Autoritatile din Marea Britanie au postat, din 20 noiembrie, trei tipuri de semne de interdictie a pescuitului in raurile, lacurile si canalele britanice. "Nu va atingeti de pestele nostru", ar suna mesajul sugerat de semne, care ii vizeaza in mod special pe imigrantii est-europeni. Pentru orice polonez flamand si roman lacom, mesajul nu putea fi mai clar de atat, comenteaza Daily Mail.
Cele trei semne de interdictie infatiseaza un om ducand un peste sub brat, un peste in farfurie si un peste vanat cu sulita.
Initiativa vine la timp, noteaza publicatia amintita, monitorizata de Rompres, in conditiile in care crapul si stiuca reprezinta feluri traditionale pe masa de Craciun a polonezilor, iar oficialii britanici se tem de o crestere a pescuirii ilegale a acestora in urmatoarele saptamani.
"Est-europenii nesocotesc adesea traditia britanica potrivit careia pestele prins este aruncat inapoi in apa, luand pestele acasa pentru cina", comenteaza sarcastic tabloidul britanic. Semnele de interdictie din Marea Britanie amintesc de un alt mesaj destinat imigrantilor, care avertiza ca lebedele de pe Grand Union Canal nu sunt de mancare.
Initiativa este sprijinita de Agentia de Mediu, semnele fiind distribuite de catre agentii cum ar fi Fisheries and Angling Conservation Trust (FACT). Directorul acesteia, Michael Heylin, este de parere ca mesajul semnelor de avertizare este clar, asa ca nu vor exista scuze.
"Agentia pentru Mediu are plasate semne in 19 limbi, insa daca nu stii nationalitatea hotului, ele nu sunt eficiente", sustine Heylin, adaugand ca, desi exista de mai multi ani, problema pescuitului ilegal s-a accentuat odata cu deschiderea granitelor. "Unii nou veniti nu stiu ca noi eliberam pestii dupa ce ii prindem", in timp ce altii sunt constienti ca ceea ce fac este rau, adauga el.
De Craciun, polonezii servesc la masa traditionala hering, stiuca si crap, iar la masa este lasat un loc liber, in caz ca Iisus se decide sa apara.