Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a dispus ieri ca asiguratorii autorizati sa vanda polite RCA (asigurari obligatorii de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule), sa constituie si sa mentina, de la 1 ianuarie 2008, o rezerva tehnica suplimentara, in vederea protejarii intereselor celor prejudiciati. Rezerva se va constitui pentru contractele de RCA incheiate, iar valoarea ei se va calcula la sfarsitul fiecarei luni, prin aplicarea unui procent de 60% asupra valorii primelor brute subscrise in luna respectiva. Surse din piata asigurarilor au criticat decizia CSA, considerand-o "o lovitura dura" si "o schimbare a regulilor in timpul jocului". Daca aceasta rezerva ar fi fost introdusa inainte de inceperea campaniilor RCA, asiguratorii s-ar fi gandit de doua ori inainte daca sa mai vanda sau nu astfel de polite, au spus sursele citate.
CSA si-a argumentat hotararea prin aceea ca rezerva suplimentara protejeaza interesele persoanelor prejudiciate si asigura onorarea obligatiilor rezultate ca urmare a incheierii asigurarii RCA. Presedinta CSA, Angela Toncescu, a atras atentia societatilor de asigurare asupra faptului ca efectuarea unor cheltuieli excesive cu contractarea asigurarilor obligatorii RCA le poate afecta solvabilitatea.
Reprezentantii societatilor de asigurare au fost surprinsi de decizia CSA. "Pentru a lua o pozitie, asteptam norma", a spus Catalin Stroe, director general al Asirom. "Daca aceasta norma exista – desi nicaieri in Europa si in lume nu exista o rezerva suplimentara –, inseamna ca s-au schimbat regulile in timpul jocului si aceasta este o lovitura dura. Daca norma cu pricina ar fi aparut inainte de inceperea campaniei RCA, in mod sigur asigurarea s-ar fi scumpit, iar societatile de asigurare s-ar fi gandit de doua ori inainte daca sa mai vanda sau nu RCA", au precizat surse din piata. Instituirea rezervei suplimentare de 60% poate conduce la situatia in care, pentru incheierea unei polite RCA, dupa constituirea si a celorlalte rezerve prevazute de lege, "asiguratorul nu numai ca nu castiga nimic, dar trebuie sa vina si cu bani de-acasa", ceea ce va genera probleme mari pentru companiile de profil.
Oficialii CSA spun ca decizia Comisiei este continuta in Ordinul nr. 14/2007, publicat ieri in Monitorul Oficial.