Altfel spus, liderul motoarelor de cautare si-a pus in gand sa ofere posibilitatea de localizare in teren la toata lumea, indiferent de ce telefon utilizeaza – cu GPS sau fara. Singura conditie, deocamdata, este utilizarea aplicatiei Google Maps, un software care contine harti destul de complexe si complete ale intregii planete. Spunem deocamdata, pentru ca toata lumea se asteapta ca, dupa o perioada, in softul produs de Google sa fie introduse reclame localizate, pentru asigurarea profitabilitatii unui asemenea gest.
Vestea a fost data tuturor cam in acelasi timp in care ministrii de Transport ai UE au ajuns la un acord privind finantarea proiectului european de navigatie prin satelit Galileo, care va costa 3,4 miliarde de euro si va fi operational abia in 2013.
In mod practic, serviciul Google Maps with My Location, disponibil acum in versiune beta, localizeaza utilizatorii care nu au activat un GPS pe celular, pe baza distantei fata de turnurile care emit semnal catre telefonul mobil.
Acest lucru inseamna ca sunt avantaje, dar si dezavantaje destul de importante.
Un avantaj mare ar fi faptul ca va functiona si in interiorul cladirilor, lucru imposibil pentru un GPS clasic. Insa rezultatul obtinut nu beneficiaza de tot atata acuratete precum acesta din urma. Google are, insa, cu siguranta resursele necesare pentru a remedia acest inconvenient. "Noul nostru serviciu ii ajuta pe utilizatori sa imbunatateasca viteza de cautare prin afisarea cartierului in care se afla", a spus Steve Lee, product manager la Google pentru departamentul de servicii. Apoi, utilizatorii trebuie sa tasteze adresa sau numai numele cartierului pentru a putea gasi cu ajutorul Google Maps cladirile din apropiere. De asemenea, ar putea fi folositor chiar si pentru utilizatorii care au activat GPS-ul pe telefonul mobil, a spus Lee. si aceasta pentru ca serviciul Google functioneaza mai bine in spatiile inchise decat GPS-ul, nu consuma bateria telefonului la fel de repede si poate afisa rezultate intr-un timp mult mai scurt, a spus el.
Lee a mai anuntat ca acuratetea serviciului se va imbunatati o data cu cresterea numarului de oameni care vor incepe sa il foloseasca. Acest lucru se explica prin faptul ca Google pastreaza o baza de date asupra cererilor de localizare emise, dar nu pastreaza si date personale de tipul numarului de telefon sau numelui unei persoane. Prin aceasta tehnica, cei de la Google spun ca se vor putea stoca informatii mai exacte asupra ariei de acoperire a fiecarui turn.
Pentru cei mai multi, localizarea GMaps este mai mult decat binevenita, avand in vedere ca mai bine de 85% dintre telefoanele de pe piata nu au un receptor GPS, insa sunt si destule voci care arata ca in acest fel este practic confirmata posibilitatea de localizare automata pe care o au deja toti operatorii de telefonie mobila, fie ca utilizatorii sunt de acord cu aceasta fie ca nu.