1.5 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialPatriarhul tuturor Rusiilor, la Paris

Patriarhul tuturor Rusiilor, la Paris

Vizita patriarhului Alexi al II-lea al tuturor Rusiilor la Strasbourg si la Paris este considerata un adevarat eveniment. E prima de acest fel din istoria bisericilor crestine si se speculeaza ca ar putea pregati o viitoare vizita a Papei Benedict al XVI-lea la Moscova.

Aceasta vizita survine intr-un context in care biserica ortodoxa rusa apare profund divizata, iar credinciosii din emigratie au inca destule de reprosat patriarhului, inclusiv colaborarea cu KGB-ul pe vremea regimului comunist.
In mod oficial, Alexi al II-lea vine sa se inchine in fata celebrei Coroane de spini a lui Cristos care se afla in tezaurul Catedralei Notre Dame de la Paris, din anul 1238. Este relicva cea mai de pret a crestinismului, adusa din Bizant de Saint Louis, regele Frantei (care a si construit o superba capela unde sa o expuna). Ea ar putea deveni un simbol al regasirii celor doua mari biserici, intr-un moment in care seful bisericii ortodoxe ruse doreste o apropiere de catolici pentru reafirmarea valorilor crestine in lumea de astazi. Alexi al II-lea se teme, si o spune in diverse moduri, ca biserica si cultura crestina din Europa ar putea sa dispara in procesul mondializarii, asaltate de relativism, dar si de alte religii. Vaticanul, la randul sau, cunoaste aceleasi temeri, iar papa si-a exprimat clar nemultumirea vazand ca nici in textul noului proiect de tratat constitutional Uniunea Europeana nu recunoaste crestinismul decat la capitolul traditiilor culturale europene, abia printre alte valori de patrimoniu.
Moscova subliniaza mai nou ca exista multe convergente cu Biserica Catolica, mai cu seama in materie de interventii sociale. Se poate conta efectiv pe o apropiere intre cele doua biserici, despartite din anul 1054, si se crede ca Franta ar putea intermedia o apropiere de Vatican.
Rusii il accepta mai usor pe noul Papa Benedict al XVI-lea decat pe Ioan Paul al II-lea (care era si polonez, pe deasupra!). Dar Moscova inca e nemultumita de prozelitismul uniatilor in Ucraina si de ofensiva catolica in general, ca si cum istoria din urma cu cateva secole ar bate pasul pe loc .
Exista in Rusia si un puternic curent antioccidental care nu ar vedea cu ochi buni o apropiere de catolici.

Ceremonia transmisa de la Notre Dame in intreaga Rusie are deci si o valoare de simbol pentru spargerea izolationismului. E un puternic semnal transmis acasa.
Nu toti credinciosii ortodocsi din Franta aplauda aceasta vizita. Multi ii reproseaza patriarhului ca este un fost colaborator al serviciilor secrete KGB si considera ca Biserica Ortodoxa rusa ar fi trebuit sa-si exprime public regretele pentru trecutul comunist, cum a procedat biserica din Polonia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă