1.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodPneumonia a ucis un tanar in spital

Pneumonia a ucis un tanar in spital

Supus la tratamente si investigatii medicale aproape o luna, Liviu Gogoneata, un tanar de 30 de ani, a murit la Spitalul de Boli Infectioase "Matei Bals" de pneumonie, diagnostic pus abia la necropsie. Decesul sau a declansat doua anchete: una la Parchet si alta la Colegiul Medicilor Bucuresti, institutie sesizata de familia pacientului Liviu Gogoneata. Rudele tanarului acuza personalul medical de incompetenta pentru ca nu a depistat o boala care putea fi tratata. In replica, doctorul Elisabeta Stoica sustine ca a facut tot posibilul sa-l salveze, dar ca "mai bine asteptam rezultatul anchetei de la Colegiul Medicilor". Decizie care intarzie de doua luni si care se va pronunta abia dupa Anul Nou.

Banala boala, "un caz patologic"
Sora lui Liviu Gogoneata, Anca serban, ne-a povestit exact, pas cu pas, cum a ajuns sa traiasca drama de a-si ingropa fratele de doar 30 de ani. "Fratele meu s-a prezentat in noaptea de 7 spre 8 septembrie 2007, ora 2.30, la Camera de Garda a Spitalului de Boli Infectioase «Matei Bals» cu urmatoarele simptome: temperatura ridicata (37,2-38 grade), dureri in gat, de articulatii si musculare, eruptie pe piele. Dna dr. Radulescu Aura Cristina, medicul care l-a consultat, a hotarat internarea fratelui meu in pavilionul III, et. 2, cam. 11. In salon erau trei persoane: un bolnav de hepatita B si D in faza letala, un bolnav infectat cu HIV si un al treilea pacient, diagnosticat cu leucemie in faza terminala", ne-a spus Anca, sustinuta in aceste declaratii de Marilena Manea, fosta logodnica a lui Liviu. "Iubitul meu a fost sanatos. In cei 30 de ani de viata a fost internat o singura data, la varsta de 3 ani, cand a avut rosu in gat. Acum a stat in spital zece zile, timp in care i-au fost facute mai multe analize, dar nu s-a ajuns la un diagnostic clar. Starea lui nu s-a imbunatatit deloc, iar pe 17 septembrie l-am externat, ingrijorati ca Liviu sa nu imbolnaveasca mai rau in salonul cu cei trei pacienti aflati pe moarte", sustine Marilena, care a solicitat tratament pentru acasa. Medicul Cristina Aura Radulescu a scris totusi un diagnostic provizoriu in fisa de externare: "stare febrila de etiologie neprecizata, in obs. Boala de colagen si candidoza oro-faringiana". Cele doua tinere sustin ca doctorii vorbeau numai in termeni de specialitate si se refereau la starea lui Liviu ca la "un caz patologic".

