» Guvernul va plati din bugetul de stat jumatate din cheltuielile aferente construirii Catedralei Mantuirii Neamului.
» Analistii economici cred ca, in contextul actual, bugetul de stat va avea de suferit pe termen lung.
Deputatii au adoptat la inceputul acestei saptamani o lege prin care Guvernul este obligat sa plateasca jumatate din cheltuielile necesare pentru ridicarea Catedralei Mantuirii Neamului, pe langa donatia de 30 de milioane de lei deja anuntata. In plus, tot prin lege, termenul pentru inaltarea lacasului este de maximum patru ani.
Daniel Daianu, analist economic si proaspat ales europarlamentar al PNL, ne-a spus ca "daca Guvernul da o parte din suma pentru construirea Catedralei, va trebui sa dea la o parte sau sa diminueze celelalte nevoi ale populatiei". In acest caz, Daniel Daianu este de parere ca "statul ar trebui sa dea o suma simbolica", pentru ca "din pacate am acceptat o serie de solicitari populare si populiste care vor greva bugetul in anii urmatori". Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, caracterizeaza votul dat de parlamentari ca "o decizie cu iz populist", in conditiile in care "ei sunt supusi votului electoratului", care nu va face decat sa puna un plus de presiune pe bugetul anului 2008. Cristian Parvulescu a subliniat faptul ca, in situatia actuala, "aceasta constructie nu era o prioritate pentru Guvern". Pe de alta parte, analistul politic Catalin Avramescu interpreteaza votul parlamentarilor ca o lupta surda, pentru ca "fiecare dintre ei incearca in felul lui sa dea lovitura de gratie Guvernului prin masuri economice". De altfel, Catalin Avramescu a mai sugerat ca finantarea Catedralei s-ar face in acest fel numai de catre cetateni – prin banii de la bugetul de stat si prin donatiile private – si de aceea "populatia trebuie sa deschida bine ochii".
Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, ne-a precizat ca trebuie sa se gaseasca o solutie pentru ca "Guvernul trebuie sa se supuna vointei Parlamentului", insa sub nici o forma suma nu va fi acordata "dintr-o data". Ministrul Culturii ne-a mai explicat ca "banii se vor da esalonat. In 2008 se vor da 50% din costurile proiectarii constructiei, pentru ca nu cred ca se va depasi aceasta faza". Avand in vedere plata esalonata a sumei, Daniel Daianu crede ca "nu se va destabiliza bugetul pentru ca este o lege care va fi aplicata pe termen lung". Cu toate acestea, analistul Daniel Daianu ne-a mai spus ca, daca s-ar pune problema diminuarii fondurilor pentru Catedrala Mantuirii Neamului, exista doua solutii: pe de-o parte sa se reduca alte cheltuieli, iar pe de alta ar trebui ca Guvernul "sa ceara poporului roman un fel de taxa numai pentru perioada aferenta construirii Catedralei".
Surse din forurile BOR ne-au sugerat ca exista o suma destul de mare, stransa inca de pe vremea Patriarhului Teoctist pentru construirea Catedralei, si ca astfel nu ar mai fi nevoie de foarte multe donatii.
Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, ne-a declarat ca "orice ajutor este binevenit" si ca spera ca "Guvernul sa se tina de cuvant". Parintele Stoica ne-a mai explicat ca restul de bani vor veni din donatii si sponsorizari. In ceea ce priveste durata construirii lacasului de cult, si parintele Stoica, si ministrul Iorgulescu socotesc ca, in cazul cel mai fericit, lucrarile ar dura sase ani.
Cont deschis donatiilor
Costurile initiale estimate pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului se ridica la 400 milioane de euro. Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, a precizat ca 200 de milioane se vor aloca numai pentru "constructia la rosu", adica fara finisari, iar costurile exacte vor fi stabilite in primavara anului 2008, cand va fi gata proiectul de executie. El a adaugat ca, pana in prezent, exista "mai multe oferte de sponsorizare pentru ciment si beton, iar mai multe organizatii studentesti vor sa vina sa ajute la ridicarea Catedralei". Donatiilor deja existente i se adauga si cea facuta de Guvernul Tariceanu in octombrie, in valoare de 30 milioane de lei.
Valoarea totala a acestora nu se cunoaste cu precizie, ne-a spus parintele Stoica, insa a precizat ca "exista un cont deschis", iar in momentul in care vor fi demarate lucrarile "donatiile vor fi foarte transparente".