7.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodMihail Kogalniceanu, paradisul ratat

Mihail Kogalniceanu, paradisul ratat

Visul unui Eldorado american la Mihail Kogalniceanu s-a spulberat. Miile de soldati americani, zecile de milioane de dolari care urmau sa fie investite in zona aeroportului, locurile de munca bine platite, toate acestea au devenit, la sase luni de la deschiderea oficiala a primei bazei US Army din Romania, o asteptare neimplinita pentru locuitorii comunei. In august 2007 a fost deschisa prima misiune de amploare a armatei americane la Constanta. Dupa mai multe saptamani de antrenamente, trupele americane au plecat, iar la aeroport s-a asternut din nou linistea.

Chiar daca boom-ul investitional nu a atins zona, preturile la terenuri si la case au luat-o razna, in conditiile in care nu exista cumparatori. Astfel, pretul cerut pentru un metru patrat de teren extravilan in zona aeroportului, din imediata vecinatate a dependintelor US Army, a ajuns la 20 de euro. In urma cu trei-patru ani, in aceeasi zona tarifele nu depaseau 3-4 euro metrul patrat. Pamantul cu destinatie agricola se vinde cu 5 euro metrul patrat, iar in zona industriala tariful este de 10 euro metrul patrat. Invers proportional cu isteria imobiliara, piata investitiilor este in cadere libera. Singurele investitii au fost facute de patronii celor catorva hoteluri din localitate, care au trebuit sa se conformeze cerintelor US Army in materie de confort si bucatarie.

In august 2007 a fost deschisa prima misiune de amploare a armatei americane la Constanta. Peste 1.500 de militari, cazati in fosta baza de aviatie, un plan laborios de reamenajare a cazarmilor in garnizoana brigazii terestre, promisiunile unor investitii importante, totul contura un tablou idilic despre convietuirea dintre romani si americani. Dupa mai multe saptamani de antrenamente, trupele americane au plecat, iar la aeroport s-a asternut linistea. Nici urma de investitori, bani sau alte beneficii. 2008 a inceput prost pentru cei care si-au pus sperantele in ajutorul US Army. Americanii nu fac angajari. Singurul efect al infiintarii bazei americane la malul marii a fost o crestere fara precedent a preturilor pe piata imobiliara.

200.000 de euro hectarul
Pretul unui metru patrat de teren extravilan in zona aeroportului, din imediata vecinatate a dependintelor US Army, a ajuns la 20 de euro. In urma cu trei-patru ani in aceeasi zona tarifele nu depaseau 3-4 euro pe metru patrat. Pamantul cu destinatie agricola se vinde cu 5 euro metrul patrat, iar in zona industriala tariful este de 10 euro metrul patrat.
"Un apartament cu doua camere semidecomandat costa 35.000 de euro, iar pretul unuia cu trei camere poate ajunge pana la 50.000 de euro", a precizat Adriana Turcanu, reprezentantul unei agentii imobiliare. Desi se afla la peste 30 de kilometri distanta de Constanta, iar singurele mijloace de incalzire a imobilelor sunt, in cele mai multe cazuri, sobele, apartamentele din comuna Mihail Kogalniceanu au preturi asemanatoare cu cele din orasul Navodari, situat la cativa kilometri de statiunea Mamaia. Posibila prezenta a militarilor americani la Kogalniceanu a aruncat in aer si piata chiriilor. Daca vreti sa inchiriati o garsoniera in perioada de varf, trebuie sa scoateti din buzunar 200 de euro pe luna. In cazul apartamentelor, suma "sare" de 300 de euro.

Investitorii-fantoma

Invers proportional cu dezvoltarea imobiliara, piata investitiilor este in cadere libera. Sau, mai bine zis, patronii nu s-au lasat impresionati de declaratiile oficialilor militari ai SUA si asteapta intai sa-i vada pe soldatii US Army stabiliti definitiv in baza si abia dupa aceea vor demara investitii. De altfel, piata locala a fortei de munca sufera de lipsa unor activitati din partea americanilor sau a subcontractantilor acestora, care sa ofere de lucru oamenilor comunei. Mai exact, societatile angajate sa construiasca baza au venit cu propriile utilaje si muncitori si, cum in perioada iernii activitatile in acest domeniu sunt reduse, nu a fost angajat nici un localnic. Singurele investitii au fost facute de patronii celor catorva hoteluri din localitate, care au trebuit astfel sa se conformeze cerintelor US Army in materie de confort si bucatarie.

Au nevoie de femei de serviciu
"Sunt doua firme care angajeaza personal pentru baza americana. La jumatatea lunii aprilie va fi organizat un exercitiu cu americanii. Cauta personal necalificat pentru intretinere. Vor angaja cel mult 200 de persoane. In rest, au fost numai vorbe", a precizat Valer Muresan, primarul comunei Mihail Kogalniceanu. Autoritatea locala nu deruleaza nici un program in comun in cooperare cu oficialii americani in domeniul plasarii si ocuparii fortei de munca. Angajarile sporadice ale personalului civil sunt conditionate de prezenta unor militari americani in baza. Altfel spus, dupa incheierea exercitiilor angajatii in cauza sunt pusi pe liber. Contractele de munca au perioada determinata si de cele mai multe ori nu se pot inregistra in cartea de munca. Primarul Muresan a adaugat ca, in prezent, singurul proiect comunitar in care ar putea fi implicati americanii este constructia unui teren de fotbal in comuna.

» Mirajul dolarului
Tinerii din comuna inca mai spera. "Vreau sa castig mai multi bani. Am fost in 2007 la o preselectie, dar nu am reusit. Acum lucrez la un magazin de materiale de constructii. O sa incerc inca o data, poate reusesc sa ma angajez in baza", a declarat Miron Lica, de 25 de ani. Un alt tanar considera ca oferta americanilor nu este avantajoasa pe termen lung: "Muncesc de sapte ani in Constanta. Stau cu chirie. Nu vreau sa ma intorc la Kogalniceanu, chiar daca imi gasesc de lucru la americani. Am auzit ca te angajeaza pentru doua sau trei luni. Daca ar avea posturi permanente, poate ca tinerii ar ramane in comuna". Din pacate, cel putin pana la definitivarea constructiilor la noua garnizoana, este putin probabil ca in baza US Army sa existe posturi permanente pentru personalul civil roman.

Cele mai citite

Industria IT critică eliminarea bruscă a facilităților fiscale: „Era nevoie însă nu peste noapte“

Decizia de a elimina complet facilitățile fiscale pentru industria de IT a stârnit critici vehemente din partea liderilor din sectorul tehnologic și a reprezentanților...

Biden le cere americanilor să nu uite atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului

Joe Biden Biden l-a descris constant pe Trump ca pe o amenințare la adresa democrației Președintele Joe Biden i-a rugat pe americani, într-un articol de...

Furt de proporții la o școală nouă: Aproape 40 de calculatoare și echipamente audio-video sustrase

Inaugurarea școlii era programată pentru 8 ianuarie, la revenirea elevilor din vacanță În noaptea de sâmbătă spre duminică, școala din satul Pietroșani, comuna Puchenii Mari,...
Ultima oră
Pe aceeași temă