0.9 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecial200 de milioane de euro, spalati intr-un an

200 de milioane de euro, spalati intr-un an

» Aproximativ 200 milioane de euro s-au "spalat" anul trecut in Romania.

» Romanii sunt destul de inventivi si folosesc o serie de metode de transformare a banilor negri in bani legali: de la firme inregistrate in paradisuri fiscale la investitii in cazinouri.

Conform indicilor oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), anul trecut s-au "spalat" in Romania peste 200 milioane de euro. Presedinta acestei institutii, Adriana Luminita Popa, ia insa in considerare doar partea cea mai vizibila a lucrurilor: "Nu pot sa va spun in mod concret cati bani s-au spalat, dar pot sa va spun cate indicii au existat. Valoric, peste 200 milioane de euro in 2007… Sesizarea noastra nu este mijloc de proba, dar pe baza sesizarii noastre Parchetul isi constituie probele". sefa ONPCSB a mai precizat ca infractiunea cel mai des intalnita in cazul spalarilor banilor este, in aproximativ 60 la suta din cazuri, evaziunea fiscala. La aceasta se adauga "banii negri" obtinuti din inselaciune, prostitutie si comert pe internet. Conform ultimului raport al SRI, modalitatile de actiune utilizate pentru spalarea banilor sunt: angrenarea in procesul de privatizare a unor societati, imprumuturile personale si activitatile de consultanta, investitiile in firmele care lucreaza in sistem "lohn" si plasarea unor fonduri in cazinouri.

Analistul economic Ilie serbanescu sustine ca suma invocata de Oficiu este prea mica si ca evazionistii se pricep foarte bine la transformarea banilor negri in adevarate averi legale, chiar cu complicitatea bancilor: "Banii furati de la stat, banii proveniti din droguri, tigari sau trafic cu alcool sunt considerati murdari. Daca cineva ajunge sa se bucure de ei, inseamna ca au fost spalati". serbanescu socoteste ca "normal ar fi ca bancile sa raporteze tranzactiile suspecte, lucru care nu se intampla de fiecare data", fiindca dupa aceea "in paradisurile fiscale nu-ti cere nimeni sa raportezi provenienta banilor". Astfel, analistul a dat drept exemplu o companie care, desi este dotata cu un laptop, reuseste sa castige o licitatie de autostrada, incaseaza banii si pleaca. Lucru mai grav, acesti impostori din Romania nici nu se mai sinchisesc sa-si puna in legalitate banii, deoarece sunt siguri ca nimic rau nu li se poate intampla si "nimeni nu a patit niciodata nimic".
Analistul Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii, crede ca operatiunile de "albire" a unor bani care nu pot fi justificati se realizeaza cel mai frecvent prin investitii in publicitate, sport si imobiliare, adica acolo unde banii se ruleaza rapid. "Ideea este ca banul sa circule rapid si castigul obtinut dintr-o activitate legala sa fie reinvestit asa incat sa nu i se mai dea de urma sursei originale de provenienta a banilor".
Progrese in acest domeniu s-au inregistrat si in Romania, in sensul ca nu se mai lucreaza atat de mult cu bani cash, situatie in care urma banilor poate fi mai greu de luat. Bancile pot urmari mai usor de unde provin banii, dar se complica atunci cand sunt transferati in off-shore. "Nu se mai practica tranzactiile cu sacosa de bani, asta se intampla la mijlocul anilor ’90", spune Ionescu, explicand ca "acum banul vine dintr-o operatiune aparent legala, dintr-o societate inregistrata intr-un off-shore… Legalitatea transferului de bani nu poate fi contestata de autoritatile din Romania."

Imaginatia celor interesati in spalarea banilor nu are limite. De la exporturi fictive la importuri declarative cu aceeasi marfa si incasarea unor venituri exorbitante aparent legale. Inclusiv prin bursa se spala bani. "In prima zi cand se lanseaza un titlu, pragul valoric este nelimitat. Asa s-a intamplat cand s-au lansat actiunile Rompetrol. Pretul acestora a crescut fulminant, au fost cumparate, dupa care au fost revandute, platindu-se prin Cipru. In felul acesta, se castiga foarte multi bani. Cei care spala bani sunt cu un pas inaintea celor de la Fisc", mai crede Ionescu.
La randul sau, economistul Ionut Popescu argumenteaza ca nu exista un tipar al evazionistilor si al metodelor de spalare a banilor: "Inventivitatea in acest domeniu este foarte mare. Inclin sa cred ca cea mai intalnita metoda de spalare a banilor este practica off-shorurilor. Dar si aici nu e nimic ilegal sa infiintezi o companie. De regula, banii care se spala trec si prin paradisurile fiscale".
Aceste operatiuni sunt descoperite pe diferite cai. Pentru inceput ar fi bancile cele care ar trebui sa raporteze orice tranzactie care depaseste 10.000 de euro. In practica se intalnesc si altfel de metode: un angajat al unei banci din Liechtenstein a negociat cu Fiscul german si a predat o discheta cu numele celor care au spalat bani din Germania. Pretul dischetei: 5 milioane de euro, in timp ce evaziunea fiscala descoperita a fost de cateva miliarde de euro.

Tamara a trecut pe la ONPCSB
In Romania, cel mai rasunator caz de sesizare a Oficiului din partea unei banci a fost in cazul matusii Tamara, care i-a provocat insomnii lui Adrian Nastase. O banca a raportat ONPCSB o tranzactie de 400.000 de dolari cu titlu de mostenire pe numele Danei Nastase, sotia fostului prim-ministru.
Dosarul a fost intocmit de o functionara, insa alt angajat, Nicolae Melinescu, a gasit de cuviinta sa-l atentioneze pe Nastase si s-a angajat sa faca "pierduta" lucrarea. Drept recompensa, Melinescu a fost numit, in prima sedinta de Guvern, sef al Oficiului.

Cele mai citite

Moment istoric: Sute de soldați suedezi s-au alăturat unei brigăzi NATO în Letonia

Sâmbătă, sute de soldați suedezi au ajuns în Letonia pentru a se alătura unei brigăzi multinaționale conduse de Canada, amplasată de-a lungul flancului estic...

Dacia Duster, lider de vânzări în Islanda: Cum a depășit Tesla în 2024

Modelul Dacia Duster, produs la Mioveni, România, continuă să atragă tot mai mulți clienți în Europa și în regiunile învecinate, în special odată cu...

România și Ungaria comparate în raportul Eurostat: Producție industrială în favoarea noastră, dar țara vecină domină piața forței de muncă

În luna ianuarie 2025, Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a publicat Monitorul Statistic European, care include o analiză a indicatorilor economici din...
Ultima oră
Pe aceeași temă