In luna septembrie pe piata s-a manifestat o anomalie in ceea ce priveste corelarea dintre bursa locala si bursele internationale. Cei mai multi dintre investitorii au observat cu siguranta ca ori de cate ori bursele externe scad, imediat avem parte de reactii similare si la Bursa de Valori Bucuresti. Totusi, corelatia nu mai este la fel de puternica si in sens de crestere. Cand indicii americani au initiat un puternic trend descendent la finalul lunii iulie, aproape imediat cotatiile actiunilor listate la Bucuresti au inceput la randul lor sa scada. Am avut asadar o perioada de doua-trei saptamani de scadere aproape perfect corelata, cu singura observatie ca in cazul indicilor bucuresteni amplitudinea scaderii a fost de aproape doua ori mai mare decat cea a indicilor americani.
Pana aici totul pare firesc. O tendinta negativa pe marile piete bursiere determina un apetit mai scazut al marilor investitori pentru plasamentele in actiuni, banii se retrag din actiuni si merg catre obligatiuni, depozite bancare sau aur. Atunci cand se ia decizia de lichidare a plasamentelor in actiuni, un fond isi vinde mai intai detinerile de pe pietele lichide si ulterior continua prin a lichida si plasamentele din pietele emergente. Aceste vanzari facute de cei mai puternici dintre investitori (fondurile de investitii si companiile de asigurari) determina scaderi ale preturilor pe toate aceste piete.
Ceea ce surprinde este insa faptul ca incepand cu 17 august, cand scaderile s-au stopat pe toate pietele, indicii bursieri externi au cunoscut o revenire solida, consistenta si pe alocuri chiar accelerata, care au condus la noi maxime istorice, in vreme ce pe piata bucuresteana am ramas in continuare foarte aproape de minimele anului. Comportamentul pietei a aratat ca desi strainii cumparau cu mult entuziasm actiuni tranzactionate pe marile burse, totusi interesul lor nu s-a mai orientat de aceasta data si catre piata emergenta numita Romania. In lipsa ordinelor de cumparare de la acesti investitori mari, romanii s-au impartit in doua tabere: speculatorii care cumparasera in vecinatatea minimelor din 17 august si care s-au grabit sa-si marcheze profiturile si investitorii mici si medii de portofoliu care au inghetat in asteptare.