8.8 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăSalariile vor continua sa creasca si in 2008

Salariile vor continua sa creasca si in 2008

» Piata fortei de munca se va stabiliza in urmatorii trei-patru ani.

» Industria textila, constructiile, turismul si sectorul financiar-bancar cauta salariati.

Potrivit specialistilor, piata
fortei de munca din Romania a fost marcata  in ultimii ani de un puternic carater speculativ si de o fluctuatie majora de personal, insa aceasta situatie se va regla in urmatorii ani.
"Piata fortei de munca a fost influentata negativ de climatul economic in deriva din Romania, de urcarea inflatiei, majorarea preturilor si de cursul valutar fluctuant", considera si Florin Citu, directorul Departamentului Piete Financiare din cadrul ING Bank Romania, anticipand o stabilizare a pietei in urmatorii 3-4 ani.
Acesta a explicat ca fluctuatia de personal foarte mare cu care se confrunta angajatorii romani, dar si migratia muncitorilor romani in strainatate sunt consecintele unei economii "cu o sanatate precara". In acelasi timp, deficitul de personal calificat se va mentine si in acest an, cei mai cautati salariati fiind cei din textile, constructii, turism si finante-banci. Reprezentantul ING a adaugat ca, din cauza lipsei de personal cu care se confrunta unele domenii,  se va mentine presiunea pe angajatii existenti.

Salariile bancherilor cresc cu 20%
Pe de alta parte, reprezentantul ING spune ca majorarea salariilor va continua si in acest an, desi cresterea este artificiala. Potrivit lui Citu, in domeniul bancar  cresterea salariala din acest an a fost estimata la 20%.
In acelasi context,  directorul de resurse umane al Bancii Unicredit Tiriac, Daniela Rohan, a intarit ideea ca Romania reprezinta unul dintre statele unde salariile au crescut cel mai mult in anul 2007, respectiv cu 12%, cifra care a situat-o alaturi de tari  ca Rusia si China.
Rohan a mai precizat ca, desi nivelul salariului este important pentru angajati, totusi se pune accent din ce in ce mai mult pe partea nonfinanciara, pe beneficii si recompense si calitatea mediului de lucru din companie.

Fluctuatia de personal, o problema
Un studiu al companiei de cercetare a pietei Daedalus Consulting arata ca loialitatea angajatilor romani este  scazuta, in special in randul tinerilor, una din doua persoane schimbandu-si locul de munca de cel putin doua ori in ultimii trei ani.
"Angajatorii au un rol important in stimularea fluctuatiei de personal prin politicile de atragere a noilor angajati", se arata in studiu.
In plus, studiul  evidentiaza ca motivul principal de schimbare a  locului de munca nu este legat de vreo nemultumire anume, ci de oportunitatile oferite de alte companii. "Totusi, raportul dintre motivele de nemultumire din compania in care lucreaza si motivele pentru care au schimbat ultima data locul de munca arata ca relatia cu seful direct este definitorie in fluctuatia de personal", considera  autorii studiului.
Studiul citat mai arata ca asteptarile angajatilor sunt in medie cu 51% mai mari decat salariul curent, iar in aria beneficiilor nonfinanciare acestia prefera mai nou asigurarile medicale si pensiile private, in detrimentul masinii de serviciu si al telefonului mobil.
Intr-un top al celor mai tentante companii pentru angajatii tineri, intocmit de Daedalus pe baza preferintelor respondentilor, figureaza, in general, mari companii romanesti, care au fost foarte active pe piata in ultimul an.

Cele mai citite

ANM avertizează: ploi, ninsori și viscol în următoarele zile

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi dimineață o avertizare privind condiții meteo dificile începând de vineri, 10 ianuarie, ora 06:00, până sâmbătă,...

Premierul slovac Robert Fico avertizează: „Slovacia ar putea opri ajutorul pentru Ucraina”

Slovacia analizează posibile măsuri împotriva Ucrainei, inclusiv oprirea ajutorului umanitar și livrărilor de energie, dacă nu se găsește o soluție pentru tranzitul gazului rusesc...

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă