Episcopul de Rochester a intrat in colimatorul gruparilor islamice din Marea Britanie dupa ce a criticat aparitia "zonelor interzise" pentru nonmusulmani.
Modelul multiculturalismului britanic, atat de laudat de establishmentul european, nu a facut decat sa duca la separarea comunitatilor religioase si in cele din urma la aparitia unor "zone interzise" pentru nonmusulmani, sustine episcopul de Rochester, Michael Nazir-Ali, intr-un editorial publicat in cotidianul The Telegraph. "Unele dintre rezultatele ideologiei extremismului islamic au fost alienarea tinerilor de natiunea in care se maturizau si transformarea comunitatilor deja separate in zone interzise, unde nu esti acceptat decat daca aderi la aceasta ideologie", scrie Nazir-Ali. Episcopul a dat si exemple concrete: incercarea de a convinge autoritatile locale de a instala amplificatoare audio pentru transmiterea chemarii muezinului. "Un asemenea sistem de amplificare a fost necunoscut pe parcursul istoriei, iar utilizarea lui ridica tot felul de intrebari cu privire la nivelul de zgomot si daca nonmusulmanii doresc sa le fie amintite de cinci ori pe zi prin megafoane semnele unei anumite religii." Nazir-Ali atrage atentia si asupra "presiunii deja existente de a corela unele aspecte ale legii sharia la dreptul civil din Marea Britanie", subliniind ca primii pasi au fost deja facuti in adaptarea conditiilor bancare la legea sharia. "Este mai putin posibil acum pentru crestinism sa fie religia publica in Marea Britanie. Existenta capelelor si a preotilor in locuri precum spitale, inchisori si institutii de invatamant este in pericol fie pentru ca exista reduceri bugetare, fie pentru ca autoritatile doresc «pluralitate religioasa», fara sa tina cont de caracterul crestin al legilor, valorilor, traditiilor si culturii nationale", sustine episcopul anglican.
In replica, mai multe grupari musulmane au cerut demisia episcopului, sustinand ca ar instiga la ura interreligioasa. Nazir-Ali, nascut in Pakistan si al carui tata s-a convertit de la islam la catolicism, este sustinut si de unii lideri politici, precum conservatorul David Davies, care a acuzat musulmanii ca promoveaza un "apartheid voluntar" prin izolarea lor in comunitati inchise si prin pretentia de a nu fi criticati.