4.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialAdministratia Deltei, acuzata de deturnare de fonduri

Administratia Deltei, acuzata de deturnare de fonduri

» Guvernatorul Deltei este acuzat de inspectorii Curtii de Conturi ca a virat, fara documente justificative, fondurile de investitii in conturile unor firme private. Inspectorii sustin ca fondurile PHARE au fost gestionate fraudulos pentru a evita inregistrarea patrimoniului rezultat.
Neculai Amihulesei
redactor

In urma unui control efectuat la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Curtea de Conturi a dispus un set de masuri dure: intreaga evidenta contabila a ARBDD din ultimii trei ani sa fie refacuta.
Conform actului de control incheiat de Curtea de Conturi la ARBDD, conducerea acestei institutii, care se finanteaza integral din bugetul de stat, a incalcat timp de trei ani legislatia financiar-contabila. Este vorba de efectuarea de plati fara facturi si documente justificative, angajarea creditelor bugetare pentru obiective de investitii care nu au legatura cu obiectul de activitate al institutiei, plata unor drepturi salariale ilegale, negestionarea patrimoniului public, gestionarea frauduloasa a fondurilor PHARE.

In procesul-verbal de constatare, controlorii financiari ai Curtii de Conturi au consemnat ca "in luna decembrie 2006, ARBDD a efectuat plati privind cheltuielile de capital fara ca acestea sa fie insotite de documente justificative, respectiv de facturi emise de prestatori care sa confirme realitatea sumelor, efectuarea de lucrari sau de servicii, plata facandu-se numai in baza ordinelor de plata". Astfel, Curtea de Conturi a aratat ca, intr-o  luna, ARBDD a finantat ilegal de la bugetul de stat 11 firme private, producand un prejudiciu de peste un milion de lei.
Paul Cononov, guvernatorul ARBDD, confirma in parte constatarile controlorilor financiari. El a declarat ca in decembrie 2006 a transferat in contul a 11 firme 1.014.230 lei din fondurile de investitii ale Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii alocate de Ministerul Mediului, motivand ca astfel a evitat pierderea acestor bani: "In decembrie 2006 aveam in cont peste un milion de lei pe care nu-i puteam deconta beneficiarilor pentru ca nu se efectuasera toate lucrarile contractate. Am intrebat la Ministerul Mediului ce sa facem cu suma respectiva pe care nu reusisem sa o cheltuim in 2006. Ne-au spus sa viram banii necheltuiti, pentru a nu-i pierde, in conturile de garantii ale contractantilor lucrarilor de investitii. Curtea de Conturi considera aceste plati ca fiind ilegale si a solicitat returnarea banilor".

Transferul respectivelor fonduri in conturile private s-a facut prin Trezoreria Tulcea. Surprinzator, Directia Generala a Finantelor Publice si Trezoreria Tulcea nu au sesizat aceasta ilegalitate atunci cand au avizat transferul. Constantin Neagu, directorul Administratiei Financiare Tulcea, a declarat ca ARBDD a depus la Trezorerie o declaratie, pe proprie raspundere, ca platile din decembrie 2006 din fondurile de investitii in contul a 11 firme se efectueaza cu documente justificative. "Constatarile Curtii de Conturi privind lipsa documentelor justificative, facturi, la efectuarea acestor plati din surse bugetare destinate investitiilor nu ne vizeaza pe noi, ci conducerea ARBDD, care a facut declaratii false la Trezorerie", a spus directorul Neagu.
 
Investitii ilegale
Curtea de Conturi a mai descoperit la ARBDD si alte nereguli in privinta derularii investitiilor din fonduri bugetare. Este vorba de deturnare de fonduri de investitii in valoare de aproximativ un milion de lei. Conform actului de control citat, Ministerul Mediului a alocat, in 2006, 1.057.590 lei pentru reconstructia ecologica a cinci amenajari piscicole si agricole din Delta Dunarii. Curtea de Conturi considera ca fiind ilegala cheltuirea acestor bani de catre ARBDD pentru ca terenul pe care urmeaza sa se efectueze lucrari de reconstructie ecologica nu se afla in administrarea acestei institutii. Cele aproximativ 15.000 hectare ce urmeaza sa fie renaturate de ARBDD apartin domeniului public, dar se afla in administrarea Consiliului Judetean (CJ) Tulcea si a unor consilii locale din Delta. Curtea de Conturi a invocat prevederi legale care stipuleaza ca, in astfel de situatii, Guvernul trebuia sa intervina si sa transfere terenurile la ARBDD.
 
Gestiune incorecta a fondurilor europene
si fondurile PHARE atrase de ARBDD au fost gestionate incorect. Controlorii financiari ai Curtii de Conturi au constatat ca fonduri europene nerambursabile care insumeaza aproximativ 70.000 de euro nu au fost inscrise in evidentele contabile ale institutiiei. Este vorba de gestionarea proiectului PHARE cunoscut sub titulatura "Protejarea coloniilor de pelican cret din Delta Dunarii". Banii din acest proiect, alocati monitorizarii coloniilor de pelican cret si pentru amenajarea unor platforme de vegetatie destinate cuibaritului acestor pasari declarate monument al naturii, s-au "miscat" prin conturi private ale unor salariati ai institutiei, nu prin ale ARBDD, cum prevede legea, iar patrimoniul ce a rezultat din aplicarea proiectului nu s-a inregistrat in inventarul ARBDD, cum e prevazut in contractul de finantare. Constatarile inspectorilor mai arata ca la ARBDD nu s-a respectat legea  nici in ceea ce priveste gestionarea patrimoniului Rezervatiei,  care cuprinde bunuri  raspandite pe o suprafata de 680.000 hectare, nu se efectueaza conform legii. Aceasta institutie nu a mai inventariat de cativa ani patrimoniul primit prin Legea 82/1993, iar valoarea acestuia nu este inscrisa corect in contabilitate. Directorul Camerei de Conturi Tulcea, Liviu Bocaneala, a dispus "inventarierea faptica a tuturor activelor ARBDD" .

ACUZATIE
» Sporuri ilegale
Desi Curtea de Conturi a constatat ca, in ultimii trei ani, salariatii ARBDD nu si-au indeplinit atributiile de serviciu privind gestionarea fondurilor bugetare si a patrimoniului natural mondial inregistrat la UNESCO, guvernatorul Paul Cononov a recompensat angajatii cu drepturi salariale suplimentare extrase din bugetul institutiei. Este vorba de plata unor drepturi salariale suplimentare acordate angajatilor ARBDD, pe care Curtea de Conturi le considera a fi ilegale. De exemplu, membrii comisiilor de licitatii au primit indemnizatii ce insumeaza 44.243 lei.

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă