0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialArhiepiscopia Tomis SRL

Arhiepiscopia Tomis SRL

Cazurile a doi parohi din localitatile constantene Baneasa si Viisoara, suspendati de consiliul eparhial al Arhiepiscopiei Tomis, readuc in atentia opiniei publice acuzatiile de trafic de influenta ce planeaza de mai mult timp asupra acestei institutii. Enoriasii si-au aratat in repetate randuri nemultumirea fata de practicile mai putin ortodoxe prin care unii preoti sunt mutati de la o parohie la alta, insa de fiecare data delegatii lui IPS Teodosie au invocat drept principal motiv primenirea vietii spirituale in teritoriu.
Surse neoficiale din cadrul arhiepiscopiei spun ca motivatia mutarilor de preoti ar fi una mult mai pamanteasca: parohiile ar fi repartizate in functie de cat cotizeaza cei care vor sa le ocupe. Sursele citate avanseaza si sumele care s-ar oferi in astfel de cazuri. Acestea ar incepe de la 10.000 de euro si ar creste in functie de importanta parohiei. Preotii si enoriasii care s-au adresat prin mai multe plangeri Patriarhiei Romane sustin ca Adunarea Eparhiala, atat de exigenta cu preotii de rand, a fost extrem de ingaduitoare cu IPS Teodosie, caruia i-a permis sa ipotecheze bunurile mobile si imobile ale institutiei – o locatie din Constanta si un alt imobil din statiunea Eforie Sud – pentru obtinerea unor credite in interes personal, dar si sa deruleze alte afaceri imobiliare. Episcopia Tomis a decis sa nu comenteze aceste acuzatii.

 

Asadar, cu bani s-ar putea obtine foarte usor postul numarul unu – cel de preot paroh – la biserica din localitatea dorita.
Pana nu demult, parohul Marius Mustata din Baneasa era bine vazut in comunitate si apreciat de conducerea Arhiepiscopiei Constanta. Pe 12 iunie 2007, insa, Mustata a fost eliberat din functia de paroh, in baza hotararii Consiliului Eparhial intrunit pe 11 iunie 2007, act in care era acuzat de neplata unor datorii antamate de parohie. Urmatoarea decizie, luata pe 1 iulie 2007, a fost mutarea preotului de la Baneasa in parohia Valu lui Traian. La 18 septembrie 2007, Arhiepiscopia a decis supendarea definitiva a preotului Marius Mustata. Pe 3 octombrie, proaspat numit la parohia Corbu, Mustata a fost inca o data suspendat, de data aceasta pentru a fi deferit judecatii Consistoriului. In cazul parohiei Viisoara, lucrurile s-au derulat mai repede si au fost rezolvate, cel putin pentru moment, de interventia credinciosilor. Mai exact, parohul Danut Costan, suspendat pentru asa-zisa instigare a enoriasilor impotriva unui nou preot, detasat de cateva saptamani in localitate, a fost repus in functie, la presiunea maselor, intr-un interval de numai cateva zile.

Tranzactii si credite sub semnul crucii
Desi s-a dovedit a fi extrem de aspra in judecarea cazurilor Marius Mustata si, ulterior, Danut Costan, adunarea eparhiala a fost cel putin ingaduitoare cu IPS Teodosie. In 2007, Mustata si Costan au fost suspendati din functii, desi cel putin in cazul ultimului nu a existat nici o acuzatie care sa justifice masura de suspendare. Aceeasi structura de conducere si decizie a Arhiepiscopiei Tomisului care i-a pedepsit pe cei doi preoti este cea care, fara sa stea prea mult pe ganduri, l-a imputernicit in vara anului 2005 pe IPS Teodosie sa foloseasca bunurile mobile si imobile ale institutiei, respectiv o locatie din Constanta si un alt imobil din statiunea Eforie Sud. Mai exact, pe 30 iunie 2005, IPS Teodosie a primit girul sa ipotecheze imobilul din municipiul Constanta situat pe strada Tudor Vladimirescu, la numarul 60, "in vederea obtinerii unui credit in nume personal" la sucursala unei banci din Basarabi. Nu este singura afacere imobiliara derulata in sanul bisericii. IPS Teodosie a revenit la numele de dinainte de calugarie, Macedon Petrescu, si a solicitat in toamna lui 2005 unei unitati bancare din Constanta sa ridice ipoteca pentru un apartament, situat pe strada Garofitei, pe care dorea sa-l cumpere, precum si transferul respectivei ipoteci asupra unui alt imobil, aflat pe strada Soveja, la numarul 42, proprietatea familiei parohului Mustata. Gurile-rele sustin ca "plimbatul" ipotecilor intre titulari a devenit o practica obisnuita in Arhiepiscopie si ca, in ciuda sumelor consistente adunate din credite si din contributiile oamenilor, o mare parte a preotilor nu si-au primit de mai multe luni salariile. Ar mai fi si scandalul de la Dorna Arini, unde exista informatii ca IPS Teodosie ar fi ctitorit frumoasa manastire si imobilele aferente cu resursele parohiei Baneasa, chiar pe pamanturile sale. Constructiile au fost ridicate cu muncitori zilieri platiti la negru.

Bugetul de stat, ocolit ani la rand

In vara anului 2005, Administratia Finantelor Publice a pus sechestru asigurator pe bunurile Arhiepiscopiei Tomisului pentru o restanta ce depasea noua miliarde de lei vechi. Datoriile s-au acumulat prin neplata contributiilor sociale in ultimii doi-trei ani. Primele bunuri blocate au fost mai multe masini din curtea institutiei bisericesti. Pana la urma, acestea au scapat de sechestru datorita unor contracte de dare in folosinta catre terte persoane. "Schema" este des utilizata in lumea afaceristilor, care astfel scapa basma curata in lupta cu Fiscul. Pana la urma, a fost gasit tap ispasitor contabilul institutiei, acesta fiind acuzat ca ar fi gresit cotele la buget.

» "A denigrat ierarhia si biserica"
Singurele reactii pe care le-am obtinut de la Arhiepiscopia Tomisului au fost legate doar de cazul parohului renegat: "Consistoriul Eparhial s-a intrunit in data de 30 octombrie la Arhiepiscopia Tomisului in vederea punerii in discutie a problemelor legate de abaterile repetate ale parintelui Marius Mustata, fost protopop al Protoieriei Baneasa. Pe perioada anchetei, parintele este suspendat. Acuzatii: proasta administrare a fondurilor Protoieriei Baneasa (in urma controalelor financiare interne, s-a constatat lipsa documentelor justificative privind cheltuielile protoieriei); tulburare sufleteasca in randul credinciosilor atat din parohia Valu lui Traian, unde fusese mutat disciplinar, cat si prin intermediul mass-media, prin denigrarea ierarhiei si, implicit, a Bisericii; incalcarea juramantului de supunere fata de ierarh si a juramantului de buna chivernisire a averii Bisericii. Fata de cele expuse in cadrul Consistoriului Eparhial, prezidat de parintele Gheorghe Malcea, parintele Marius Mustata nu a adus nici o precizare care ar putea diminua invinuirile ce i se aduc. Consistoriul Eparhial se va intruni din nou, in data de 22 noiembrie, pentru audierea martorilor parintelui invinuit". In legatura cu toate celelalte acuzatii, Arhiepiscopia nu a formulat punctul de vedere solicitat.

Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă