10.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăTsunami-ul scumpirilor loveste dupa Revelion

Tsunami-ul scumpirilor loveste dupa Revelion

» Sunt asteptate majorari ale preturilor alimentelor de baza si ale tarifelor pentru gaze si electricitate.

» Noul Cod Fiscal, aplicabil de la 1 ianuarie 2008, aduce taxe noi, precum si cresteri ale contributiilor de asigurari sociale.

» In sectorul transporturilor, benzina se va scumpi, iar biletele de tren si calatoria cu metroul vor costa mai mult cu 7%.

Tsunami-ul scumpirilor va lovi dupa Revelion, iar "replicile" sale se vor face simtite pe tot parcursul trimestrului intai al anului 2008. In industria alimentara, pretul carnii de porc ar putea creste cu 25%, iar cel al produselor lactate – cu 10-15%. Dupa prima jumatate a lunii ianuarie, patronatele din panificatie vor analiza si ele cotatia internationala a graului, pentru a vedea cu cat majoreaza pretul painii. Decizia scumpirii semnificative a gazelor naturale, amanata saptamana trecuta, va fi adoptata tot la inceputul noului an, dupa ce operatorii de profil vor ajunge la o intelegere cu arbitrul pietei gazelor. In sectorul transporturilor, biletele de tren si calatoriile cu metroul ar putea costa mai mult cu 7%. Codul Fiscal, aplicabil de la 1 ianuarie, aduce si el noi taxe.

Scumpirile § inflatie

Scumpirea cu 30% a gazelor naturale in 2008, solicitata de operatorii in domeniu ca urmare a majorarii preturilor gazelor din import cu 60%, va inflama inflatia si va creste preturile altor produse si servicii. "La nivelul intregului an, scumpirea cu 30% a tarifelor gazelor va influenta direct inflatia cu aproape 1%", a apreciat analistul Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata. Deocamdata, arbitrul pietei, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), nu a luat nici o decizie privitoare la majorarile de tarife, insa a apreciat ca "pretul gazelor ar trebui sa creasca semnificativ". O decizie a ANRE este asteptata si in privinta scumpirii curentului electric. Presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a estimat o crestere cu 6% a tarifelor la electricitate de la inceputul noului an, cauzata de majorarea costurilor de mediu ale operatorilor.

Inceputul anului ar putea aduce noi majorari de preturi la carburanti si preconizatele scumpiri ale alimentelor. Ieri, combustibilul s-a scumpit in majoritatea benzinariilor cu 8-9 bani pe litru, iar cotatia internationala a barilului de petrol nu da semne de calmare astfel incat marii operatori sa poata ieftini benzina.
In industria alimentara, carnea si produsele lactate – ale caror preturi au fost tinute sub presiune de sarbatori, cu ajutorul hipermarket-urilor – se vor scumpi atat din cauza cresterii euro (care afecteaza importurile), cat si din cauza crizei furajelor pentru animale. Pretul carnii de porc s-ar putea majora cu 25% – a apreciat ieri presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu –, iar cel al lactatelor va creste cu 10-15%, a anuntat Ion Balan, vicepresedintele Asociatiei Procesatorilor de Lapte. Pretul painii, in schimb, nu se va majora in primele doua saptamani ale anului. "Dupa 10-15 ianuarie, se va face o noua analiza a pretului international al graului si vom vedea atunci daca scumpim", a precizat Aurel Popescu, presedintele Rompan.

Alte cheltuieli
Potrivit CFR Calatori, biletele de tren s-ar putea majora cu 7% la inceputul anului. Ultima scumpire a avut loc pe 1 iunie 2007, cand tarifele au crescut cu 7,67%. Metrorex a anuntat, la randul sau, o scumpire cu 7% a calatoriei cu metroul, cel mai probabil in primul trimestru al anului. Acestea nu sunt singurele cheltuieli suplimentare care ii pandesc pe romani. Pentru 2008, s-au scumpit rovignetele (acestea costa intre 3 si 28 de euro pentru masinile mici) si asigurarile RCA (cu 15-60%). Totodata, prin modificarile aduse Codului Fiscal au fost introduse noi taxe. De la 1 ianuarie, se va plati TVA de 19% pentru tranzactiile imobiliare intre firme, iar microintreprinderile vor achita un impozit pe venit mai mare cu 0,5% fata de acest an. In plus, toti angajatii vor plati contributiile de asigurari sociale pentru intreg venitul brut, nu numai pentru salariul de baza, ca pana acum.

Cele mai citite

Mikel Arteta dă vina pe minge pentru înfrângerea Arsenalului cu Newcastle: „Este înșelătoare”

Antrenorul spaniol al lui Arsenal a invocat caracteristicile mingii utilizate în Cupa Ligii pentru justificarea înfrângerii cu 0-2 în fața lui Newcastle. Arsenal a pierdut...

Soluții de curățare a băii fără chimicale: produse bio pentru un mediu sănătos

Când vine vorba de curățenia băii, probabil îți dorești să ai o încăpere impecabilă, fără urme de murdărie sau bacterii. Totuși, multe dintre produsele...

Rata șomajului, în scădere uşoară. Tinerii rămân cei mai vulnerabili

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor Rata şomajului în luna noiembrie 2024, ajustată sezonier, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă