» Italienii detin aproape o treime din suprafata totala a terenurilor agricole din judetul Timis
Cu o suprafata agricola care insumeaza peste 702.368 de hectare, din care doar suprafata arabila este de aproape 530.000 de hectare, Timisul, cel mai reprezentativ judet al Banatului, se afla in "topul" celor mai scumpe terenuri din tara.
Crenguta Radosav, managerul unei firme de investitii imobiliare din Timisoara, a declarat ieri ca "multi dintre proprietarii de pamant din Timis sunt cetateni straini, in special italieni". "Ei nu cumpara terenuri pentru a le parcela, ci mai ales ca investitie, deoarece preturile se afla intr-o continua crestere. De pilda, suprafetele de teren aflate pana la 30 de kilometri de Timisoara au ajuns sa se tranzactioneze cu sume intre 2.000 si 3.000 de euro", mai afirma Crenguta Radosav. Potrivit statisticilor, italienii detin deja peste 100.000 de hectare de teren agricol in Timis, adica aproape o treime din totalul suprafetei arabile a judetului. Strainii au inceput sa cumpere terenuri agricole in Timis inca de acum sapte-opt ani. Odata cu integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana interesul investitorilor a crescut simtitor, iar o serie de concerne imobiliare specializate pe achizitia de terenuri au devenit deja extrem de active.
Bataia pe suprafata agricola a Timisului este acerba si se "joaca" la sume pe masura. Daca acum cativa ani o parcela de 100 de metri patrati de teren agricol putea fi cumparata cu mai putin de un milion de lei, astazi pretul minim se calculeaza in zeci sau sute de euro, in functie de pozitia fata de Timisoara. Proprietatea asupra terenului agricol de aici a devenit subiect de speculatii, in conditiile in care, oficial, in Romania nu exista nici o institutie sau autoritate a statului care sa aiba vreo evidenta a circulatiei terenurilor in timp real. "Teoretic, o informare partiala ar trebui sa existe la Directiile Agricole, cel putin in privinta exploatatiilor agricole, dar practic, multe din datele oficiale sunt demult depasite, pentru ca proprietatea reala asupra terenului ramane de cele mai multe ori ascunsa in acte notariale confidentiale", a mai afirmat Crenguta Radosav.
TOP
Comunele timisene cu cea mai mare suprafata arendata, vanduta sau concesionata cetatenilor straini sunt: Banloc – cu peste 6.000 de hectare; Bara – 2.130 de hectare; Ciacova – 5.580 hectare; Denta – 2.740 hectare; Dudestii Vechi – 9.147 hectare; Moravita – 1.700 de hectare. Estimarile Ministerului Agriculturii arata ca doar in Timis cresterea medie a profitului cumparatorilor de teren a fost anul trecut de 35%. In ultimii sase ani, Timisul a devenit cel mai "vanat" judet din tara din acest punct de vedere.