7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialLiteratura pentru copii, intre Harry Potter si clasici

Literatura pentru copii, intre Harry Potter si clasici

» Literatura pentru copii si pentru
tineri, un succes sigur, dar pana acum o singura editura din Romania are un program editorial coerent.
» Harry Potter este eroul incontestabil al acestui segment, printre competitori nu lipsiti de insemnatate, ca Heidi, Colt-Alb, Robinson Crusoe.
» Examenul picat de editori este literatura romana: lipsa de incredere si interes pentru autorii autohtoni, lipsa de interes din partea acestora din urma pentru o astfel de literatura.

Ilustratii sau personaje-copii? Intamplari neveridice sau aventuri fantastice? La ce ne gandim intai si intai cand auzim de literatura pentru copii? La ce ar trebui sa ne asteptam: la povesti Disney pe hartie glossy, la povesti cu vrajitori ale unor autori care spera ca succesul obtinut de Harry Potter sa se rasfranga si asupra eroilor lor? Sau la resapari moderne ale unor basme arhicunoscute? Simplu: nu exista reteta. si, daca alte genuri se pot impiedica in diverse limite, parca atunci cand vine vorba despre literatura pentru copii nu se cer decat fantezie cat cuprinde, talent de povestas si curajul de a merge cat se poate de departe, fara sa te cramponezi de formule deja certificate.

In Romania, literatura pentru copii se publica din belsug. Singura problema ar fi ca, dintre toate titlurile, abia sub 10% daca este productie autohtona. In plus, nici o editura – cu o singura exceptie notabila – nu a avut suficient curaj in a "se" risca intocmindu-si un plan editorial pentru editarea de carte destinata grupei mici de cititori.
Cand nu merg pe reteta "Harry Potter", editorii romani pariaza pe clasici. Cum spune Oana Boca, director de imagine la Polirom, cu clasicii mergi la sigur. Polirom, de altfel, care este una dintre cele mai mari afaceri pe piata editoriala din Romania, nu publica decat sporadic carte pentru copii/adolescenti. Oricum, nu e exclus ca pe viitor Polirom sa acorde ceva mai multa atentie acestui segment. Dar deocamdata nu va exista o colectie aparte.

Istorie ilustrata
In urma cu cativa ani, Humanitas Junior intrase tare pe piata, publicand editii elegante, audiobook-uri. Treptat, departamentul a intrat in umbra. Acum se incearca "reincarcarea lui": tocmai a fost reeditat un titlu care, cu ceva mai mult efort de promovare, in 2004, la prima editie, ar fi fost un best-seller. "Materiile intunecate. Luminile Nordului", primul volum din trilogia lui Philip Pullman, a fost reeditat cu titlul "Busola de aur" si lansat la pachet cu filmul (omonim) al lui Chris Waitz, cu Nicole Kidman si Daniel Craig in rolurile principale.
Printre cele mai de succes titluri ale Humanitas Junior au fost "Cum s-a nascut poporul roman" de Neagu Djuvara, Radu Oltean si Simona Bucan, "Enciclopedia zmeilor" de Mircea Cartarescu, "De la Vlad Tepes la Dracula Vampirul" de Neagu Djuvara si Radu Oltean, cartile cu Apolodor ale lui Gellu Naum, din care deducem ca publicul-tinta il reprezinta mai degraba grupa mare decat grupa mica de cititori. In curand, aflam de la reprezentantii editurii, aici vor aparea cartile pentru copii ale Anei Blandiana.

Clasici pe toate fronturile

Acum ceva timp, Editura Trei initiase o colectie pentru tineri: COOLt, unde a aparut si best-sellerul Flaviei Bujor (foarte tanara autoare nascuta in Romania, dar plecata de mica in Franta) "Profetia pietrelor". In aceasta colectie au aparut cateva titluri – printre ele si celebrul "Marfa" al scriitorului britanic Melvin Burgess –, dupa care a sucombat.
Cand si cand mai apar carti pentru grupa mica si la Editura Compania, insa nimic notabil. Cartea Romaneasca a publicat in ultimii doi ani cateva fantasy-uri ambitioase, dar nimic mai mult. Cel mai recent, "Intamplari la marginea lumii. Aventurile lui Axinte Abramovici Papadopulos in pustie" de Cosmin Perta. Din categoria literatura romana pentru tineri, cea mai reusita experienta, care ar face fata cu succes intr-o competitie de gen, este, desigur, "Teodosie cel Mic" de Razvan Radulescu.

