» Piata centralelor termice va depasi 115 milioane de euro, urmand sa se dezvolte mai lent fata de potential.
» Cele mai cautate centrale termice sunt cele pe baza de gaze naturale, circa 85 la suta din total.
» In functie de gama de produse, preturile pe piata romaneasca pornesc de la 499 de euro si ajung la 2.699 de euro.
Piata centralelor termice va depasi 115 milioane de euro, in 2007, urmand sa se dezvolte mai lent fata de potential, apreciaza jucatori din piata de profil.
In perioada 2001-2003, in Romania au fost inregistrate cresteri foarte mari la vanzarile de centrale termice (82 la suta in 2001, 36 la suta in 2002 si 58 la suta in 2003), in urma debransarilor masive de la sistemul centralizat, a dezvoltarii retelei de furnizare a gazelor naturale si potentialului foarte ridicat al pietei. Aceste evolutii au fost urmate de o scadere de aproape 25 la suta in 2004, iar in ultimii doi ani piata a urmat un trend ascendent, insa cresterile au fost mai moderate, avansul fiind de maximum 10 procente.
O dezvoltare incetinita
Conform unui studiu al BRG Consult, piata echipamentelor de incalzire din Romania a depasit, in 2006, 236.000 de unitati, ajungand la o valoare de aproximativ 115,8 milioane de euro.
"Piata termotehnica romaneasca se dezvolta mai incet decat potentialul intrevazut. Nu trebuie sa ne asteptam la cresteri spectaculoase in continuare. Chiar daca in volumul general piata tinde sa se mentina, domeniul va creste in valoare datorita majorarii vanzarilor de centrale cu eficienta crescuta, care sunt mai scumpe. Ar fi o estimare optimista sa spunem ca piata va creste anul acesta cu 10 la suta", a declarat, pentru Rompres, directorul general Baxi Romania, Sever Scarlat.
Cauzele sunt, potrivit comerciantilor de centrale termice, politicile legale foarte restrictive privind termoficarea edilitara.
"Conform evolutiei de pana in prezent, ne asteptam ca in 2007 piata sa inregistreze o crestere cuprinsa intre 25 si 30 la suta", considera reprezentantul Romstal Imex, Iulia Miron.
Exista insa companii care sunt de parere ca piata de profil consemneaza chiar o scadere in 2007.
"Piata centralelor termice inregistreaza anul acesta o descrestere de 10 la suta fata de anul trecut. Aceasta descrestere este cauzata de reglementarile in vigoare care au ingradit intentia de cumparare a unui segment important reprezentat de clientii finali dependenti de sistemul centralizat de incalzire", apreciaza, la randul sau, reprezentantul Vaillant Romania, Gabriela Gavrila.
Preferintele romanilor
Cele mai cautate centrale termice din Romania sunt cele pe baza de gaze naturale, cu circa 85 la suta din totalul centralelor termice comercializate in Romania, urmate de cele pe baza de combustibil solid, care reprezinta in jur de 14 la suta din volumul de vanzari, precum si centralele electrice si sistemele pe baza de combustibil lichid, care nu depasesc unu la suta din totalul unitatilor comercializate. Municipiul Bucuresti detine circa 30 la suta din totalul vanzarilor la nivelul tarii.
In functie de gama de produse, preturile pornesc de la 499 de euro, in cazul unei centrale termice conventionale de 24 kW, la 2.699 de euro, in cazul unei centrale termice cu tehnica condensatiei de 65 kW.
Cel mai bine vandute centrale termice din Romania sunt centralele murale conventionale 24 kW (78 la suta din total), insa in ultima perioada se inregistreaza o crestere a cererilor de centrale murale in condensatie. Centralele cu combustibil solid detin aproape 17 la suta din total, cele electrice – circa 2 la suta, iar cazanele de pardoseala, 2,2 la suta.
Producatorii de centrale termice estimeaza ca, in continuare, va creste ponderea microcentralelor in condensatie, in detrimentul microcentralelor clasice, precum si orientarea consumatorilor catre microcentrale din ce in ce mai complexe.