7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecial"Moldomin", salvata de la faliment de Cuprom

„Moldomin”, salvata de la faliment de Cuprom

Reluarea activitatii la singura exploatare miniera de cupru din Caras-Severin asigura 350 de locuri de munca
Privatizarea SC Moldomin SA, dupa inchiderea Minei Anina, este o adevarata "gura de oxigen" pentru micuta comunitate din orasul Moldova Noua, situata pe malul Dunarii.
Peste 300 de familii din zona, unde odinioara inflorea comertul cu tigari si combustibil cu fosta Iugoslavie, si unde pescuitul reprezinta acum principala activitate, vor avea un venit lunar constant.
Acest lucru, dupa ce consortiul format din societatile Energo Mineral SA, Cuprom SA si Ipronef SA din Baia Mare a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la Moldomin. Prin contract, acesta s-a angajat sa investeasca in exploatarea cuprifera aproximativ 120 de milioane de euro si sa infiinteze 350 de noi locuri de munca. Dupa inchiderea Minei Anina, ca urmare a accidentului colectiv din iarna anului 2006, soldat cu sapte morti, Moldomin Moldova Noua a ramas singura exploatare miniera din Caras-Severin.
Ministerul Economiei si Comertului a scos anul trecut societatea la privatizare, iar in cursa s-au inscris nu mai putin de 16 ofertanti, romani si straini. Acum, dupa o perioada lunga de incertitudini, timp in care societatea s-a aflat la un pas de faliment, la Moldomin lucrurile au inceput sa se schimbe in bine, reusind sa fie la zi cu platile catre furnizorii de servicii.
Totusi, chiar si dupa privatizare, au existat o serie de greutati.
"S-a furat mai bine de jumatate din utilaje, dar activitatea va fi reluata cu orice cost", a declarat directorul general al societatii, Gabriela Dobrota.
Potrivit conducerii exploatarii miniere, in prima faza vor fi selectati 350 de muncitori calificati in meserii precum lacatusi mecanici, electricieni, sudori, mecanici si soferi, care vor repune in functie intregul flux tehnologic al societatii.

 

REZERVE

Specialistii in domeniul mineritului afirma ca "afacerea Moldomin" este una extrem de rentabila, intrucat la Moldova Noua rezervele de minereu de cupru nu se vor epuiza in urmatorii 40 de ani. Contractul de Cooperare pentru exploatarea perimetrului minier "Cariera de Banatie" – cum este numita zona – urmeaza sa se deruleze pe o perioada de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii pentru perioade succesive de cate cinci ani.
El are ca obiect continuarea exploatarii zacamantului natural de cupru, in schimbul unui amplu program  investitional pentru modernizarea facilitatilor de  extractie si prelucrare.

Cele mai citite

Elon Musk, sprijin public pentru AfD în campania electorală din Germania. Declarația controversată a miliardarului

Elon Musk, miliardarul american și CEO al Tesla și SpaceX, a intrat în atenția opiniei publice din Germania prin sprijinul declarat pentru partidul de...

Consultări politice în curs: Premierul viitorului Guvern rămâne o necunoscută

Reprezentantul PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că numele premierului care va conduce următorul Guvern nu a fost încă stabilit de liderii partidelor proeuropene. Potrivit ZF,...

Crăciunul 2024: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimele două decenii

Românii se pregătesc pentru cele mai scumpe Sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat de Termene.ro. Inflația accentuată și...
Ultima oră
Pe aceeași temă