11.4 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România Liberă"BNR arunca un carlig pentru leu"

„BNR arunca un carlig pentru leu”

» BNR plateste in acest moment cea mai mare dobanda din UE, cu toate ca nu are cea mai mare inflatie.

» Influentele se vor vedea intr-un interval de 1-3 luni, nu imediat.

Consiliul de administratie al Bancii Centrale a urcat ieri cu 0,5%, pana la 8%, dobanda sa cheie, la care atrage leii in exces ai bancilor in depozite cu scadenta la o luna, raspunzand astfel presiunilor inflationiste si confirmand asteptarile pietei. Cum diferenta dintre nivelul ratei dobanzii de politica monetara si cel al inflatiei este inferior unui dozaj optim, evaluat in jurul a 2,25%, analistii se asteapta ca banca centrala sa creasca din nou dobanda sa cheie, cu cel putin 0,25%, in sedinta de politica monetara din 4 februarie.

Miscarea a lasat rece piata valutara, unde cursul euro/leu a ramas aproape neschimbat, spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) plateste in acest moment cea mai mare dobanda din grupul celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene, cu toate ca nu are cea mai mare inflatie. Deocamdata, Ungaria a afisat in noiembrie cea mai inalta inflatie din UE 27, de 11,4%, pe care banca sa centrala o acompaniaza cu o rata a dobanzii de politica monetara de 7,50%, in coborare de la 7,75%. Spre deosebire de Romania, Ungaria si-a controlat cheltuielile publice si a afisat un excedent fiscal de 48 miliarde de forinti la finalul anului trecut.

Putem spune deci ca banca centrala plateste atat dezechilibrul unui deficit fiscal, pe care Romania nu si-l permite, cat si deterioarea masiva a contului curent, care este la randul sau cel mai mare din EU 27. De altfel, BNR explica majorarea dobanzii sale cheie prin necesitatea de a aplica o politica mai restrictiva, deoarece trebuie sa contracareze presiunile inflationiste, cererea in crestere si riscul mocnit al deficitului fiscal si al majorarii salariilor. Restrictiva este si decizia BNR de a metine nivelurile inalte de rezerve minime obligatorii pe care bancile comerciale le pastreaza in vistieria bancii centrale. Lucian Anghel, economistul-sef al liderului pietei financiare romanesti, Banca Comerciala Romana, vede in majorarea dobanzii de politica monetara un semnal ca BNR nu este dispusa sa rateze ambitioasa tinta de inflatie a anului 2008, situata intr-un culoar de plus/ minus 3,8%. "BNR lasa loc de noi majorari, arata ca isi propune sa se apropie de tinta", spune el.

» Creditele ipotecare s-ar putea scumpi
"Majorarea ratei dobanzii la care banca centrala sterilizeaza excesul de lei din piata este un carlig impotriva deprecierii leului", spune Anghel, care crede ca astfel va fi stopata "tentatia unor investitori straini de portofoliu sa lase leul sa cada". Anghel spune ca, in limbajul aproape ocult al bancii centrale, inlocuirea cuvantului prudent cu ferm, poate fi interpretata de piete ca semnalul precis al unor urcari viitoare ale ratei dobanzii. "Noua formulare a BNR spune ca va gestiona ferm lichiditatea din piata monetara."

Separat de suportul pe care-l primeste leul, un efect al majorarii dobanzii cheie ar putea fi cresterea dobanzilor la depozite si scumpirea unor credite, spune Anghel. "Influentele se vor vedea intr-un interval de 1-3 luni, nu imediat. Ne putem astepta la cresterea dobanzilor care au ca indicator rata interbancara BUBOR. De exemplu, depozitele marilor clienti corporativi s-ar putea majora. Totodata, se vor majora si dobanzile la creditele legate de aceasta dobanda interbancara, cum ar fi cele negociate de municipalitati si, probabil, imprumuturile ipotecare. Dar fiecare banca isi va face propriile strategii de reactie", spune Anghel.

Cele mai citite

Ce licențe sunt necesare pentru cazinourile online din România?

Industria iGaming din România a cunoscut o creștere semnificativă în ultimul deceniu din cauza reglementărilor stricte și a cererii în creștere pentru jocurile de...

Celebritățile pierd case și fug, în timp ce incendiile din Los Angeles se răspândesc

Jamie Lee Curtis, Mandy Moore, Maria Shriver și alte celebrități s-au numărat printre cele peste 100.000 de persoane forțate să-și evacueze casele O casă aparținând...

Piața muncii în 2024: Aproape 300.000 de joburi noi și 11 milioane de aplicări

Cele mai multe joburi au fost disponibile în retail, prestări servicii și industria alimentară, urmate de call center și turism/HoReCa Anul 2024 a fost marcat...
Ultima oră
Pe aceeași temă