1.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialPiata cimentului va creste cu 30 la suta in 2007

Piata cimentului va creste cu 30 la suta in 2007

» Potrivit Patronatului Producatorilor de Ciment, productia va atinge 10 milioane de tone pana la sfarsitul anului.
» Producatorii autohtoni iau in calcul extinderea capacitatilor de productie sau chiar constructia unor noi unitati.
» Anul trecut, nivelul productiei, de sapte milioane de tone, a avut o valoare de peste 450 milioane de euro.

Productia de ciment din Romania a crescut in primele sase luni cu 30%, dublu fata de estimari, iar ritmul se va metine pana la sfarsitul anului, piata urmand sa ajunga astfel la circa zece milioane de tone, potrivit Patronatului Producatorilor de Ciment (CIROM).
"Estimarile noastre vizau o crestere de 10-15% pentru primul semestru, insa vremea calduroasa si contractele in derulare au determinat majorarea productiei la peste patru milioane de tone si credem ca acest ritm se va mentine pana la sfarsitul anului", a declarat, marti, directorul executiv al CIROM, Ion Crangasu. El a precizat ca dezvoltarea pietei constructiilor din ultimii ani i-a determinat pe producatorii autohtoni sa ia in calcul extinderea capacitatilor de productie actuale sau chiar constructia unor noi unitati. Crangasu a mai spus ca CIROM este interesat de mentinerea unui ritm substantial de crestere si in urmatorii ani, apreciind ca este nevoie de o prognoza pe care statul trebuie sa o realizeze, astfel incat producatorii sa isi poata pregati strategiile de investitii.
In primele sase luni, vanzarile de ciment ale principalilor trei producatori din Romania, Lafarge (Franta), Carpatcement (Germania) si Holcim (Elvetia), au crescut cu valori cuprinse intre 40 si 80%. Piata cimentului a atins anul trecut un nivel al productiei de sapte milioane de tone si o valoare de peste 450 milioane de euro, in crestere cu 20%.

Holcim, cel mai rapid avans
Grupul elvetian Holcim a inregistrat, in primele sase luni ale anului, o crestere de 40% a volumului vanzarilor de ciment in Romania, comparativ cu perioada similara din 2006, cel mai rapid avans raportat pe o piata europeana. Holcim Romania a consemnat anul trecut o cifra de afaceri de circa 774 milioane de lei (circa 219 milioane de euro) in crestere cu 28% fata de nivelul inregistrat in 2005. Compania detine trei fabrici de ciment, la Campulung, Turda, Alesd, 16 statii ecologice de betoane, o statie de lianti hidraulici si patru statii de agregate.

Crestere pentru Lafarge peste estimari

Lafarge Ciment estimeaza pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri cu aproximativ 30%, la 300 de milioane de euro, in urma avansului de 80% al vanzarilor inregistrat in primele sase luni, modificand astfel previziunile initiale anuale, care indicau o majorare de 20%. Cele mai importante vanzari ale companiei in acest an au fost realizate pe segmentul rezidential, cantitati semnificative de ciment fiind distribuite pentru proiecte comerciale si de infrastructura. Grupul francez Lafarge, cel mai mare producator de ciment la nivel mondial, detine in Romania fabrici la Medgidia (judetul Constanta), Hoghiz (Brasov) si Targu Jiu (Gorj).

Afacerile Carpatcement, plus 50%
La randul sau, Carpatcement Holding a inregistrat in primele sase luni o cifra de afaceri de 442 milioane lei (132,7 milioane euro), in crestere cu 50% fata de acelasi interval din 2006, vanzarile de ciment majorandu-se cu 40%. Cifra de afaceri a diviziei de betoane a companiei, Carpat Beton, a crescut cu 40% in prima jumatate a anului, la 71 de milioane de lei, in timp ce divizia de agregate a inregistrat un avans de 50%, la 33 de milioane de lei. Cele mai importante investitii, finalizate in prima jumatate a anului, au vizat instalarea unor mori de carbune la fabricile din Deva si Bicaz, pentru folosirea carbunelui drept combustibil primar pentru arderea clincherului.
Carpatcement Holding face parte din grupul german HeidelbergCement, unul dintre cei mai importanti producatori de materiale de constructii la nivel mondial.
Pe piata romaneasca detine pachetele majoritare de actiuni la fabricile Moldocim Bicaz, Casial Deva, Romcif Fieni.

Cele mai citite

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă