca suntem intr-un an electoral important, care va fi marcat de alegerile locale si parlamentare. Miscarile sindicale de amploare din acest an electoral nu constituie o noutate strategica a organizatiilor lucratorilor, exemple similare existand si in trecut.

Sindicatele si politica
In Romania nu exista o centralizare a datelor din care sa reiasa numarul exact al lucratorilor care sunt inscrisi in sindicate. Conform estimarilor sindicale, lucratorii sunt sindicalizati intr-o proportie de 35-50%. Datorita privatizarilor si divizarii marilor intreprinderi, in ultimii ani numarul sindicalistilor a scazut, la fel si proportia protestelor. In perioada postdecembrista au avut loc circa 4.000 de proteste sindicale (mitinguri, marsuri, greve), majoritatea in perioada anilor 1990-2000, dupa acest interval manifestarile de nemultumire ale salariatilor diminuandu-se considerabil.

In anul 2000, cand au avut loc alegeri generale, miscarile sociale pentru obtinerea de majorari salariale au inceput cu aproximativ 6 luni inainte. In toamna aceluiasi an, a avut loc si o greva generala a transportatorilor. In 2001, mai multi lideri sindicali obtin locuri in Parlament, doi dintre acestia, Marian Sarbu si Miron Mitrea, primind cate un post de ministru, la Ministerul Muncii, respectiv la Transporturi. Colaborarea dintre unele sindicate si partide s-a concretizat prin redistribuirea de locuri in Consiliile de Administratie, acordarea de prime de vacanta si altele.
In 2004, alt an al alegerilor, sindicatele s-au pus din nou in miscare, existand diverse manifestari de protest, cele mai cunoscute fiind cele ale profesorilor.
Anul 2008: urmeaza sa aiba loc alegerile locale in iunie si cele parlamentare in toamna. Ca de obicei, CNSLR-"Fratia" isi reinnoieste angajamentele fata de PSD in schimbul unor favoruri (locuri in partid, in consiliile locale etc.). De la inceputul anului, protestele atat in sectorul bugetar, cat si in cel privat se tin lant.

Probleme salariale
Analistii economici au opinii diferite in legatura cu intensificarea miscarilor sociale din ultima perioada. Liviu Voinea, director executiv al Grupului pentru Economie Aplicata, apreciaza ca nu trebuie cautata neaparat o motivatie politica in intensificarea protestelor: "Protestele lucratorilor au si o motivatie economica, exista o reinflamare a inflatiei, in ultimele 5-6 luni leul s-a depreciat si deci salariile acestora in lei s-au diminuat. Nu cred ca exista o legatura intre anul electoral si protestele la care asistam. Daca ne referim la sectorul bugetar, acest lucru poate s-ar mai putea discuta, dar la greve precum sunt la Dacia Pitesti sau mai stiu ce unitate privata discutiile sunt altele. Cert este ca salariile unor muncitori au devenit mai mici in timp ce unele companii au un grad de profitabilitate ridicat".

 

Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical, confederatie care a sustinut multe dintre conflictele de durata ale sindicatelor, considera ca nu e vorba de nici un element politic care sa aiba legatura cu protestele: "Ce se intampla cu actiunile sindicalistilor de la BNS nu are nici o legatura cu politicul. Grevele precum sunt cele de la fabrica de rulmenti din Alexandria sau Dacia Pitesti, intreprinderi private, au fost rezultatul unei salarizari necores-pun-zatoare, ccea ce a condus la inrautatirea vietii angajatilor".

Supliment pentru 2009
Sindicalistii de la CNS Cartel ALFA afirma ca in fiecare an, primavara, organizatiile lucratorilor incep sa se agite deoarece este perioada in care societatile comerciale isi fac bilantul pe anul anterior si consiliile de administratie decid modificarea fondului de salarii pe anul in curs. "Protestele sunt normale in aceasta perioada a anului, nu e vorba de un an de varf. Dar, intr-adevar, intr-un an electoral exista obiceiul unor solicitari de varf fata de clasa politica. Intr-o astfel de perioada clasa politica e mai sensibila, incearca sa rezolve rapid inaintea alegerilor ceea ce a neglijat timp de trei ani. Repet insa, anul acesta nu s-a intamplat ceva special.

