8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialEfectul de "treapta"

Efectul de „treapta”

Treapta inseamna expunerea fenomenului inainte ca fenomenul sa se petreaca. Treptele de la asemenea institutii au functionat pe post de toroipan mediatic, functie psihologica pentru vinovatie sau inocenta.
Fara indoiala, cel mai cunoscut reper al unui asemenea "efect" este CNSAS, cu celebrele sale trepte, pe care s-au perindat deopotriva cetateni incriminati (de obicei cu notorietate), ca si cetateni simpli, loviti de Securitate, dornici sa-si vada propriul dosar. Cu toate diferentele dintre aceste doua categorii, efectul psihologic pe care treptele l-au avut asupra lor a fost acelasi. Ieseau agitati, rosii la fata ca dupa o betie sau palizi ca dupa un priveghi, cu lacrimi in coltul ochilor, proferand amenintari cu tribunalul si cu CEDO. Sau fara glas, incapabili sa mai faca vreun comentariu. Toti, deopotriva vizibil marcati de o vinovatie sau alta.
Pentru CNSAS a fost mai benefica treapta, pentru ca institutia nu avea mijloace punitive. Pentru verdictele CNSAS au existat mai multe confirmari decat in urma rechizitoriilor parchetelor. Dintr-o data, de cand legea a fost declarata neconstitutionala, CNSAS a devenit neinteresant daca au disparut defilarile pe trepte. La CNSAS treptele isi aveau rolul lor. CNSAS nu avea un spatiu adecvat pentru conferinte de presa, "treapta" constituia cu adevarat sentinta morala, pentru ca de una juridica este mai greu de vorbit. De cand nu se mai defileaza pe trepte, pe cine mai intereseaza munca cercetatorilor, care inghit praful dosarelor?
Pana la urma, treptele de la CNSAS s-au dovedit mai eficiente.

Nu la fel stau lucrurile cu alte trepte, la fel de celebre, cele de la DNA si Parchet. Au si ele efectul lor specific. Cei ce le trec – oamenii nostri politici suspectati de coruptie, cat si "pestii mari" – atat la intrare, cat si la iesire sunt de o buna dispozitie covarsitoare, desi acolo se desfasoara audieri care nu ne-ar duce cu gandul la paranghelii lautaresti. Efectul treptei este invariabil acelasi. Indiferent cat de grave sunt acuzele. Asa se explica forta psihica a politicienilor de a iesi din acea institutie asa cum au intrat – veseli, fara urme de traume psihice. Efectul benefic al treptelor de aici este un dat si i-a ajutat sa-si probeze convingator inocenta.
Miza razboiului in justitie nu o constituie nici DNA, nici Parchetul General, nici macar ministrul Justitiei, ci minunatele trepte, unde este inghesuit cel chemat pentru ORICE. Coruptia este pedepsita bland, pentru ca procesul se consuma practic doar pe trepte. Agitatie pe trepte fara prea multe rezultate. O aparitie pe scarile reci este mai puternica si mai eficienta decat o expertiza sau o sedinta la tribunal.
Misiunea justitiei s-a consumat pe scari. Sa ne bucuram sau sa ne intristam ca numarul persoanelor cu functii publice ajunse pe scari a crescut in 2007 cu 60%? Despre cei plimbati pe trepte apar sute de articole de presa si sute de reportaje TV. Mai nimic despre vinovatie sau nevinovatie printr-o sentinta. Treapta a devenit apostolul dreptatii. Pana la urma, tot treptele dau verdicte in fata opiniei publice. Se induce un soi de reactie tip, din care nu iese mare lucru.
De aici se da startul anchetelor si dosarelor "grele". Va mai amintiti de fraudarea examenului din parchete? Adica pentru postul de prim-procuror al Capitalei. Putina zarva, nu pe trepte, apoi tacere.

Tot treptele constituie tribuna de la care ni se transmite invariabil ca anchetele sunt "politice", ca s-ar "fabrica dosare politice". Treptele rasuna de acuzatia de "politie politica". si foarte multi incep sa creada, de vreme ce impricinatii sunt chemati la alte si alte trepte.
Daca scapi de trepte, mai apar un viciu de procedura, un mod eronat de calcul, o neconstitutionalitate, o restituire de dosar, o necompetenta in urmarirea penala, o suspendare, o prescriere. Confuzia dintre cantitatea de vinovatie si verdicte se masoara in condamnarea babutelor care nu vor sa renunte la pamantul lor, desi n-au ajuns pe trepte.

Vom avea justitie atunci cand impartialitatea si (re)stabilirea adevarului nu se vor mai consuma pe trepte si cand impricinatii incep sa se teama de trepte, nu doar sa obtina notorietate. Treptele au devenit simbolul muncii in zadar. In fond, scara este o conditie pentru urcare sau coborare. In cazul "efectului de scara", mai curand de "coborare". si de zarva.

Cele mai citite

Răzvan Lucescu refuză oferta Beșiktaș și rămâne la PAOK, în ciuda suspendării de 4 luni!

Antrenorul român, dorit de Beșiktaș după demiterea lui Giovanni van Bronckhorst, a ales să continue la PAOK, chiar dacă va lipsi de pe bancă...

Cinci răniți în urma unui grav accident feroviar la Coroisânmărtin în județul Mureș

Un grav accident feroviar a avut loc, luni seară, în localitatea Coroisânmărtin, județul Mureș, unde un autoturism a fost lovit de un tren pe...

CFR Cluj îl aduce pe Stipe Juric! Un atacant bosniac pentru Dan Petrescu

Formația din Gruia și-a asigurat serviciile atacantului Stipe Juric, care și-a reziliat recent contractul cu Oțelul Galați și este aproape de a semna cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă