9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025

Cat cheltuim pe benzina

Romanul cheltuieste, in medie, la benzinarie pentru o alimentare cu combustibil 74 de lei (aproape 20 de euro) si alimenteaza autovehiculul personal cel putin o data pe saptamana.
Efectul asupra afacerilor benzinariilor este inviorator. La finele anului 2007 parcul auto al Romaniei depasea 4,5 milioane de autovehicule, potrivit evidentelor Ministerului Internelor. La un cost mediu al unei alimentari cu combustibil de 74 de lei, rezulta o valoare medie saptamanala a incasarilor potentiale ale benzinariilor romanesti de peste 333 milioane lei (89 milioane euro). Suma este valabila pentru o singura alimentare, insa datele unui studiu al companiei de cercetare a pietei Daedalus Consulting arata o frecventa de alimentare cu combustibil a autoturismelor proprii in randul romanilor de cel putin o data pe saptamana. Potrivit studiului, 70% din respondenti declara ca au alimentat autoturismul personal cel putin o data pe saptamana, in timp ce 21,3% din ei alimenteaza de doua-trei ori pe luna.

Calitatea primeaza
Potrivit specialistilor companiei Daedalus, obiceiurile romanilor in ce priveste alimentarea masinii cu combustibil sunt influentate in primul rand de calitatea benzinei sau proximitatea benzinariei.
Daca in 2003, anul realizarii primei editii a acestui studiu, romanii erau interesati in principal de pret, in 2008 datele ne arata ca primeaza calitatea produselor atunci cand alegem o benzinarie sau alta.

Motorina a detronat benzina
"Ca rezultat al innoirii parcului auto, ponderea soferilor care alimenteaza masina cu benzina cu plumb a cunoscut o scadere pronuntata, de la 48,1% in 2003 la 11,8% in 2007. In Bucuresti, unde piata auto este mai dinamica decat in alte regiuni, se inregistreaza cel mai scazut procent de utilizare a benzinei cu plumb. Chiar daca in alte zone ritmul de innoire auto este mai lent, vom asista, intr-un interval nu foarte indepartat de timp, la disparitia de pe piata a benzinei cu plumb", a apreciat Andra Constantinescu, analist la Daedalus.
Pe de alta parte, Andra Constantinescu mai spune ca, in ultimii ani, a crescut proportia soferilor care alimenteaza cu motorina. "Fenomenul reflecta o orientare clara catre autoturismele mai economice, in conditiile in care motorina a fost, o foarte mare perioada de timp, mai ieftina decat benzina. In prezent pretul motorinei il depaseste pe cel al benzinei, iar daca aceasta situatie se va mentine va fi interesant de urmarit raspunsul pietei", precizeaza Andra Constantinescu.

PIETE
» Vanzarile de combustibil, influentate de factori internationali
Un factor care are un impact major asupra valorii acestei piete este barilul de petrol, care s-a inscris pe o panta ascendenta de la inceputul anului. Pe piata mondiala, cotatia petrolului a atins recent maximul istoric de 110 dolari per baril, pe fondul deprecierii monedei americane. Fata de inceputul anului, cand petrolul era cotat la 96 de dolari barilul, cresterea pretului petrolului a fost de 14,6%.
De asemenea, conform anunturilor companiilor, pretul carburantilor a crescut pe piata romaneasca de la inceputul anului cu 20-30%.

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Zeljko Kopic și-a prelungit contractul cu Dinamo până în 2028!

Zeljko Kopic, antrenorul croat care a preluat conducerea tehnică a echipei Dinamo în decembrie 2023, a semnat o prelungire de contract până în vara...
Ultima oră
Pe aceeași temă