 

E vorba de revendicarile firesti ale angajatilor, fie ca sunt din domeniul privat, fie din sectorul bugetar. Dar, tinand cont ca si anul viitor, in 2009, vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European si Presedintie, politicienii trebuie sa se astepte si la alte solicitari de ordin social", a declarat Bogdan Hossu, liderul Cartel ALFA. Petru Dandea, vicepresedintele aceleiasi confederatii, spune ca actualii guvernanti au ales de aceasta data o alta metoda, mai eficace, pentru a atrage voturi importante: "Au ales sa majoreze pensiile in conditiile in care de acestea beneficiaza 5,5 milioane de persoane, iar in cazul angajatilor din sectorul bugetar, unde sunt doar 1,1 milioane de salariati, au ales sa stranga surubul, incercand sa nu mai aloce tichete-cadou.

Valorificarea perioadei electorale

Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), considera ca exista doua elemente care trebuie luate in discutie cand se discuta despre posibila intensificare a miscarilor sindicale din acest an: "Ca o prima coordonata este clar ca avem de-a face cu o valorificare a anului electoral. Sindicatele protesteaza stiind ca vor obtine un raspuns aproape sigur de la clasa politica dornica sa ofere pe bani publici anumite stimulente sau facilitati. Dupa ce se preia puterea, toate acestea se reflecta, bineinteles, asupra mediului de afaceri, doar trebuie sa fie cineva care sa si plateasca. In plus, trebuie sa luam in considerare si componenta externa. Sindicatele incearca sa speculeze situatia aparuta, in care se analizeaza discrepantele mari dintre salariile acordate in marile companii celor cu functii manageriale, in comparatie cu salariile medii ale celorlalti angajati. Pe acest fond, miscarea sindicala europeana a inceput sa se reorganizeze, exemplul recent fiind demonstratia din aceasta luna de la Ljublijana (Slovenia).

Cat priveste situatia din Romania, nu vom asista in acest an la manifestatii de amploare ca in alti ani. Sindicalistii au inceput sa inteleaga anumite mecanisme economice. Poate doar in cazul angajatilor bugetari, doar e vorba de bani publici, vom avea sigur alte manifestatii. Functionarii cer salarii mai mari, in invatamant si sistemul sanitar la fel, mai ramane ca guvernantii sa intre in greva pentru ca au salarii mici".

Tranzactie pe voturi

» Marius Petcu, presedintele CNSLR-"Fratia", confederatie cu aproape un milion de membri, organizatie care are o afinitate politica valorificata prin semnarea periodica a unor intelegeri cu PSD, recunoaste ca un an electoral este privit de sindicalisti ca o perioada optima pentru proteste: "Intr-un an electoral exista asteptari mai mari. Da, exista o legatura intre faptul ca suntem intr-un an electoral si intensificarea unor proteste ale sindicalistilor. Intr-adevar, sindicatele incearca sa creeze presiuni asupra clasei politice. Pare, intr-adevar, o tranzactie pe voturi. Intr-o astfel de perioada, sindicatele au oarecum o atitudine comuna. In fiecare an electoral au existat miscari mai ample de protest ale lucratorilor, nu e ceva special in acest an. Cu siguranta, miscarile se vor intensifica si in perioada urmatoare. De exemplu, in aceasta perioada, dupa decizia Guvernului de a nu mai acorda tichete-cadou salariatilor din sectorul bugetar, confederatiile sindicale vor adopta cu siguranta o pozitie comuna. si pe plan european sindicatele adopta un alt tip de actiune, se merge pe ideea de Europa sociala, cu revendicari specifice. Noi incercam sa ne implicam si mai mult in politica, bineinteles, in miscari de stanga pentru a putea obtine pentru sindicalisti solutionarea unor revendicari, salariale in special, dar si de alta natura".

De mentionat ca in acest an CNSLR-"Fratia" nu a organizat vreo actiune de protest de amploare ca in cazul celorlalte confederatii.
Speram ca ele sa fie cat mai putin severe".

Cele mai citite

4 elemente esențiale în designul unei băi pentru un aspect elegant

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Incendiile devastatoare din California au fost favorizate de vânturile puternice, lipsa precipitațiilor și „setea atmosferică”

Mai mulți factori majori au favorizat la incendiile de vegetație care fac ravagii, de marți, în sudul Californiei, transmite CNN, care citează opiniile mai...

4 elemente esențiale în designul unei băi pentru un aspect elegant

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă