1.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSportElemente concrete, dupa 2012

Elemente concrete, dupa 2012

Trebuie mentionat de la bun inceput ca varianta lui Traian Basescu nu este o «varianta», ci o proiectie a acesteia pentru ca, in timp ce Guvernul a elaborat sub forma de proiect un tip de scrutin, in partea cealalta nu avem decat o descriere teoretica ale carei elemente pot fi doar ghicite.
Orice sistem proportional, oricat ar fi de rau gandit, ar fi mult mai bun decat un sistem majoritar din punctul de vedere al reprezentarii. Defectul sistemului majoritar propus de presedinte este nereprezentarea minoritatilor politice. Varianta Guvernului care apartine sistemelor electorale mixte este mai blanda cu inlaturarea acestor minoritati, reprezentand mai bine optiunile cetatenilor. Un efect al sistemului proportional pe care presedintele l-a simtit foarte bine este faptul ca un numar nu stiu cat de mare de persoane care nu sunt supuse alegerilor pot ajunge in Parlament. Acesti «listaci» nici nu sunt prezentati publicului pe lista nationala – acesta este costul complicarii sistemului de vot.
UDMR este in situatia de a nu obtine nici un loc in Harghita si Covasna, unde de regula castiga, pentru ca, introducandu-se votul uninominal, este in pericol sa nu faca pragul de 5% pentru a intra in Parlament. In aceeasi situatie se afla si PNTCD, care risca sa nu obtina nici un loc in Timisoara, care este fieful taranistilor.
Trebuie avut in vedere ca in Constitutie este stipulat ca minoritatile nationale trebuie sa fie reprezentate in Parlamentul Romaniei, astfel este obligatoriu ca sistemul majoritar propus de presedinte sa le rezerve aceste locuri.
Parlamentul Romaniei este acum foarte fragmentat si ar trebui sa ne asteptam, daca se introduce varianta presedintelui, sa avem un guvern format dintr-un singur partid si nu dintr-o coalitie sau cel mult dintr-o coalitie formata dintr-un partid mare si unul mic. Acest lucru depinde foarte mult de traditia tarii, deoarece cele care au o experienta democratica mai mica au dificultati in a gasi o formula electorala adecvata.
Proiectul lui Traian Basescu prevede doua tururi tocmai pentru a incerca sa asigure o mai buna reprezentare si sa micsoreze discrepantele intre vot si alocarea mandatelor.
Orice sistem majoritar favorizeaza partidul care in sondaje este cotat cu prima sansa. Primul partid in sondaje este puternic favorizat. De exemplu, daca obtine 40% din voturi, el poate primi 60% din mandate in Parlament. In schimb, partidul care se claseaza pe locul doi este subreprezentat. In Romania, primul partid in sondaje este PD, deci el ar fi favorizat de acest sistem majoritar.
Ceea ce facem acum este un experiment social si politic. Cu siguranta ne-am putea intoarce la sistemul actual de vot, dar vom putea face acest lucru numai dupa ce vedem care sunt efectele primelor alegeri pe sistemul votului uninominal. Cred ca dupa 2012 vom putea vorbi pe elemente concrete.

Alexandru Radu
Alexandru Radu
Alexandru Radu, profesor de sisteme electorale la SNSPA
Cele mai citite

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...
Ultima oră
Pe aceeași temă