2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialBucurestiul, cel mai expus la cutremure

Bucurestiul, cel mai expus la cutremure

» Expertii japonezi spun ca oamenii trebuie sa se astepte la un seism de peste 7,5 grade pe scara Richter, deoarece au trecut peste 30 de ani de la puternicul cutremur din 4 martie 1977.

» Din cauza cladirilor vechi, dar si a numarului mare al populatiei, Bucurestiul este un oras foarte expus in cazul unui cutremur major.

"Din cauza asezarii sale geografice, Romania este o tara foarte expusa la cutremure, iar Bucurestiul – prin elementele sale caracteristice – ocupa prima pozitie intr-un clasament al oraselor cel mai puternic afectate in caz de seism. In primul rand, Capitala este intesata de cladiri vechi, iar in al doilea rand este un oras foarte aglomerat. Aceste doua trasaturi luate impreuna au avut, la cutremurul din 4 martie 1977, consecinte absolut nefaste. 1578 de oameni si-au pierdut atunci viata din cauza cladirilor prabusite, altii fiind raniti mai mult sau mai putin grav. Ca atare, bucurestenii trebuie sa invete cum sa reactioneze in caz de cutremur, pentru a reusi sa-si salveze atat propria viata, cat si pe cea a celor apropiati", au declarat mai multi experti seismologi japonezi, din cadrul Japan International Cooperation Agency (JICA). Temerile expertilor cu privire la iminenta unui cutremur in viitorul apropiat sunt determinate de faptul ca au trecut deja peste 30 de ani de la ultimul mare seism. Din punct de vedere statistic, cutremure importante au mai avut loc pe 19 august 1681 – 7,1 grade pe scara Richter; 1 iunie 1738 – 7,7 grade; 26 octombrie 1802 – 7,9 grade, ultimele doua evenimente semnificative avand loc pe 30 august 1986 si pe 30 mai 1990.

Copiii, invatati sa se protejeze
Pentru a-i invata pe cei mici cum sa reactioneze in cazul unui cutremur de mari proportii, Crucea Rosie Romana si Petrom au lansat un proiect educational in scolile din Capitala. Sesiuni de instruire au avut loc pe 6 decembrie la scoala nr. 150 si pe 7 decembrie la Liceul Jean Monnet, urmatoarea intalnire cu expertii japonezi fiind programata pentru data de 17 decembrie, la scoala nr. 80. Riscurile la care sunt supuse constructiile atunci cand se misca pamantul sunt prezentate cu ajutorul unui minisimulator mobil de cutremure, numit sistemul "bururu", si al unui simulator de tip carucior, cu modele si structuri de case din lemn. Proiectul educational are, de asemenea, ca parteneri Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti si Serviciul de Ambulanta.


SIGURANTA

» SFATURI
Daca in timpul unui cutremur va aflati intr-o cladire, nu este recomandat sa o parasiti coborand pe scari sau sarind pe fereastra. In cazul in care sunteti afara trebuie sa va indepartati de cladiri, stalpi de electricitate sau telefon. Daca va aflati intr-un mijloc de transport, ramaneti inauntru, evitand podurile si tunelurile. De siguranta copiilor aflati la scoala se ocupa cadrele didactice.

Cele mai citite

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă