Visul este o activitate normala a creierului. In cadrul Salonului National de Psihologie, eveniment care s-a incheiat pe 11 noiembrie, oricine a avut posibilitatea sa se cunoasca pe sine cu ajutorul psihologului Mihaela Sindie, director executiv al Centrului de Explorare a Visurilor.
Viata alerta in care traim, programul incarcat, somnul insuficient, conflictele, alcoolul, drogurile, stresul pot influenta continutul visului, deoarece el contine realitatea vietii in care traim, realitate vazuta dintr-un alt unghi de vedere, dintr-o alta perspectiva. "Prin intermediul visului putem sa aflam despre noi lucruri pe care in starea de veghe nu le constientizam. Informatiile pe care le primim din mediu sunt intr-o mica parte constientizate deoarece atentia este indreptata voluntar catre anumiti stimuli. Cealalta parte de informatii nu se pierde, ci este inregistrata de catre creier si este depozitata in rezervorul imens care este inconstientul. De aici, atunci cand este nevoie sa se faca apel la acele informatii, ele sunt actualizate si folosite, manifestandu-se sub forma visului sau a intuitiei", ne- a declarat Mihaela Sindie, psiholog, director executiv al Centrului de Explorare a Visurilor. Desi exista multe carti care explica simbolurile aparute in vis, psihologul Mihaela Sindie spune sa nu le dam crezare. "Simbolurile din visurile noastre au un inteles si un sens unic. Ele nu pot insemna acelasi lucru pentru toata lumea. Fiecare persoana are propriul cod sau colectie de simboluri. Aceasta simbolistica personala este data de experienta traita si acumulata de-a lungul vietii. Avem impresia ca nu am visat, insa in realitate se intampla sa nu ne aducem aminte ce am visat", a subliniat psihologul Mihaela Sindie. Un somn fara visuri are loc in faza de somn profund sau in starea de coma. De cele mai multe ori, uitam imediat la trezire ce am visat in timpul noptii sau ne aducem foarte vag aminte unele imagini care au fost mai pregnante. De obicei, retinem visurile in care suntem puternic stimulati emotional sau de senzatii fizice, a mai spus psihologul Mihaela Sindie.
» Intens
Cosmarul este visul din care te trezesti brusc, cu o stare emotionala intensa si nevoia de a ramane treaz.
» Realitate
Cand in realitate traim situatii complexe, prin intermediul visului suntem fortati sa ne trezim in momentul de maxima intensitate pentru a constientiza situatia din vis.