8.8 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăEconomia sfideaza inflatia

Economia sfideaza inflatia

» The Economist avertizeaza ca inflatia pune in pericol competitivitatea marfurilor romanesti si sansa de a adopta euro.

» Analistii Erste Bank spun ca economia merge peste asteptari, leul nu se va mai deprecia si deficitul de cont curent e finantabil.

Cresterea preturilor descrisa de inflatie pune in pericol atat competitivitatea Romaniei, cat si sansele ei de a adopta euro. O alta problema a Romaniei, comuna unui grup de economii emergente, este deficitul imens de cont curent. Avertismentul, lansat de saptamanalul britanic The Economist, vizeaza asa-numitele economii emergente din Uniunea Europeana, de fapt fostele tari socialiste. Situatia nu este chiar asa de grava, spune Gernot Jany, analist piete de capital la Erste Bank. Romania va avea o crestere economica de peste 6% in urmatorii ani, inflatia se va tempera, iar leul se va intari usor, in drum spre euro, in ciuda unui deficit de cont curent constant, dar mare. "Estimam ca toate tarile central si est-europene isi vor utiliza potentialul de recuperare a decalajului economic, avand drept rezultat rate de crestere peste medie pentru mai mult de zece ani. Este suficient sa ne uitam la rata activelor sectorului bancar la PIB, a creditelor totale catre sectorul nefinanciar la PIB sau depozitele totale atrase de la sectorul nefinanciar la PIB pentru a observa potentialul impresionant", afirma Jany.

Leul nu se va deprecia

"Leul nu se va mai deprecia", estimeaza analistii Erste Bank intr-un raport despre piata financiara a tarilor europene emergente. Agentia de evaluare financiara Fitch a atribuit o perspectiva negativa ratingului Romaniei si altor noi membre ale UE, Bulgaria, Letonia si Lituania. Agentia e ingrijorata – spun analistii Erste – de dependenta acestor tari de finantarea straina, ce ar putea pune presiuni de devalorizare asupra monedelor nationale, care ar putea deveni tinte ale unor atacuri speculative. In trecut – reamintesc analistii Erste – "consiliile monetare erau tinta atacurilor speculative. Comparat cu monedele statelor baltice si cu leva bulgareasca, leul romanesc are un regim de flotare libera, ceea ce face Romania mai putin interesanta in ochii speculatorilor", arata raportul Erste Bank. In plus, luand in considerare corectia din vara anului 2007 si recentele cresteri substantiale ale ratei dobanzii de politica monetara, "nu mai vedem nici un argument fundamental care sa justifice deprecierea monedei romanesti". De altfel, Erste estimeaza o cotatie a leului de 3,50 lei/euro la finalul anului 2008, iar pentru decembrie 2009 – un curs de 3,40 lei/euro. Prognoza este conditionata de o inflatie medie anuala de 6,1% in 2008, urmata de o temperare la 4,8% in 2009, chiar daca deficitul contului curent se va adanci pana la 14,7% din PIB. "Deficitul de cont curent este acoperit de investitiile straine directe si de transferurile de bani ale celor care lucreaza in strainatate. Investitiile straine directe se vor mentine la nivelul de sapte miliarde euro si in 2008, iar transferurile de bani ar putea creste", estimeaza un raport al austriecilor de la Erste Bank, centrat pe sistemul bancar al tarilor europene in tranzitie. Erste vede o echilibrare a balantei contului curent pe masura ce investitiile straine directe vor da roade si produsele vor fi competitive la export.

Criza persista
Totusi, spun analistii Erste, piata e dominata inca de criza creditelor neperformante din SUA si de efectele sale asupra economiei globale in general si asupra sectorului bancar in special. Insa, spre deosebire de multi jucatori din SUA si din Europa de Vest, bancile sud-est-europene nu sunt deloc implicate in nici un fel de investitii pe piata creditelor neperformante sau asociate cu acestea; prin urmare, nu sunt de asteptat anunturi privind eventuale pierderi. Din perspectiva finantarii, criza a afectat lichiditatea in euro, iar finantarea a reprezentat o problema in ultimele luni, deoarece au urcat dobanzile in piata europeana.  "Am studiat ratele creditelor la depozite pe diferite piete bancare cu scopul de a realiza o clasificare a pietelor care sunt finantate din surse mai sigure, fata de acelea care sunt finantate din surse variate", a declarat Günter Hohberger, analist piete de capital la Erste Bank.
In 2006, pietele sud-est-europene au demonstrat o gama larga de surse de finantare de calitate, de la o rata credite/depozite de 61% in Albania la 108% in Croatia si 107% in Serbia. "Analizand cresterea creditelor in 2007, suntem impresionati de ratele din Romania (64% an/an) si Bulgaria (67% an/an), care au fost determinate in special de creditele pentru bunuri in Romania (83% an/an) si pentru companii private in Bulgaria (77% an/an)", spune Hohberger.
"Oricum, cresterea depozitelor nu a tinut pasul cu cresterea activelor", adauga Hohberger.

Cele mai citite

PSG îl vrea pe Khvicha Kvaratskhelia! Transferul ar putea ajunge la 100 de milioane de euro

Khvicha Kvaratskhelia, starul georgian de la Napoli, se află pe lista de priorități a clubului Paris Saint-Germain, care intenționează să facă o ofertă de...
00:08:07

VIDEO. Australian Open 2025. Murray spune că „vrea să saboteze” șansele lui Djokovic la un nou titlu

În cadrul unui eveniment caritabil organizat de Novak Djokovic la Rod Laver Arena, noul său antrenor, Andy Murray, glumește spunând că intenționează „să saboteze...

PSG îl vrea pe Khvicha Kvaratskhelia! Transferul ar putea ajunge la 100 de milioane de euro

Khvicha Kvaratskhelia, starul georgian de la Napoli, se află pe lista de priorități a clubului Paris Saint-Germain, care intenționează să facă o ofertă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă