6 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecial"E-tepe" romanesti pe site-uri auto nemtesti

„E-tepe” romanesti pe site-uri auto nemtesti

Multe anunturi de pe internet referitoare la vanzari de masini, motociclete sau chiar barci second- hand ascund escrocherii rafinate. "Romania libera" a descoperit pe unul dintre cele mai populare site-uri auto, www.mobile.de o retea de tepari bine pusa la punct, retea despre care specialisti straini in securitate online ne-au spus ca ar putea fi creata in Ramnicu-Valcea. Escrocii au postat pe cunoscutul portal un anunt- momeala in care spuneau ca vand o masina la un pret foarte bun. Redactorii nostri s-au aratat interesati de oferta si au intrat in dialog pe Internet cu presupusul vanzator, care pretindea ca este englez. Acesta a incercat sa ne spulbere orice suspiciune, recomandandu-ne sa facem tranzactia printr-o firma de curierat foarte sigura, cu sediul in Marea Britanie, si ne-a indrumat spre site-ul de pe Internet al acesteia. La prima vedere, compania parea ireprosabila, judecand dupa modul profesionist in care arata pagina de Internet. Cu ajutorul unor specialisti in securitate online am aflat insa ca totul nu era decat o escrocherie si ca respectiva firma de curierat, careia urma sa-i trimitem banii, nu exista in realitate.

Mecanismul inselaciunii e foarte bine pus la punct. Pretinsul vanzator va trimite pe mail numele unei asa-zise companii de curierat de tip "escrow", despre care spune ca e "foarte populara", "sigura", "de incredere", "dincolo de orice banuiala". Sunt cuvintele preferate ale escrocilor, care cauta sa-si relaxeze victima si sa-i adoarma banuielile. Argumentul inselator este: "Nu imi trimiti mie banii, ci firmei care se ocupa de transport. Ea imi plateste abia dupa ce iti livreaza produsul, produs pe care, in plus, il poti returna daca nu iti convine si primesti imediat banii inapoi". Firma e, bineinteles, inventata, dar au fost cazuri in care "e-hotii" nu s-au sfiit sa copieze (cloneze) chiar site-urile unor firme de curierat respectabile. Inselatoria se bazeaza, printre altele, pe faptul ca firmele de tip "escrow" exista in realitate, iar serviciile lor sunt adesea folosite in schimburile comerciale din toata lumea.

 

O astfel de firma este, de fapt, un intermediar care garanteaza ca produsul ajunge la cumparator, iar banii la vanzator. Principalul atu al unei companii care ofera serviciul "escrow" este reputatia, fara de care clientii nu ar accepta sa lase bani sau produse in grija.

Anuntul-momeala
"Vand Skoda Octavia, turbo diesel, 2004, 85.000 de kilometri, dotari cat se poate de generoase: 10 airbaguri, jante din aliaj, oglinzi si geamuri electrice, scaune incalzite, computer de bord, senzori de parcare, GPS, clima!" Pretul: 8710 euro, adevarat chilipir. Anuntul postat pe site-ul german mobile.de ne-a starnit imediat atentia, asa ca i-am trimis un mail pretinsului vanzator. Acesta s-a recomandat "domnul Andree Hamard" si ne-a spus ca se afla in Franta, intr-un orasel din nord. I-am trimis un e-mail in limba franceza, ne-a raspuns dupa trei zile foarte amabil si politicos. Povestea lui pare plauzibila: e expatriat de fapt, tocmai a revenit in Anglia la Newcastle, a lucrat o vreme in Franta si firma l-a rechemat in tara mai devreme decat trebuia. Presat de timp, omul n-a mai avut timp sa vanda masina pe continent, asa ca, reintors in tara cu volan pe dreapta, e nevoit sa vanda rapid si ieftin o masina cu volan pe stanga. "N-are nici o zgarietura, e perfecta", ne scrie domnul Hamard. O vinde mai ieftin pentru ca, daca nu o da repede, trebuie sa plateasca un impozit care e destul de mare.

 

Il intrebam – de data asta in engleza – cum procedam si ne raspunde ca, pentru ca tranzactia sa fie sigura, vom folosi o firma "FOARTE POPULARA SI DE INCREDERE" in Marea Britanie, care se ocupa de toate: acte, transport, inclusiv transferul banilor. Amabil, ne trimite si un link – www.europasafe.eu – cu toate instructiunile necesare. La o prima verificare, site-ul e activ, arata foarte bine, profesionist chiar, firma are si un numar de TVA, adrese la Londra si la Newcastle. Nu are numar de telefon, dar poate fi contactata pe e-mail.

Europasafe? Nici vorba…
Ca tentatia sa fie si mai mare, "amabilul" Andree si-a asumat plata integrala a tuturor costurilor de expeditie si ne-a repetat faptul ca Europasafe e o companie de curierat care se ocupa de tranzactiile SIGURE cu masini vandute pe Internet. "Eu le trimit lor masina (cu alte cuvinte: uite ce incredere am eu in companie!), iar ei pregatesc transportul si va trimit toate datele pe e-mail: cat dureaza transportul, data la care ajunge in tara si numarul de urmarire a trimiterii (tracking number), ca sa puteti vedea online, in timp real, traseul masinii. Dupa ce primiti aceste date, trebuie sa trimiteti in contul firmei 30% din valoarea tranzactiei." Asadar, peste 2.600 de euro, deci aproape 10.000 de lei. "Banii nu intra in contul meu. Ei sunt protejati de compania de curierat", adauga vanzatorul, preocupat sa alunge orice banuiala din mintea potentialului cumparator. "Dupa ce primeste banii, compania incepe expeditia si in 4-5 zile masina ajunge la dvs. acasa.

 

Dupa ce o primiti, aveti la dispozitie 5 zile sa o inspectati si sa verificati actele. Daca ceva nu va convine, anuntati firma – ei vin sa o ia inapoi si vi se returneaza avansul. Daca totul e in regula, le platiti si restul de 70%, pastrati masina, iar la sfarsit ei imi trimit mie banii in cont." Instructiunile domnului Andree se incheie cu o noua asigurare: "Este cea mai sigura tranzactie pe care v-o pot oferi. Daca sunteti de acord – adauga el – inregistrati-va pe site-ul companiei, iar eu merg maine dimineata sa duc masina pentru expeditie".

Primele verificari
Il stiti pe "dl Google"? Ei bine, e primul la care puteti apela. O prima verificare de rutina va trimite destul de repede la listele cu site-uri-fantoma. In cazul nostru, numele Europasafe apare imediat pe liste gen "fraud alert!" "scam", "fake sites", adica tot ce poate fi mai rau. Chiar daca numele firmei nu e inca pe lista, nu lasati garda jos! Escrocii folosesc de multe ori acelasi nume pe zeci de domenii pe care fie le-au abandonat deja, fie – daca mai sunt active – le vor "arunca" dupa ce isi vor fi facut sumele. Uneori, ca sa para mai credibile, fantomele sunt "machiate" cu un numar de platitor de TVA si un numar de telefon, chipurile pentru asistenta online. La verificarea numarului – pe site-uri specializate – "machiajul" cade si veti descoperi ca numarul nu este valid. La fel numarul de telefon, care poate fi o cartela preplatita. Verificarile mai minutioase vor scoate la iveala faptul ca si adresa este falsa ori, daca exista, e pur si simplu luata la intamplare din cartea de telefon. Semne de alarma apar si la verificarea domeniului de internet, care de regula este recent cumparat, iar datele proprietarului sunt adesea dubioase.

In spatele povestii lui Andree s-ar putea afla o retea de escroci din Romania
Daca sunteti gata sa picati in plasa, escrocii va vor instrui cum sa trimiteti banii. Vor prefera metoda mandatului electronic international (Western Union, MoneyGram) pentru ca un cont bancar ii expune mai mult. Veti primi un nume si tara unde trebuie sa expediati suma; ultimul pas este sa trimiteti pe e-mail codul mandatului, dupa care puteti sa va luati adio de la bani si, bineinteles, de la masina. "Cine cade in plasa si trimite banii in cel mai bun caz primeste un tracking number care ii arata ca masina a ajuns pe la cine stie ce terminal cargo, apoi prin vreun port. De fapt, victima e dusa cu zaharelul pana cand site-ul devine brusc inactiv. Pur si simplu dispare! Abia atunci victima realizeaza ca a luat teapa!", explica un specialist in securitate online, la ajutorul caruia am apelat pentru o verificare mai amanuntita a site-ului europasafe.eu.

 

Un alt expert pe care l-am contactat in documentarea noastra ne-a oferit o ipoteza cat se poate de credibila si in ceea ce priveste nationalitatea "englezului Andree". Specialistul in securitate online este american si, dupa ce a facut cateva verificari, ne-a spus ca ar fi trebuit sa incercam sa vorbim in limba romana cu "Andree", deoarece acesta ar putea face parte dintr-o retea de romani din Ramnicu-Valcea al carei mod de operare il studiaza de ceva vreme.

Au fugit!
Siteul www.europasafe.eu a fost activ in ultimele doua saptamani. Ieri insa, cand am vrut sa intram pe pagina, aceasta disparuse, iar in locul ei am gasit mesajul "Sito web in manutenzione".

» Cum sunteti atrasi in capcana
– Linkul primit de la presupusul vanzator, pe mail, va duce catre un site-fantoma sau, si mai rau, unul clonat.
– "Fantoma" poate functiona o vreme, dar dupa ce escrocii aduna destui bani va fi pur si simplu dezactivat.
– Formularele de pe site pot fi si ele periculoase: de regula, va cer date personale sau financiare confidentiale.
– Numarul de telefon de pe site poate fi activ, dar va duce chiar in gura lupului. Poate fi o cartela de care escrocii se pot lipsi rapid.
– Numarul de platitor de TVA este fictiv. Escrocii se bazeaza pe faptul ca victima nu il mai verifica pe site-urile specializate.
– La o verificare mai amanuntita, veti observa ca site-ul este recent infiintat (maximum cateva saptamani). Serverele sunt in general in locatii dubioase.

 

» Unde puteti face cateva verificari de rutina

google.com (http://google.com) – exista liste actualizate periodic cu site-urile-fantoma;

http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do – site-ul oficial UE, pe care puteti verifica daca un numar TVA din statele membre este sau nu corect

http://wiki.aa419.org (http://wiki.aa419.org/) – specializat in liste negre (banci, loterii, firme de escrow) de site-uri-fantoma.

Cele mai citite

Creștere în comerțul auto și moto: Cifra de afaceri a urcat cu 2,4% în primele zece luni ale anului

Creșterea este susținută, în principal, de avansul înregistrat în comerțul cu motociclete, comerțul cu piese și accesorii auto și comerțul cu autovehicule Volumul cifrei de...

Honda și Nissan, în discuții pentru aprofundarea colaborării și o posibilă fuziune

Honda și Nissan se află în negocieri pentru a-și aprofunda legăturile, posibilitatea unei fuziuni fiind discutată, potrivit declarațiilor făcute miercuri de două surse, notează...

Nicușor Dan explică de ce a ales să poarte cravată când și-a anunțat candidatura la președinție

Nicușor Dan a declarat marți seara că a decis să poarte cravată în mod intenționat, pentru că așa este „identificat” ca președinte. Întrebat, marți seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă