3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Noi suntem singurii responsabili de politica lui Putin"

„Noi suntem singurii responsabili de politica lui Putin”

"Rusia lui Putin", cea mai cunoscuta carte a Annei Politkovskaia, a fost tradusa recent in limba romana. Elena Vladareanu

In urma cu aproximativ doi ani, Anna Politkovskaia a fost gasita moarta intr-un lift in blocul in care locuia. Langa cadavrul ei au mai fost gasite un pistol Makarov si patru gloante. Acesta a fost atacul final. Scapase insa dintr-o tentativa de asasinat prin otravire, in 2004, in timp ce mergea spre Beslan, unde, intr-o scoala, separatistii ceceni luasera ostatici sute de persoane. Supravietuise si unui simulacru de executie pusa in scena de fortele militare ruse din Cecenia, in 2001. Intr-un reportaj facut in ziua inmormantarii, un fost coleg al Annei Politkovskaia spunea ca o data cu ea in Rusia a murit adevaratul jurnalism. Guvernul Putin a negat tot timpul ca ar fi avut vreo legatura cu asasinarea Annei Politkovskaia, cea care fusese cunoscuta drept cel mai influent intelectual al Rusiei postcomuniste.
Procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika, acuza la vremea respectiva persoane din afara Rusiei, al caror interes ar fi fost "destabilizarea tarii", spunand ca grupul care ar fi ucis-o pe jurnalista ar fi fost condus de un mafiot cecen, lider al crimei organizate din Moscova, iar printre ucigasi ar fi fost si membri ai fortelor de securitate.

In Occident, uciderea jurnalistei a trecut clar ca o comanda politica, mai ales ca investigatiile ei, criticile dure la adresa fostului presedinte Vladimir Putin, anchetele facute in Cecenia, in care arata cum politica este dictata de la Kremlin si in care acuza abuzurile facute de soldatii rusi, erau mai citite si mai cunoscute ca acasa.
Rusia a fost clasata in mediile occidentale ca fiind tara cel mai putin sigura pentru jurnalisti si pentru libertatea de expresie, moartea Annei Politkovskaia venind dupa un sir de aproape 300 de jurnalisti care si-au pierdut viata aici incepand cu 1993.
"Aceasta este o carte despre Vladimir Putin", isi incepea Anna Politkovskaia cea mai cunoscuta carte a sa, "Putin’s Rusia, aparuta pentru prima oara in 2004, la editura britanica Harvill Press (acum parte a Random House). Cartea a aparut recent si in limba romana, in traducerea Vioricai Horga, la cvasinecunoscuta editura Meditatii. Politkovskaia, despre care adeseori s-a spus ca ar "constiinta morala pierduta a Rusiei", a refuzat sa se lasa pacalita de carisma liderului sovietic si de simpatia cu care acesta era privit in Occident. Ea l-a vazut in Putin pe fostul spion KGB, care, instalat in fruntea unei tari, nu a facut decat ceea ce stia cel mai bine: inhibarea libertatilor cetatenesti.

"Aici sunt reactiile mele emotionale, insemnarile pe marginea unei vieti traite in Rusia actuala. N-a venit inca timpul sa stau deoparte, asa cum ar fi necesar pentru a putea analiza lucrurile fara pasiune. Traiesc in prezent notand pe hartie ceea ce vad", explica Politkovskaia in 2004, subliniind totodata ca ea nu este un analist politic, ci "doar un om ca atatia altii din multimile de oameni care traiesc in Moscova, Cecenia, Sankt Petersburg". si tocmai aici este secretul Politkovskaia, ca a scris cu pasiune despre nedreptatile observate – si investigate –, ca si-a cautat aici, dar si in "Un razboi murdar: un reporter rus in Cecenia" (2001) sau in articolele sale din "Novaya Gazeta" un ton si o atitudine polemice, ca argumentele pe care le-a adus impotriva guvernului Putin si a armatei ruse nu erau altceva decat drepturile omului. Iar concluzia la care Politkovskaia ajunge in "Rusia lui Putin", cartea proaspat tradusa in limba romana, se verifica inca o data in Rusia de azi, care tocmai a ales, prin Dmitri Medvedev, continuitatea politicii lui Vladimir Putin: "Noi suntem singurii responsabili de politica lui Putin".

BIO
Anna Politkovskaia (Anna Mazepa) s-a nascut in 1958, in New York City, din parinti ucraineni, amandoi diplomati. A crescut la Moscova si a studiat jurnalismul la Universitatea de Stat din Moscova, absolvind cu o teza despre poezia Marinei Tzvetaeva. A lucrat in presa din 1982. Din 1999 a fost editorialist pentru "Novaya Gazeta", a publicat cateva carti despre Cecenia, viata in Rusia, regimul Putin. Nu era primita la conferintele de presa, a fost deseori amenintata cu moartea, i-a fost inscenata si o executie, a fost otravita in avionul care o ducea spre Beslan. "Uneori oamenii platesc cu viata pentru ca spun cu voce tare ceea ce gandesc. De fapt, cineva poate fi ucis pentru ca imi da mie informatii. Nu sunt singura care se afla in pericol. Pot sa dovedesc asta", a declarat Politkovskaia in decembrie 2005, cu mai putin de un an inainte de a fi ucisa (7 octombrie 2006), intr-o conferinta despre libertatea presei, organnizata de Reporteri Fara Frontiere la Viena.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...

Anchetă Poliția Capitalei: Diana Şoşoacă a filmat în cabina de vot şi a publicat un buletin de vot modificat

Secția 6 Poliție a fost sesizată despre aceste fapte și a demarat verificări Poliţia Capitalei a demarat o anchetă, în urma unei sesizări privind un...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă