11.4 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăSpeculatorii taie valoarea actiunilor profitabile

Speculatorii taie valoarea actiunilor profitabile

» Panica. Risc. Aversiune fata de risc. Turbulentele pietelor internationale. Bursa din Bucuresti s-a prabusit ieri, in ton cu pietele internationale, ca efect – spun analistii – al panicii investitorilor nemultumiti de planurile de sustinere a economiei americane de catre administratia Bush.

Indicele titlurilor-vedeta listate
la BVB, BET, a coborat ieri cu 4,6%, urcand nivelul pierderii din acest an la 19%. Analistii spun ca investitorii au intrat in panica si ca in piata romaneasca de capital speculatorii fac legea.
Par sa nu mai conteze fundamente, de tipul profit pe actiune, sau marimea dividendului. Cum se explica insa ca scade cotatia actiunilor din domeniul constructiilor, probabil cel mai dinamic sector al economiei romanesti, domeniu in care Romania a fost liderul european al cresterii in primele 11 luni din 2007?

De ce scade Impact?

Singura actiune a unei companii profilate pe constructii din BET este Impact SA, care a pierdut ieri 7,8% din cotatia de vineri. Ca titlul Impact este oarecum penalizat de investitori, de ceva vreme, din cauza viitoarei majorari de capital, de 85,14 milioane lei, care va dilua profitul pe actiune, deci implicit si pretul, era deja evident de cateva luni. Caderea actuala are insa radacini in panica investitorilor, spun analistii. Impact estima un profit de operational de 27,54 milioane lei, rezultat din afaceri in valoare de 290 milioane lei, prognoza-suport pentru actiunile sale.
"E paradoxal sa cada cu asemenea viteza actiunea unei companii dintr-un domeniu in puternica expansiune. Nu e singurul exemplu, titlurile bancare n-au motive de a se deprecia. Toate calculele financiare raman insa fara impact atunci cand se asterne panica, ceea ce se intampla acum", spune Adrian Simionescu, presedintele casei de brokeraj Vienna Investment Trust. Desi aparent s-ar putea crede ca investitorii straini, care controleaza peste 44% din banii in miscare pe bursa, sunt cei care au intrat in panica si vand ieftin, statisticile indica o miscare speculativa a romanilor care plaseaza bani in piata de capital.

Tonul se da la Sibiu
"La urma urmei, Romania nu mai este chiar asa riscanta dupa ce a intrat in Uniunea Europeana. Speculatorii, majoritatea romani, oameni care cunosc psihologia pietei si care au ceva experienta, sunt cei care fac jocurile. Demonstratia se poate face urmarind piata de instrumente derivate de la Sibiu, unde s-a inmultit spectaculos numarul de contracte. S-au incheiat peste 10.000 de contracte pe derivativele cu suport de actiuni, ceea ce este echivalent cu 10 milioane de titluri. Acolo speculatorii castiga si cand piata cade. Ei vand, marcheaza profitul si reintra in piata", a explicat Simionescu.
Piata romaneasca este volatila si deocamdata scade in devalmasie, spre deosebire de bursele mature. "Pe bursele externe cad actiunile unor companii din sectoare afectate de criza creditelor cu grad ridicat de risc, cum ar fi titlurile financiare, insa actiunile companiilor din IT, cele ale companiilor energetice sau titlurile din industria auto evolueaza normal. Investitorii se retrag din titluri riscante si intra pe altele, care au fundamente financiare solide", spune Simionescu.

LIDER EUROPEAN IN CONSTRUCTII

» Romania a fost liderul european al constructiilor in primele 11 luni ale anului 2007, cand a afisat o crestere a afacerilor in domeniu cu 32,6%, arata datele Eurostat. Dinamica pietei romanesti a compensat scaderile de ritm din tarile aflate in zona euro. "Din perspectiva formarii produsului intern brut (PIB), sectorul constructiilor ramane componenta cea mai dinamica, sarind de 37,4% in al treilea trimestru al anului 2007", arata analistii de la ING Bank.

Cele mai citite

Investigație: Rusia ar fi plătit talibanilor 200.000 de dolari pentru fiecare militar american ucis

O investigație publicată de The Insider în colaborare cu Der Spiegel dezvăluie că serviciile de informații ruse (GRU) ar fi plătit talibanilor câte 200.000...

Dacia Bigster, disponibilă acum în România: Prețuri, motorizări și echipări

După premiera mondială la Salonul Auto de la Paris din octombrie 2024, Dacia Bigster poate fi comandat începând de astăzi, 9 ianuarie 2025. Prețurile pornesc...

Ilie Bolojan s-a întâlnit cu Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a evidențiat, miercuri, în cadrul întrevederii avute cu Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene,...
Ultima oră
Pe aceeași temă