Tratat fara diagnostic

Pe data de 19 septembrie 2007, Liviu Gogoneata a facut febra, iar prietena lui, cu care locuia, i-a administrat doua supozitoare cu algocalmin. A doua zi, tanarul si Marilena s-au prezentat din nou la dr. Radulescu pentru ca proaspatul externat avea temperatura ridicata si dureri in gat. Medicul a refuzat initial internarea, pe motiv ca el a cerut sa se trateze acasa, apoi a facut o trimitere pentru un examen reumatologic la Spitalul Colentina, analize care nu au adus nimic nou in misterioasa boala a lui Liviu. "Pentru ca fratele meu se simtea foarte rau, l-am internat la «Matei Bals», in pavilionul 5, camera 54. Aici a intrat pe mana doamnei doctor Elisabeta Stoica, care ne-a precizat ca o sa-i faca analize mai bune, ca dansa le face altfel", a povestit Anca, subliniind ca Liviu a fost internat de data aceasta intr-o camera cu un pacient diagnosticat cu hepatita B virala. Noile analize au scos in relief ca tanarul avea ficatul marit, dar dr. Stoica i-a linistit: "Este normal dupa 10 zile de tratament cu antibiotice". Misterul febrei sale parea sa se destrame pe 25 septembrie, cand doctorii au inceput sa-l suspecteze de pneumonie. "Liviu ne-a trimis mesaje pe mobil de banuiala doctorilor, dar nu era nimic clar. Se plangea in continuare de dureri musculare si de articulatii, plus febra mare in fiecare seara. Tot el ne-a spus ca, in continuare, nu se stie ce are, insa dr. Elisabeta Stoica si prof. Streinu-Cercel il suspecteaza de boli cu transmitere sexuala, cancer si consum de droguri, pentru ca este barman", a subliniat Anca serban. Disperati ca inca nu exista un diagnostic, Liviu si Marilena i-au cerut doctoritei Stoica sa se faca si un examen la tomograf, lucru refuzat de medic, potrivit iubitei pacientului. A fost trimis totusi pentru EKG, dar rezultatele au fost bune. Calvarul ultimelor zile ale lui Liviu a inceput pe 29 septembrie 2007, cand febra, dublata de frisoane puternice, a ajuns la 40,2 grade. Dupa o perfuzie cu dexametazona, dr. Elisabeta Stoica a cerut revenirea la tratamentul cu avelox. Febra a scazut la 37,2 doar dupa sapte ore de impachetari cu cearsafuri ude cu apa rece.

Ultimele doua zile de viata
Plangand, logodnica si sora ne-au povestit ultimele doua zile in care l-au vazut pe Liviu in viata. "Duminica, 30 septembrie, Liviu ne-a comunicat prin SMS ca, in timpul noptii, nu a putut dormi din cauza ca respira foarte greu, personalul medical spunandu-i ca acest lucru a fost provocat de o reactie adversa la medicamente. De asemenea, ne-a spus ca dimineata a trecut doamna dr. Stoica, care a recomandat un alt tratament, anuntandu-l ca abia luni va face un consult la computerul tomograf", sustin Anca si Marilena. Liviu s-a simtit tot mai rau, nu a putut manca nimic, avea senzatii de voma, iar starea sa a condus spre transferul la Sectia de Terapie Intensiva. Pe 1 octombrie, medicii de la aceasta sectie au comunicat ca starea sa nu este atat de grava pe cat pare. Doctorita Elisabeta Stoica a vorbit cu sora lui Liviu Gogoneata si i-a spus ca pacientul ar fi luat o boala din spital, dar a spus ca nu stie ce anume. "Mi-a explicat ca se vad mici gauri in plamani la radiografia facuta de cei de la Terapie Intensiva. Acestia mi-au spus ca ar fi vrut sa-i faca o bronhoscopie, dar ca starea pacientului nu permitea si o vor amana pentru a doua zi. Fratele meu vomita sange, iar doctorii i-au introdus o sonda in stomac care a oprit hemoragia", ne-a mai spus Anca serban. Atunci a fost ultima oara cand l-a vazut in viata. Iubita lui Liviu ne-a dat insa sa citim cateva SMS-uri si ne-a aratat o poza pe care acesta si-a facut-o cu cateva ore inainte de a muri. In noaptea de 1 spre 2 octombrie, tanarul a trecut prin trei stopuri cardiorespiratorii, primul fiind la ora 3.00, iar ultimul la ora 8.00. Acesta din urma i-a fost fatal.

"Papusa, sa fie pacatul tau daca ma acuzi de moartea lui"
In dimineata zilei de 2 octombrie, Marilena si Anca se duceau spre Spitalul Matei Bals cand au primit telefon de la dr. Elisabeta Stoica, care le-a spus ca Liviu a murit. "Papusa, sa fie pacatul tau daca ma acuzi de moartea lui Liviu. Am facut tot ce am putut. Nu a avut insa un diagnostic clar", ne-a declarat Marinela ca i-ar fi spus dr. Stoica cand a intrebat-o care a fost cauza mortii. "Am vorbit si cu directorul spitalului, profesorul Streinu-Cercel, care a sustinut ca fratele meu a facut un soc toxico-septic din cauza unei infectii si ca medicina este limitata. Peste doua zile, rezultatul necropsiei a aratat ca decesul fratelui meu a fost provocat de trei stopuri cardiace cauzate de o banala bronho-pneumonie bilaterala. Boala care putea fi tratata daca medicii ar fi descoperit ce are si i-ar fi pus un diagnostic corect, fara sa-l supuna la doze de tratament maxim in lipsa unei cauze clare a starii sale", a precizat sora tanarului decedat la spital.

"Suferea de o boala foarte rara"

Doctorul Elisabeta Stoica este de parere ca ar fi mai bine sa asteptam rezultatul anchetei de la Colegiul Medicilor. "Eu as prefera sa nu mai comentam, ca deja a trecut atata timp. Este o tevatura extraordinar de importanta si este foarte mult de povestit. Pe urma o sa mi se spuna ca am vorbit in termeni medicali si ca nu am explicat pe intelesul tuturor. As prefera sa se ia decizia la Colegiul Medicilor si apoi sa puteti sa trageti dumneavoastra o concluzie, fara interpretarea mea, care ar fi subiectiva. O sa vedeti ca este o boala foarte rara, a carei exprimare la analizele de laborator nu a fost depistata de la inceput", ne-a declarat dr. Stoica. Medicul a sustinut ca a tratat o pneumonie care a intrat in remisie in sapte zile si apoi s-a reexprimat mult mai violent. "O imuno-depresie de fond cu care acest baiat s-a nascut si care, din pacate, s-a exprimat acum. Imi pare rau, foarte rau pentru ce s-a intamplat. Eu m-am straduit cat am putut. S-a mers pe foarte multe planuri", a afirmat medicul sub ochii caruia a murit Liviu Gogoneata. Totodata, dr. Elisabeta Stoica a precizat ca totul s-a facut pas cu pas si ca a existat un diganostic privind pneumonia. Lucru pe care insa nu l-au stiut nici pacientul, nici rudele sale. Familia lui Liviu si iubita acestuia au vazut acest diagnostic scris doar pe buletinul examenului de la necropsie. O alta concluzie este asteptata acum de la Colegiul Medicilor, institutie care ne-a transmis prin purtatorul de cuvant ca rezultatul anchetei va fi trimis rudelor dupa sarbatori.
Motivul invocat pentru finalizarea tarzie a investigatiei este numarul mic de specialisti care lucreaza la nenumaratele plangeri facute de pacienti sau rudele acestora la adresa personalului medical.

» "Frumoasa pedeapsa: un concediu!"
Marilena Manea ne-a spus ca i se pare strigator la cer ce s-a intamplat. "Nu este posibil sa mori in spital de pneumonie in secolul al XXI-lea. Nu si-au dat interesul si au respins propunerile noastre de noi analize platite sau transferul la alt spital. Ce vor pati acum daca sunt vinovati? Primesc un concediu de maximum un an, atat cat vor fi suspendati din activitate, apoi revin odihniti la munca. In acest timp, eu si familia lui Liviu nu putem decat sa-l plangem si sa-i facem parastase", a izbucnit in plans Marilena. Cei doi aveau programata nunta in septembrie 2008. "El este din Cetate-Dolj. A venit la Bucuresti acum trei ani, moment in care ne-am cunoscut. De atunci a lucrat la o cafenea, local la care am devenit actionari anul acesta. Eram fericiti. Cafeneaua era sufletul lui. Tot ce mai visam era sa ne casatorim", a mai spus logodnica celui care s-a stins in spital de o boala atat de "rara" incat nimeni nu a stiut ca este vorba de o banala pneumonie.

Cele mai citite

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Accident grav pe DN 14 la Slimnic: Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

Duminică, autoritățile din județul Sibiu au activat Planul Roșu de Intervenție în urma unui accident rutier grav produs pe DN 14, în apropierea localității...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă