In situatia in care Comisia Europeana va decide ca Romania a incalcat Tratatul de aderare la UE, prin acordarea de ajutoare de stat, investitorul Ford va putea cere anularea contractului de privatizare a uzinei Automobile Craiova, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Gheorghe Oprescu. El a aratat ca deciziile CE sunt obligatorii si definitive. Pana la adoptarea unei hotarari a CE in cazul Automobile Craiova, proiectul legii de privatizare va ramane "inghetat" in Parlament.
Reguli pentru toti
Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a spus ca legislatia comunitara nu interzice acordarea ajutoarelor de stat, subliniind insa ca UE este guvernata de reguli, inclusiv in domeniul concurentei, care trebuie respectate de toata lumea. Orban a solicitat CE sa aplice cu rapiditate procedurile privind investigatia initiata in legatura cu posibilele ajutoare de stat acordate Automobile Craiova la privatizarea uzinei, indiferent de rezultatul acesteia. "In general, investigatiile si procedurile de acest gen dureaza pana la 18 luni", a punctat comisarul european. "Rolul meu nu este sa arat cu degetul, ci sa sprijin autoritatile romane. In colegiul Comisiei Europene am subliniat ca privatizarea Daewoo este foarte importanta nu numai pentru Craiova, ci pentru intreaga regiune", a declarat Orban. El a explicat ca la Bruxelles nu se doreste pedepsirea Romaniei, ci din contra: "Exista disponibilitatea de a ajuta. Dar trebuie sa existe transparenta totala, comunicare rapida si complexa a informatiilor de catre partea romana".
Consiliul Concurentei, ocolit
Presedintele Consiliului Concurentei a recunoscut ca, inainte de semnarea contractului de privatizare a Automobile Craiova, nu a primit nici o notificare legata de un posibil ajutor de stat. "Comisia de privatizare a fost infiintata prin hotarare de guvern. Lucrarile in Comisie au fost secrete. Astfel, incerc sa-mi explic de ce Consiliul Concurentei nu a fost solicitat inainte, ci numai dupa ce s-a aflat rezultatul final", a aratat Oprescu. La randul sau, Leonard Orban a subliniat: "Legislatia comunitara nu interzice acordarea de ajutoare de stat. Pe de alta parte, orice fel de ajutor de stat poate fi acordat de autoritatile romane doar dupa notificarea si autorizarea in prealabil de catre Comisia Europeana. Consiliul Concurentei este o institutie importanta din punctul de vedere al modului in care Romania isi asuma obligatiile de stat membru. Consiliul are experienta si expertiza necesare pentru a-si indeplini responsabilitatile pe care le are, inclusiv cele legate de faptul ca reprezinta institutia de contact cu Comisia Europeana in domeniul concurentei. In acest context, le recomand calduros tuturor institutiilor si organismelor care sunt implicate in domeniu sa consolideze cooperarea cu Consiliul Concurentei, inclusiv pentru a preveni aparitia unor cazuri de incalcare a Tratatului UE in domeniul concurentei". In atentia inspectorilor de concurenta ai CE se afla acum trei tranzactii din Romania: Automobile Craiova, Tractorul Brasov si Petrotub Roman. Bruxelles-ul suspecteaza acordarea unor ajutoare de stat ce incalca legislatia UE.