Editura Paralela 45 a lansat prima colectie de literatura pentru copii in 1999 si, in prezent, publica in jur de 60 de titluri pe an in cele trei colectii ale sale: "Bufnita", "Ora de lectura" si, cea mai proaspata, "Povesti si legende europene". In Colectia "Bufnita", care a si castigat un premiu al francofoniei – intitulat, cum altfel, Saint Exupéry – chiar in 2006, cand Romania a gazduit sommet-ul francofoniei, sunt publicate editii bilingve si, mai ales, clasice: Charles Dickens, Wilhelm Hauff, Anatole France, Mark Twain, Gustave Flaubert, Edmondo de Amicis, Edgar Allan Poe, Katherine Mansfield. Hiturile colectiei: "Mos Craciun a fost rapit" de L. Franck Baum, "Noroc" de Mark Twain, "Cenusareasa sau pantofiorul de sticla" de Charles Perrault. La editia din aceasta toamna a Targului Gaudeamus, Paralela 45 a lansat "Basme si povesti mistice romanesti repovestite" de trei scriitori romani (Horia Garbea, Doina Rusti, Liviu Ioan Stoiciu), ilustrat cu reproduceri dupa icoane realizate de copii, primul volum din noua colectie, "Povesti si legende europene".
Editura RAO, singura editura din Romania care isi asuma conceptul de "carte scumpa", se declara a fi interesata dintotdeauna de literatura pentru copii. Aici apar editii Larousse pentru tineri si titluri in seria "Prima mea enciclopedie" (4-7 ani), foarte sic si foarte scumpe, carti tridimensionale pentru cei foarte mici – seria "Ganganii Bazdaganii" –, clasici, precum "Heidi", "Colt-Alb", "Robinson Crusoe", dar si basme, repovestite pentru grupa 8-10 ani, in RAO Junior, best-seller-uri internationale – "Roald Dahl: Charlie si marele ascensor din sticla", "James si piersica uriasa", dar si romanele lui J.R.R. Tolkien, in RAO pentru copii. La capitolul "literatura romana", oferta RAO nu este la fel de bogata cum este pentru celelalte domenii. Deocamdata, un singur titlu, lansat recent, la Gaudeamus: "Nu Motanul", un volum dintr-o serie mai mare, semnata de Florica Bud.

Afacere cu branduri internationale de succes

In fine, singura editura din Romania cu un program sustinut in ceea ce inseamna literatura pentru copii. Nu, nu este vorba de Egmont, o editura mica, pentru care seria "Harry Potter" a fost o adevarata mina de aur. Ci de Corint Junior, o editura in cadrul grupului editorial Corint, cea mai profitabila editura din grup.
Corint Junior exista din 2004 si, in putin peste trei ani, a ajuns la 200 de titluri pe an. Reprezentantii Corint Junior recunosc ca se ghideaza in primul rand dupa succesul obtinut de un titlu sau o serie in afara. "E normal sa fie asa – un best-seller international sau un brand popular are sanse mari sa se impuna pe orice piata. Are un marketing exceptional, iar in cele mai multe cazuri si un film care sprijina cartea. Seriile de carti fantasy si brandurile ocupa un loc special in planul nostru editorial, dar si titlurile din sfera educationala si cartile ilustrate", explica Roxana Petrescu, PR Manager Corint Junior. Cel mai bine se vand "Winx", "Totally Spies", "Spider-Man", "Ice Age 2", "Superman", "X-Men" si seriile "Cronicile Wardstone" de Joseph Delaney, "Septimus Heap" de Angie Sage, "Copiii lampii fermecate" de P.B. Kerr, cartile lui Terry Pratchett.
Deci si aici baza o reprezinta traducerile. Pentru ianuarie insa e anuntata "Aventurile lui Arik", o carte ilustrata insotita de un puzzle, scrisa de Ioana Nicolaie.

DEZINTERES
» Mihai Iovanel, critic literar

Pentru 2008, astept ca o editura sa traduca "Tunnels", cartea-cult a lui Roderick Gordon&Brian Williams. Mai astept bransarea pietei romanesti la genul romanelor ilustrate; alea ale lui Neil Gaiman ar fi un inceput minunat. Hm, ce ziceti, domnilor editori? Din literatura romana actuala il pot cita cel mult pe Liviu Radu, cu "Waldemar" (Tritonic), un sword&sorcery care merge cam pe acelasi culoar cu "Amber"-ul lui Zelazny. Motive? Dezinteresul editorial. Un exemplu: tanara autoare Brandusa Luciana Grosu, publicata de Humanitas cu "Realitatea imposibila". Consecinte? Nici una.

TOP 3
1. "Harry Potter" – nimeni si nimic nu se compara cu geniul adictiv al lu’ madam Rowling.

2. Joseph Delaney – seria deschisa de "Ucenicul Vraciului", ajunsa la volumul no 4, editura Corint Junior. Dark fantasy/soft horror/gotic adictiv care te transforma rapid in fan.

3. Ceva din seria cu djini a lui H.P. Kerr (Corint Junior), seria "Septimus Heap" a lui Angie Sage, seria "Materiile intunecate" a lui Philip Pullman si seria Amber a lui Robert Zelazny (Tritonic).

Cele mai citite

Andrei Ivan, pe cale de a pleca de la Craiova în iarna aceasta. Destinația posibilă și viitorul olteanului

Andrei Ivan ar putea părăsi Universitatea Craiova în această iarnă, iar Turcia ar putea deveni următoarea sa destinație, în ciuda unei perioade mai puțin...

FIFA modifică regulile transferurilor după cazul Lassana Diarra. Noi reglementări provizorii anunțate

FIFA a adoptat un set de reguli temporare pentru transferurile jucătorilor, în urma unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene legate de...

Asistență medicală de urgență de Crăciun: Nouă spitale și Ambulanța București-Ilfov, în prima linie

În perioada 25-27 decembrie, nouă spitale de adulți și copii, alături de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, vor asigura asistența medicală de urgență Potrivit unui comunicat...
Ultima oră
Pe aceeași temă