Decesul prin boala cardiovasculara este in stransa legatura cu indicele de masa corporala. Medicii avertizeaza ca scaderea in greutate prin micsorarea circumferintei abdominale are ca efect reducerea pericolului pentru aparitia bolilor de inima.
"In ciuda constientizarii riscului indus de obezitate, incidenta acesteia este in crestere", a aratat prof. dr. Dan Gaita – Institutul Inimii Timisoara, in lucrarea sa "Obezitatea la femei, expunere maxima la risc cardiovascular", prezenta in cadrul conferintei cu tema "Protectia cardiometabolica si renala la pacientii cu risc de diabet si/sau obezitate". Conform medicului, prezenta obezitatii la femei induce "un risc cardiovascular sensibil mai crescut decat la barbati".
Fumatul, diabetul zaharat de tip 2 (insulinoindependent), hipertensiunea arteriala, cresterea colesterolului "rau" (LDL), scaderea colesterolului "bun" (HDL)/trigliceride crescute sunt factori favorizanti pentru bolile cardiovasculare, insa primii trei reprezinta conditii pentru cresterea riscului la femei mai mult decat la barbati. Conform Federatiei Internationale de Diabet, obezitatea abdominala este calculata in functie de circumferinta taliei, plus cel putin doua din patru valori stabilite pentru trigliceride, HDL colesterol, tensiune arteriala, glicemie. Pentru europeni, riscul apare cand circumferinta taliei este mai mare sau cel putin egala cu 94 cm pentru barbati, respectiv 80 cm pentru femei.