Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a lansat acuzatii extrem de dure la adresa predecesoarei sale Monica Macovei, dar si impotriva unor membri de frunte ai societatii civile.
Actualul detinator al portofoliului Justiiei sustine ca Monica Macovei ar fi comis o infractiune legata de procedurile de licitatie privind raportul Freedom House, in baza caruia a fost schimbata conducerea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Potrivit lui Chiuariu, raportul de audit Freedom House a fost elaborat in anul 2004, inainte de lansarea procedurii de licitatie, la inceputul lui 2005, iar toata documentatia din dosarul de achizitii ar fi fost falsificata. Ministrul a acuzat de conflict de interese anumite persoane din Ministerul Justitiei care ar fi fost in acelasi timp angajate ale organizatiei Fredoom House: "Vedem ca aceia care acuzau licitatiile trucate sunt mari aranjori de licitatii", a mai afirmat Tudor Chiuariu.
Reprezentantii Freedom House au replicat la aceste acuzatii explicand care au fost conditiile in care au obtinut contractul pentru realizarea studiului privind strategia anticoruptie. Potrivit lor, totul s-a facut cu respectarea legii. Alina Mungiu Pippidi, presedinta Societatii Academice Romane, al carei nume a fost mentionat de Tudor Chiuariu, a explicat ca "a fost o cerere de oferta, nu o licitatie, intrucat clauza de salvgardare ameninta si ministrul Macovei nu avea cand sa mai faca o licitatie. Cei care au castigat licitatia au fost Freedom House Washington si as vrea sa va mai spun un mic amanunt: am fost singura institutie care am aplicat la aceasta cerere de oferta, o cerere de oferta absolut corecta. Nu au mai venit alte organizatii care sa aiba curajul sa suporte tot linsajul mediatic la care ne-am expus noi dupa acest audit" – a declarat Alina Mungiu Pippidi la Antena 3, declaratii reproduse de de Rador.
In atacul sau pe tema raportului Freedom House, ministrul Justitiei s-a referit si la politologul britanic Tom Gallagher: "printre asa-zisii experti implicati in elaborarea raportului Freedom House se afla si Tom Gallagher, care pretinde ca intelege realitatile romanesti si, pe langa faptul ca e impartial, e foarte dezamagit de guvernul liberal si bineinteles de plecarea Monicai Macovei". "Poate ca ar fi fost bine ca la un moment dat domnul Gallagher sa ne informeze asupra sumelor de bani pe care le-a primit sub diverse forme de la autoritatile si organizatiile neguvernamentale romanesti si sa le treaca (…)
in josul articolelor pe care le semneaza in cateva cotidiene prezidentiale sau in presa internationala".
Tom Gallagher, colaborator al cotidianului Romania libera, i-a raspuns lui Tudor Chiuariu intr-o declaratie in care afirma ca ministrul Justitiei "a fost dezinformat", si ca el, Gallagher, nu a fost implicat in audit-ul programului pentru reforma justitiei efectuat de Freedom House. In consecinta, arata in continuare colaboratorul nostru, nu a primit nici un ban de la Societatea Academica Romana sau din orice alta sursa, in legatura cu aceasta chestiune: "Am fost intrebat daca as dori sa ma implic si am refuzat invitatia, pentru ca am considerat ca nu dispun de suficient timp pentru a indeplini sarcina care-mi fusese destinata".
Potrivit lui Tom Gallagher, "dl Chiuariu incearca sa discrediteze organizatiile societatii civile care au jucat un rol vital si onorabil in a asigura introducerea, in sistemul judiciar romanesc, a reformelor care au facut posibila aderarea Romaniei la UE, in 2007". Reproducem declaratia colaboratorului Romaniei libere Tom Gallagher
"Ceea ce ma ingrijoreaza in legatura cu afirmatiile facute de Tudor Chiuariu este faptul ca si-a gasit timp sa se preocupe de o problema atat de secundara, atunci cand entitati globale – de la Uniunea Europeana pana la Banca Mondiala – trag semnale de alarma cu privire la starea sistemului judiciar sub conducerea sa.
Regretabil, el este prost informat. Nu am fost implicat in auditul programului de reforma a Justitiei efectuat de Freedom House. Aceasta inseamna ca nu am primit, in aceasta chestiune, nici un ban, de Societatea Academica Romana sau de la altcineva. Am fost intrebat daca m-ar interesa sa ma implic. Am declinat invitatia, pentru ca am considerat ca nu dispuneam, din cauza altor responsabilitati, de suficient timp pentru a duce la bun sfarsit, cu eficienta, sarcinile alocate mie.
Un prim-ministru care isi da seama cum disrtuge Chiuariu, sistematic, rezultatele eforturilor atat de mari depuse de Monica Macovei timp de 28 de luni, in calitate de ministru al Justitiei, ar trebui sa ii ceara demisia. E timpul si ca liberali europeni de frunte – si ma refer in primul rand la baroneasa Emma Nicholson – sa rupa tacerea in ceea ce priveste contra-revolutia din sistemul judiciar, care readuce Romania in "era Rodica Stanoiu", cand practicile post-comuniste determinau cedea ce se petrecea in multe aspecte ale Justitiei.
Dl Chiuariu incearca sa discrediteze organizatii civice care au jucat un rol vital in aplicarea reformelor introduse in sistemul judiciar al Romaniei – reforme care au facut posibila intrarea Romaniei in UE, in 2007. In orice guvern condus de o maniera corecta, I s-ar cere sa demisioneze, pentru a fi dat indatoririlor sale interpretari care intaresc pozitia unor grupari puternice care doresc sa ramana mai presus de lege. Desigur, el nu o va face, si este tot asa de improbabil sa plece daca nu isi va putea dovedi afirmatia ca am primit bani in calitate de consilier, in cadrul reformei Justitiei. Ar fi onorabil din partea sa sa procedeze astfel, dar cele sase luni petrecute in functia de ministru dovedesc cat este de dezastruoasa etica profesionala pe care urmareste sa o impuna sistemului judiciar al Romaniei."
Tom Gallagher, 23 septeembrie 2007