6.5 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialBatalie pe piata laptopurilor low-cost

Batalie pe piata laptopurilor low-cost

Pe segmentul hardware, anul a inceput cu o informatie aproape incredibila, ce a facut inconjurul lumii: apare laptopul de 75$. De altfel, foarte multa lume pare sa se preocupe in aceste zile de segmentul notebook-urilor low-cost, de 300-400 de dolari.

ASUS a reinviat trendul sub-notebook-urilor prin laptopul miniatural EeePC, ce s-a vandut in cifre nesperat de mari in toata lumea – peste 350.000 de exemplare in doar cateva luni de la lansare. Acesta este un miniportabil cu un ecran de 7" cu rezolutie widescreen 800×480, procesor Celeron M la 630 Mhz, 512 MB de memorie DDR2 si harddisk SSD (Solid State Disk) de 4 GB pentru stocare, cu versiuni de 2 GB si 8 GB, ruland Xandrox Linux ca sistem de operare. Preturile se incadreaza intre 349 $ si 499 $ (o varianta cam scumpa totusi pentru un low-cost). In magazinele din Romania, in schimb, varianta de 4 GB se vinde cu 1.200 RON (echivalentul a 480 $).

De mentionat este faptul ca spatiul de stocare la oricare dintre aceste EeePC-uri poate fi extins prin intermediul unui card SD sau SDHC, cele SDHC ajungand in prezent la capacitati de maximum 32 GB.
Succesul repurtat i-a motivat pe cei de la Asus sa vorbeasca la CES 2008 despre o a doua generatie de minilaptopuri (ce ar urma sa apara in cel de-al doilea trimestru al anului), cu WiMax, ecran mai mare – de 8,9" – si pe care va putea rula si Windows XP.

Aceleasi preturi,
configuratii tot mai bune
Pana atunci insa, multa lume pregateste competitori pentru acest gen de produse care se dovedesc a fi foarte dezirabile.
Unii, cum ar fi Everex, au si reusit sa-si finalizeze proiectele, urmand ca la sfarsitul acestei luni sa intre pe rafturile magazinelor din Statele Unite CloudBook (cunoscut anterior sub numele de NanoBook), care, la un pret de 399 $, are specificatii mult mai bune decat cele de la Asus. Noul produs include un procesor VIA C7-M ULV la 1,2 GHz, harddisk de 30 GB si 4200 rotatii pe minut, media reader 4-in-1, 2 porturi USB 2.0, iesire DVI, webcam de 1,3 Mpixeli si baterie 4-cell cu autonomie de 5 ore. Laptopul ruleaza ultima versiune a sistemului de operare gOS Rocket, o versiune de Ubuntu optimizat pentru aplicatii Google. Ca si EeePC, CloudBook are un ecran de 7" widescreen 800×480, conectivitate wireless 802.11g si port Ethernet 10/100.
Marele atu al lui CloudBook este insa spatiul de stocare, un harddisk de 30 GB, mult mai mare decat cea mai mare capacitate atinsa de EeePC, cu 8 GB, care costa 499 $. Aceasta in conditiile in care laptopul are dimensiuni similare cu EeePC si aceeasi greutate.

Si liderii pietei sondeaza terenul

si Intel s-a aratat interesat de acest segment, compania pregatind acum o platforma ce va face posibila producerea de laptopuri foarte ieftine. Cu numele de Shelton’08, aceasta va fi lansata in al treilea trimestru al acestui an. Primul produs din aceasta serie va fi construit in jurul unui nou procesor single-core "Diamondville" cu o frecventa de 1,6 GHz (cu FSB de 533 MHz) si un consum incredibil de curent, de numai 3,5 W, in timp ce consumul total al sistemului va fi undeva in jur de 8 W. Produsul ca atare va mai implementa si un chipset 945GSE, care va fi compatibil DirectX 9.0 si va functiona cu DDR2, va mai avea in dotari si W-Lan 802,11 g si display de 7 sau 8 inci.
Initial preturile vor fi fixate intre 300 si 500 $ si, undeva in al doilea trimestru al anului viitor, va fi lansat un procesor Diamondville cu doua nuclee.
Numeroase companii au inceput dezvoltarea de laptopuri bazate pe platforma Shelton’08, intre care amintim MSI si Gigabyte.

COMPETITIE
» Se pregateste laptopul de 75$

Toate reusitele pe acest segment palesc insa in fata vestii ca se pregateste realizarea laptopului de 75$. Desi un astfel de proiect poate parea incredibil, omul care sta la baza acestei provocari este cat se poate de credibil: Mary Lou Jespen, cercetatoarea care a proiectat notebook-ul pentru copiii saraci, produs si vandut de fundatia OLPC, cunoscut sun numele de "laptopul de 100 $". Aceasta a parasit fundatia si si-a creat propria companie pentru a putea realiza laptopul de 75$. Jespen ar trebui sa stie ce face, avand in vedere ca ea este cea care a a inventat ecranul low-cost, low-power si sunreadable in perioada cat a lucrat in cadrul fundatiei, intre 2005 si 2007. De asemenea a coinventat sistemul de power management.
Compania se numeste Pixel Qi si, pana la aparitia laptopului de 75$, va comercializa un subansamblu din acesta, ultima inventie a cercetatoarei:
ecranul laptopului, care are un consum redus de putere, se alimenteaza prin celule solare si poate trece de la modul color, in rezolutie 800×600, la modul monocrom de functionare, cu rezolutie 1200 x 900 si contrast ridicat, destinat pentru a fi folosit la lumina zilei.
Aceasta noua tehnologie va fi oferita producatorilor de laptopuri, telefoane mobile, camere digitale si alte device-uri portabile.

Cele mai citite

Randamentele obligațiunilor suverane chineze, la niveluri similare crizei financiare globale

Randamentele obligațiunilor suverane pe un an din China au coborât la 0,92% vineri, marcând cel mai redus nivel din 2009, în timp ce obligațiunile...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Optimizarea Igienei cu Produse Profesionale: Tork, Lucart și Kiehl

Într-o lume în continuă schimbare, standardele de igienă joacă un rol esențial în asigurarea sănătății și siguranței atât acasă, cât și în mediile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă