8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSportReferendumul presedintelui

Referendumul presedintelui

Cum toata lumea astepta ieri ca Traian Basescu sa anunte ca a semnat decretul privind organizarea referendumului, la atac inca de la primele ore a iesit insusi premierul Tariceanu. El a confirmat ca PNL pregateste o strategie de blocare a presedintelui.
Pentru ca referendumul sa fie validat, este necesara prezenta la urne a peste 9 milioane de alegatori.
Referendumul lui Basescu si asumarea raspunderii lui Tariceanu merg in paralel. Daca trece asumarea, legea intra in vigoare, daca referendumul este validat, "alesii" nu sunt obligati de Constitutie sa respecte vointa populara. Pentru asta, trebuie o majoritate transparenta.
in opinia premierului tariceanu, organizarea unui referendum pentru votul uninominal ar reprezenta o alegere gresita. "Sunt doua lucruri diferite. Nu stiu daca trebuie sa ii dam posibilitatea presedintelui de a intra, oricum, in campanie electorala. Aceasta reprezinta, dupa parerea mea, o alegere gresita, pentru ca vom amesteca teme de dezbatere de politica interna cu teme europene", a spus Tariceanu. El a confirmat astfel zvonul potrivit caruia juristii PNL pregatesc o cale de a impiedica desfasurarea referendumului, pe modelul modificarii acestei legi de nenumarate ori in Parlament. Tariceanu a spus ca sustine, impreuna cu Asociatia Pro Democratia, varianta unui proiect de vot uninominal depus in Parlament ce contine inclusiv semnaturile reprezentantilor PD. Premierul spera ca dupa ce vine in Parlament sa anunte asumarea raspunderii sa nu depuna nimeni motiune de cenzura in termen de trei zile si astfel proiectul comisiei sa fie considerat adoptat. El a si spus de altfel ca spera sa beneficieze "de cel mai larg sprijin posibil".
"Daca se incearca promovarea a tot felul de formule care nu decurg decat din exercitarea totalitara si discretionara a puterii, nu cred ca ne putem permite", i-a replicat Tariceanu lui Basescu, adept al formulei referitoare la "votul uninominal pur". Declarativ, Tariceanu se bazeaza pe sustinerile exprimate de lideri ai partidelor inaintea anuntarii deciziei de asumare a raspunderii. Insa ieri liderii PSD si PRM s-au razgandit. Corneliu Vadim Tudor a anuntat ca a decis totusi sa depuna motiune de cenzura. Mircea Geoana, desi reprezentantii PSD au votat la comisie in favoarea variantei Pro Democratia, a avut ieri o nuantare importanta in contextul sprijinului la care spera premierul. Liderul PSD i-a invitat pe cei doi, presedinte si premier, sa sustina propria varianta a social-democratilor. Care este asemanatoare cu ceea ce ar dori presedintele. In plus, nu trebuie uitat ca la intalnirea de la Cotroceni intre Basescu si liderii partidelor din luna martie presedintele le-ar fi spus reprezentantilor PD ca prefera varianta PSD, care i se pare mult mai clara. Cum e greu de presupus ca Tariceanu va renunta la sistemul mixt cu compensare, schimbarea de atitudine a lui Geoana ar putea insemna fie ca sustine intrebarea pusa de Basescu la referendum, fie ca premierul poate avea emotii, pesedistii putand vota si ei motiunea de cenzura alaturi de PRM. Deoarece exista deja patru partide care sunt impotriva demersului sau (PSD, PRM, PD si PLD), seful Guvernului si-a luat o marja de siguranta. El a precizat ieri ca isi va asuma raspunderea pentru proiectul de lege privind votul uninominal doar daca va observa ca dezbaterile Legislativului, programate pentru marti si miercuri, vor trena din diferite motive. Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi a Senatului tocmai saptamana viitoare.

DOUA VARIANTE DE UNINOMINAL
» MODELUL LUI BASESCU

Majoritar in doua tururi –
e agreat la Cotroceni
si practicat in SUA, Anglia si Franta:
1. Prin acest sistem, candidatii vor fi cunoscuti de alegatori, nemaiascunzandu-se in spatele listelor de partid.
2. Toate mandatele se obtin direct, de catre candidatii care au obtinut cele mai multe voturi.
3. Se organizeaza unul sau doua tururi de scrutin.
4. Asemenea alegerilor locale, daca in primul tur nici un candidat nu a obtinut jumatate plus unu din voturi, se organizeaza un al doilea tur, in care intra primii doi clasati.
5. Se aplica practic principiul "castigatorul ia tot", asigurandu-se o buna reprezentare a partidelor puternice. Se poate ajunge la un Parlament format din doar doua-trei formatiuni politice. Exista insa dezavantajul ca o parte din alegatori nu vor fi reprezentati in Legislativ.
6. Numarul de colegii uninominale este egal cu numarul de mandate de deputati si senatori.

» MODELUL LUI TARICEANU

Mixt cu compensare –
e promovat de Guvern, practicat in Germania:
1. Pe langa candidatii alesi direct, se pot "strecura", prin intermediul acestui sistem, si "clienti" ai partidelor politice.
2. Jumatate din mandatele de parlamentar se obtin direct, iar jumatate se repartizeaza in functie de procentele realizate de partide.
3. Se organizeaza un singur tur de scrutin.
4. In prima etapa, se stabileste numarul de mandate castigate direct de fiecare partid. In a doua etapa, se realizeaza redistribuirea mandatelor la nivelul circumscriptiei electorale pentru partidele care au depasit pragul electoral.
5. Se asigura o mai buna reprezentare a minoritatilor nationale si a partidelor mici, cu mentiunea ca se pastreaza un avantaj pentru formatiunile bine clasate, in sensul ca vor primi mai multe mandate la redistribuire. In acest fel, sunt reprezentati in Legislativ mai multi alegatori.
6. Se constituie un numar de colegii egal cu jumatate din numarul de mandate de deputat si senator.

Cele mai citite

Crin Antonescu crede că procurorii ar fi trebuit să renunțe la concedii când „țara noastră a fost atacată”

Crin Antonescu i-a criticat, luni seară, pe procurorii care s-au ocupat de anchetele privind primul tur al alegerilor prezidențiale care a fost anulat. El...

Cutremur devastator în Tibet: cel puțin 95 de morți și 130 de răniți

Un cutremur cu magnitudinea 6,8 a zguduit marți dimineața regiunea Tibet, la ora locală 9:05, în zona Tingri, poarta de acces spre Everest. Seismul s-a...

Nvidia a anunțat lansarea unui supercomputer de inteligență artificială

Nvidia a anunțat lansarea unui supercomputer personal de inteligență artificială numit Project Digits, disponibil din luna mai, cu un preț de pornire de 3.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă