Desi au invocat repetat ideea unei sesiuni extraordinare pentru legea votului uninominal, parlamentarii nu se grabesc. Nici macar nu se stie inca spre ce comisie vor fi directionate proiectul si decizia CC.
Dupa ce pesedistii au facut pasul inapoi, renuntand la propriul proiect de lege si anuntand ca vor sustine varianta de vot uninominal pentru care si-a asumat Guvernul raspunderea, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, s-a grabit sa reitereze ideea convocarii unei sesiuni extraordinare. Liberalul a avansat pana si o perioada precisa: ultima saptamana a vacantei parlamentare. Singura conditie ar fi, in viziunea lui Olteanu, ca membrii Comisiei de cod electoral sa redacteze in timp util raportul la proiectul de lege. "Vom avea o dezbatere si un vot in Camerele reunite pe legea votului uninominal imediat ce vom avea raportul. Dupa ce m-am consultat cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, am convocat Comisia de cod electoral, am sesizat-o cu decizia Curtii Constitutionale si asteptam cat de repede raportul prin care se va propune modificarea celor doua sau trei articole care au fost declarate neconstitutionale", a declarat Olteanu.
Afirmatiile presedintelui Camerei sunt insa contrazise chiar de membrii Comisiei de cod electoral. Vicepresedintele structurii, deputatul PD-L Valentin Iliescu ne-a declarat ieri ca nu a fost anuntat ca s-ar relua dezbaterile in comisie. Mai mult, parlamentarul a afirmat ca nu se pune doar problema punerii in acord a proiectului guvernamental cu decizia Curtii Constitutionale, ci si reanalizarea tipului de scrutin pe care sa fie construita legea. "Prima discutie ar trebui sa fie de principiu: pe ce scrutin mergem – si aici trebuie sa se ia in considerare si scrutinul majoritar pentru ca a facut subiectul unui referendum si totusi 82% din cetateni s-au declarat in favoarea lui", a explicat Valentin Iliescu. Nu de aceeasi parere este insa presedintele Comisiei juridice din Senat, udemeristul Peter Eckstein Kovacs. Potrivit acestuia, proiectul votului uninominal si decizia CC ar trebui sa ajunga la comisia sa, dat fiind ca situatiile de neconstitutionalitate au fost mereu analizate de juristi.
O decizie finala in ceea ce priveste structura care se va ocupa de proiect urmeaza a fi luata, cel mai probabil, de Birourile Permanente ale celor doua Camere.
Reamintim ca judecatorii CC au acceptat pe 13 decembrie 2007 contestatia presedintelui Traian Basescu, declarand neconstitutionale prevederi ale legii uninominalului pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament.
Termen
Ca urmare a hotararii CC, Parlamentul are obligatia ca, in termen de 45 de zile de la publicarea deciziei in MO, sa reexamineze dispozitiile gasite neconstitutionale. In conditiile in care pana acum nici macar nu se stie ce comisie parlamentara va face acest lucru, sansele convocarii unei sesiuni extraordinare sunt aproape zero. sedinta Birourilor Permanente a fost convocata pe 28 ianuarie.