2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSportGafele ministrului demisionabil

Gafele ministrului demisionabil

Noua ONG-uri i-au cerut lui Calin Popescu Tariceanu demiterea ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, pentru comentarii de tip nazist. Intr-o emisiune TV, Cioroianu a afirmat ca Romania ar putea cumpara pamant in desertul egiptean pentru a-i deporta in "batalioane disciplinare" pe cei care comit fapte precum cele savarsite de Romulus Mailat in Italia. Aceasta este ultima dintr-o serie de gafe comise de tanarul nostru ministru de Externe, unele dintre ele foarte grave.

1. Normalizarea cu rusii. Pe 19 aprilie, chiar in ziua suspendarii presedintelui Basescu, Cioroianu facea prima vizita in calitate de ministru de Externe la Belgrad, unde s-a intalnit cu omologul sau rus, Serghei Lavrov. Cioroianu avea sa declare dupa aceasta intalnire ca "facem primii pasi spre normalizarea relatiilor cu Rusia". O saptamana mai tarziu, la Oslo, secretarul american de stat, Condoleezza Rice, avea sa fie "prea ocupata" pentru a se intalni cu ministrul roman de Externe.

2. Tratatul cu Moldova. Pe 10 mai, la Berlin, Cioroianu afirma ca doreste deblocarea rapida a discutiilor cu Republica Moldova privind semnarea Tratatului de Baza. De la declararea independentei Basarabiei, politica externa a Romaniei a fost sa respinga ferm un asemenea tratat.

3. Dubii privind retragerea din Transnistria. Cu acelasi prilej, Cioroianu medita cu voce tare, exprimand indoieli cu privire la retragerea trupelor ruse din Transnistria. Peste o luna, in Senat, avea sa afirme ca totusi ne dorim retragerea, dar nu trebuie sa "facem prea mult zgomot".

3. Yes, of course… Pe 13 iunie, la Washington, la intrevederea cu Condi Rice, Adrian Cioroianu n-a fost capabil sa spuna decat "Da, sigur" si "E corect".

4. Georgia sau Azerbaidjan. Pe 29 iunie, la Ohrid, in Macedonia, Cioroianu a confundat Georgia cu Azerbaidjanul.

5. "Limba moldoveneasca". In octombrie, Ministerul de Externe a lasat sa se strecoare intr-un document european sintagma "limba moldoveneasca".

Cioroianu, surprins de propriile declaratii

 

Liberalii, luati prin surprindere de afirmatia ministrului Cioroianu, in primul moment nici nu au reactionat. Apoi, pe surse, s-a aflat ca membrii conducerii PNL "i-ar putea cere socoteala ministrului liberal". Liderii partidului pareau convinsi ca nu este un subiect pe care sa-l lase sa treaca nesanctionat. Insa cum sedinta Biroului Politic Central a fost amanata ieri din cauza sedintei de Guvern, cazul Cioroianu va fi discutat in cursul acestei saptamani. Nici un alt lider PNL nu s-a hazardat sa-l critice pe ministrul liberal de Externe.

Pornit cu iubita in Egipt, intr-o vizita oficiala, Cioroianu a avut, spune el, un mare moment de inspiratie. Drept care, la intoarcerea in tara si-a impartasit impresiile in direct, unui post de televiziune. Numai ca schimbase intre timp registrul romantic, inlocuindu-l cu unul de tip extremist. Cioroianu a povestit cum, aflandu-se in desert, s-a gandit ca statul roman ar putea sa cumpere teren in desertul egiptean, dupa care "sa-i plaseze" in batalioane disciplinare pe cei care comit infractiuni de tipul celei pentru care este acuzat tiganul roman Romulus Nicolae Mailat. "Acesti oameni din pacate – nu am studii de drept, nu vreau sa pozez in altceva decat ceea ce sunt – dar, asa cum judec eu, acesti oameni care comit astfel de fapte, acestia nu trebuie trimisi in regim de celula, cu televizor. Ar trebui pusi la muncile cele mai dure si formate, probabil, batalioane din alea disciplinare. Nu stiu daca asta le-ar aduce mintea la cap, sau nu", a spus istoricul Cioroianu. In cadrul aceleiasi emisiuni, ministrul de Externe a mai spus: "Credeti-ma, eram ieri pe drumul dintre Alexandria si Cairo, la sfarsitul vizitei, imi veneau stirile din tara, din pacate pe SMS, pentru ca nu puteam fi prins prin telefonia mobila. Eram cam in plin desert si ma gandeam daca nu cumva am putea cumpara un teren din desertul ala egiptean, sa-i plasam acolo pe cei care astfel de oameni ne fac de ras", a mai spus Cioroianu.

Reactiile fata de declaratia ministrului de Externe roman care-si doreste sa-i expulzeze in desert pe tiganii infractori, direct incolonati in batalioane disciplinare, au fost diverse. Mergand de la ironizarea lui Cioroianu pana la solicitarea demisiei sale. Ministrul de Externe a fost convocat la comisia de specialitate a Parlamentului, impreuna cu ministrul de Interne.
Purtatorul de cuvant Cristian Diaconescu, membru al Comisiei de politica externa, a declarat ca Cioroianu reinvie o retorica ce a facut mult rau Romaniei, cea fascista. "Amintesc ca, in trecut, cuvinte asemanatoare au dus in Europa la pierderea a milioane de vieti, deci o asemenea retorica este neadecvata in raport cu statutul sau de ministru si nu ar face decat sa genereze o stare de tensiune suplimentara in contextul dezbaterii despre infractionalitatea romanilor imigranti", l-a avertizat Diaconescu. El a adaugat ca, in orice tara normala, astfel de declaratii ar fi dus "nu numai la pierderea postului de ministru, ci si la blocarea accesului in viata publica".
Peremistul Eugen Mihaescu crede ca "domnului Cioroianu i-a scapat din gura o pasarica. Ca sa fiu bland, cred ca ce a spus dl ministru este o copilarie. Probabil era intr-o dispozitie romantica si, plimbandu-se prin desertul egiptean cu frumoasa sa logodnica, a avut aceasta revelatie", a spus Mihaescu. Senatorul liberal Radu Campeanu, si el membru in Comisia de politica externa, a vorbit despre "romantismul ieftin si depasit complet" al colegului sau. Dar a precizat ca el nu crede ca e necesara demisia ministrului.

Maria Petre, europarlamentar din partea PD, i-a cerut in schimb demisia. "Nu sunt deloc surprinsa de aceste noi declaratii exotice si iresponsabile, in conditiile in care, cand era coleg cu noi la Parlamentul European, dl Cioroianu nu facea decat shopping. Singurul gest valabil si util ar fi sa demisioneze, dar nu e capabil de un asemenea gest", spune Maria Petre, adaugand ca Basescu a avut dreptate atunci cand a avut retineri in a-l numi ministru. Europarlamentarul UDMR Szabo Karoly spune, si el, ca "rezolvarea nu poate fi rezolvata, in anul 2007, prin solutia propusa de ministrul de Externe". si crede ca era, probabil, prea nervos si de aceea s-a pripit.

» Demisia lui Cioroianu, ceruta de societatea civila
Noua organizatii nonguvernamentale i-au solicitat ieri demisia ministrului de Externe, considerand inacceptabile declaratiile acestuia, "de tip nazist", conform carora cei care fac Romania de ras trebuie deportati in desertul egiptean. In opinia semnatarilor scrisorii, demisia lui Cioroianu ar reprezenta "o dovada de respect fata de legislatia nationala si europeana in vigoare si de comportament demn fata de cetatenii Romaniei".

SCUZE

» Intrebat cum explica declaratia sa "surprinzatoare", Adrian Cioroianu a recunoscut ca acum, dupa ce a ascultat-o "la rece", si lui i se pare "surprinzatoare". El a pus cuvintele sale dure pe seama indignarii provocate de fapta abominabila comisa de Mailat. "Regret, imi cer scuze celor ofensati", a spus, subliniind ca astfel de afirmatii nu il caracterizeaza si ca nu a facut nici o referire la etnie, ci doar la infractiuni grave. Ministrul a adaugat ca este indignat de violatori si pedofili, pe care ii considera "cei mai josnici infractori", si ca pe acestia "nu se jeneaza" sa ii ofenseze. "Inca o data, imi cer scuze tuturor celor ofensati, cu exceptia violatorilor si a pedofililor", a repetat. Comentand luarile de pozitie dure ale unor politicieni italieni, Cioroianu l-a evocat pe "unchiul doamnei Alessandra Mussolini", fara sa se refere insa la fascism, ci la faptul ca "in urma cu 65 de ani" Benito Mussolini i-a laudat pe romani, nu i-a criticat, cum face acum nepoata.

Cele mai citite

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...
Ultima oră
Pe aceeași temă