» Rromul de origine romana arestat pentru agresarea si violarea unei femei la Roma si-a marturisit fapta. Victima, sotia unui amiral italian, se afla ieri in spital in coma profunda.
» Guvernul de la Roma s-a reunit de urgenta miercuri seara si a votat un "pachet de masuri de securitate" care a intrat in vigoare imediat, printr-un decret de lege.
» Clasa politica, politia si presa italiana – indignate de infractiunile si violentele rromilor romani.
» Trei sferturi dintre strainii arestati anul acesta la Roma sunt romani, iar rromii sunt considerati "o bomba cu ceas".
"Oroare la Roma! un roman a sechestrat, masacrat, incercat sa violeze si a aruncat intr-un canal o femeie care se intorcea acasa."
Agresiunea savarsita la Roma de rromul Nicolae Romulus Mailat, din judetul Sibiu, a constituit stirea zilei de joi in presa italiana. Desi unele cotidiane anuntau moartea victimei, stirea a fost ulterior dezmintita de buletinele medicale ale spitalului unde se afla internata. Tonul general al media este ca de vina pentru "violenta crescanda a romanilor veniti in Italia" e guvernul italian, care "nu a stiut sa controleze fluxul noilor comunitari" si s-au cerut "masuri de urgenta".
Cetateanul roman in varsta de 25 de ani a fost arestat miercuri seara, fiind suspect de violarea si initial uciderea – victima se afla internata la terapie intensiva, in coma ireversibila, fiind tinuta in viata de aparate – la Roma a sotiei unui inalt ofiter al marinei italiene. Conform anchetatorilor, Giovanna Reggiani, care s-a aparat cu disperare, a fost violata, batuta cu salbaticie si aruncata intr-un sant in zona Tor di Quinto. Ea a fost abordata marti seara de Mailat, pe cand iesea din gara Tor di Quinto revenind acasa. In baraca in care statea barbatul au fost gasite obiecte personale ale victimei. Martori oculari, printre care o tanara romanca nomada, au declarat politiei ca l-au vazut pe barbat carand-o in spate pe femeia dezbracata si aproape moarta si aruncand-o in sant. Initial, s-a anuntat ca femeia, dusa la Spitalul Sant’Andrea in stare grava, nu a mai putut fi salvata, murind miercuri dimineata. Ulterior, s-a precizat ca aceasta se afla in coma profunda. Sotul ei se afla la capataiul ei, prietenii declarand ca este disperat, precizandu-le ca, daca nu ar fi o persoana oficiala, "si-ar face dreptate cu propriile maini".
Mailat are antecedente penale in Romania, fiind internat in 1997, cand avea 14 ani, intr-o scoala speciala de munca si reeducare. In martie 2006, a fost condamnat de o instanta sibiana la trei ani de inchisoare pentru furt calificat, in acelasi an fiind gratiat. Apoi a plecat in Italia. Aici locuia intr-o tabara improvizata si nu avea un loc de munca stabil. El se afla in prezent la penitenciarul Regina Coeli din Roma, unde a recunoscut ca este autorul agresiunii. Ordonanta guvernului italian, reunit de urgenta ca urmare a scandalului de proportii generat de aceasta agresiune, faciliteaza expulzarea infractorilor straini cu efect imediat datorita caracterului extraordinar al situatiei. Politicienii italieni si-au exprimat indignarea fata de aceasta fapta, menita sa alimenteze si mai mult valul de xenofobie care a inceput sa cuprinda opinia publica din Peninsula in urma inmultirii infractiunilor si agresiunilor comise de rromii romani. O italianca a recunoscut ca a incercat sa ucida o romanca aruncand-o in fata metroului (pe 10 septembrie, victima aflandu-se inca intre viata si moarte) – fapta considerata de media drept "efectul Veltroni", primarul Romei, care a avut numeroase iesiri publice virulente contra romanilor, asa cum s-a intamplat si acum.
Un omor exploatat politic
Presedintele Basescu si-a exprimat speranta, miercuri seara, la B1 TV, ca Guvernul de la Roma sa nu dea o lege impotriva cetatenilor romani din Italia, ci o lege impotriva cetatenilor UE care comit infractiuni pe teritoriul acestei tari. El a precizat ca "sigur, oricine se poate astepta la reciprocitate". Premierul Tariceanu a sugerat ca problema infractorilor romani din Italia ar putea fi rezolvata prin asigurarea de catre autoritatile italiene a unor locuri de munca. Dupa parerea sa, intreaga situatie a fost exploatata mai mult politic. In prezent, in Italia sunt cinci ofiteri romani in vederea combaterii infractionalitatii.