8.8 C
București
joi, 9 ianuarie 2025

Dezinflatia nu cedeaza

Nivelul de 1,08% inregistrat de rata lunara a inflatiei in luna septembrie – cel mai ridicat nivel lunar din aceast an – nu a marcat, cum se grabesc sa afirme unii analisti, incetarea trendului de scadere constanta a inflatiei. Chiar daca  rata anuala a inflatiei (masurata septembrie 2007/septembrie 2006) a crescut cu 1 punct procentual peste cea aferenta lunii august, de la 5% la 6%, trendul dezinflationist nu s-a inversat.
Subliniem ca tendinta preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei este reflectata de rata medie anuala a inflatiei. Acest barometru al dezinflatiei confirma si de aceasta data ca trendul dezinflationist nu a fost intrerupt "brutal" in luna septembrie. Procesul de dezinflatie nu si-a schimbat traiectoria. Efectele secetei prelungite doar l-au aplatizat. Dezinflatia nu a cedat. Calculele demonstreaza.
Rata medie anuala a inflatiei (rata mobila) a scazut luna de luna si-n acest an. Cu un pas de 0,4 puncte procentuale in lunile primului trimestru si de 0,3  in cele ale trimestrului II. Apoi pasul s-a micsorat la 0,2 in luna iulie, respectiv la 0,1 puncte procentuale in luna august. Iar in septembrie rata medie anuala a inflatiei a stationat (pentru moment) la 4,3%.
Incepand cu anul 2000, rata medie anuala a inflatiei (media ultimelor 12 luni raportata la media celor 12 luni precedente) a scazut an de an, de la 45,7% (anul 2000) la 9,0% in 2005, apoi la 6,6% in 2006, respectiv la 4,3% in septembrie 2007. Cea din urma rata medie anuala a inflatiei  releva ca, chiar si cu aceasta cocoasa a preturilor din luna septembrie, traiectoria dezinflatiei nu si-a schimbat directia (grafic).
Rata medie anuala a inflatiei – prin nivelul inregistrat de 4,3% – reflecta continuarea procesului de dezinflatie si constituie unul dintre indicatorii de convergenta nominala. Inflatia nu a luat-o razna, cum uneori se mai afirma.
Saltul cu 1,07 puncte procentuale – din august (4,96%) in  septembrie (6,03%) – este unul conjunctural. si anume, conform metodologiei europene, in formula de calcul, indicele lunar de preturi de consum din septembrie 2007 in valoare de 101,08% ( rata lunara a inflatiei fiind de 1,08%) a inlocuit indicele lunar inregistrat in septembrie 2006, in marime de 100,05% (luna in care s-a inregistrat o rata lunara a inflatiei mica, de numai 0,05%).
Rata anuala a inflatiei este utilizata de catre BNR – asa cum procedeaza toate bancile centrale – ca obiectiv pentru tintirea inflatiei. Rata anuala a inflatiei de 6,03% (septembrie 2007/septembrie 2006) nu se inscrie in tinta de inflatie din acest an, de 4% cu un interval de variatie de ±/- 1 punct procentual. Chiar si-n conditiile in care la sfarsitul acestui an rata anuala a inflatiei (calculata decembrie 2007/decembrie 2006) se va situa la limita superioara a intervalului de variatie, rata medie anuala a inflatiei pentru anul 2007 va avea o valoare mai mica decat 6,56%, nivel inregistrat in anul 2006. Procesul de dezinflatie nu s-a intrerupt, chiar daca se va pierde o batalie.

Constantin Chirca
Constantin Chirca
Constantin Chirca, Director Adjunct BNR
Cele mai citite

Ghidul complet al simbolurilor de pe etichetele detergenților profesionali

Detergenții profesionali sunt esențiali în activitățile de curățenie din diverse domenii, de la spitale și unități de alimentație publică, până la hoteluri și...

Șomaj ridicat în rândul tinerilor români: unul din patru nu găsește loc de muncă

Rata șomajului din România a înregistrat o ușoară scădere, ajungând la 5,3% în noiembrie 2024, față de 5,4% în luna precedentă. Potrivit datelor publicate de...

Consiliul Concurenței a dat amenzi de 44 milioane de euro la principalii producători de ciment din România

Consiliul Concurenței a anunțat joi că a amendat cu 217,9 milioane de lei (aproximativ 43,7 milioane euro) producătorii de ciment Holcim România, Romcim și...
Ultima oră
Pe aceeași temă