4.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialIndependenta energetica a UE, sabotata din interior

Independenta energetica a UE, sabotata din interior

Tarile Uniunii Europene nu au reusit sa ajunga la o intelegere in ce priveste stimularea concurentei in sectorul energetic, a anuntat presedintia slovena a organizatiei dupa o intalnire neoficiala, la Bruxelles. "Statele membre au viziuni diferite in ce priveste piata energetica", a declarat ministrul sloven al economiei Andrej Vizjak.
In dorinta de a incuraja competitia in acest domeniu, Comisia Europeana a propus toamna trecuta desprinderea retelelor de distributie a energiei de companiile producatoare. Intre timp, un grup de opt state, intre care Franta si Germania, au propus o modalitate alternativa de stimulare a competitiei, cu pastrarea productiei si distributiei in cadrul aceleiasi companii, dar sub management diferit. In ciuda divergentelor, comisarul european pentru energei, Andris Pielbalgs, spera ca pana in luna iunie sa se ajunga la un acord.
Intre timp, o a treia tara membra a UE, Ungaria, a decis sa submineze si ea planurile de stimulare a independentei energetice a Europei fata de Rusia, semnand un acord de parteneriat cu Moscova in cadrul proiectului South Stream. Prin acest proiect, Ungaria s-a alaturat Rusiei, Italiei, Bulgariei si Serbiei in cadrul proiectului gazoductului South Stream, construit de Gazprom pentru cresterea exporturilor de gaze rusesti in Europa. Gazpoductul South Stream are o capacitate proiectata de 30 miliarde metri cubi si urmeaza sa fie dat in exploatare in anul 2013. El va uni Rusia si Bulgaria pe sub Marea Neagra si va continua in directia Serbiei, Ungariei si probabil a Austriei, cu o ramificatie posibila spre Croatia si Slovenia. South Stream este considerat de experti un concurent al gazoductului Nabucco, promovat de SUA si Uniunea Europeana, proiect la care participa inclusiv Romania si Ungaria. Budapesta a respins insa sugestia ca ar pune bete-n roate proiectului Nabucco, prin implicarea in South Stream, afirmand ca este in interesul Ungariei sa fie traversata de doua gazoducte.
Intre timp, presedintele Gazprom, Alexei Miller, si-a refirmat scepticismul in ce priveste proiectul Nabucco, care, in opinia sa, ar epuiza rapid rezervele de gaz ale Asiei Centrale. In acest context, Miller a avertizat ca initiatorii Nabucco nu trebuie sa conteze pe Gazprom in ce priveste alimentarea ulterioara a conductei cu gaze naturale rusesti.
Analistii sustin ca cererea europeana de gaze nu va fi indeajuns de mare pentru a justifica existenta a doua gazoducte. Ei estimeaza ca prima conducta ce va fi realizata va fi si unica folosita.
De altfel, Uniunea Europeana, care sustine proiectul Nabucco si reducerea dependentei energetice de Rusia, se afla intr-o situatie neplacuta, deoarece state precum Germania, Franta si Italia au semnat deja acorduri bilaterale cu Gazprom in ce priveste utilizarea conductei South Stream.

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă